Fantastiska dagar i Paris och nu väntar julfirande i Sydafrika

Man kunde i och för sig valt en bättre vecka i Paris. 7 dagars strejk då all lokaltrafik, metro och tågtrafik var inställd. Detta innebär självklart ett litet kaotiskt inslag på vår resa. Det brukar ta 30-40 minuter att ta sig från flygplatsen in till centrum. I onsdags tog det ca. 2 1/2 timme. Men man börjar bli van med att det allt som oftast är strul i Paris.

Vi hade bord på La Tour d´Argent * halv ett, men dök upp tjugo över ett. En ankomsttid som inte överraskade den som alltid oerhört proffsiga servisen. När jag för första gången besökte denna institution för 35 år sedan var det alltid fullbokat med tre månaders väntelista för att få ett bord. Idag har tiderna ändrats och vi var väl 20 gäster denna lunch då man har kapacitet för säkert 70 gäster. Deras Champagne La Tour d´Argent Blanc de Blanc fick inleda lunchen. Vi fastnade för den prisvärda lunchmenyn för 105 euro där vi fick en ny tolkning på deras gäddqueneller (där jag föredrar originalet Quenelle de Brochet André Terrail) ungankan samt deras utsökta variant på Poire William. Maten var utsökt och vinerna helt magiska.

Vi drack helt fantastiska viner och valde först att jämföra två vingårdslägen från Francois Raveneau i Chablis från utsökta årgången 2010. Montee de Tonnerre Premier Cru mot den något fylligare Valmur Grand Cru. Till ankan förflyttade vi oss till Rhonedalen och Auguste Clape i appellationen Cornas. Hans 2007 & 2010 har fått 100 poäng och dessa båda viner gjorde oss inte besvikna. Till osten blev det ännu en jämförelse av två ikon-viner från 1992. Taylors & Fonseca Vintage Port. Fonseca kändes något mjukare och med mer sötma och det var omöjligt att kora en vinnare. Till pärondesserten avnjöt vi en mogen 1990 Chateau Suduiraut från Sauternes. Efter denna lunch tog vi en liten tupplur på vårt närliggande hotell.

Kvällen inleddes med en Bloody Mary på Harry´s Bar där denna klassiker uppfanns en gång i tiden. Kvällsmaten intog vi på brasseriet Grand Colbert. Gillardeau-ostron, sniglar, löksoppa, choucroute, kalvnjure och råbiff var utspridda rätter bland detta gastronomiska sällskap. Tyvärr fick vi gå i över en timme hem till hotellet då alla taxibilar lyste rött.

Sen skulle vi stegra oss flera klasser. Magnus Thelin utropade Epicure som ”sju-stjärnigt” om La Tour d´Argent hade en stjärna. Och jag kan bara hålla med. Besöket var utan tvekan ett av mitt livs bästa måltider i bästa ”Frantzén-klass”. Hotel Bristol är oerhört lyxigt och påkostat. Man kan bara drömma om hur rummen ser ut? Vi inledde med en butelj Louis Roederer Brut Premier till ett koppel av aptitretare. Den samspelta servisen höll ett mycket bra tempo genom hela måltiden som varade i tre timmar. Vi valde deras stora meny med Caviar från Sologne med potatis mousseline, En stor langoustine med citrus och koriander, Grillad purjolök med tartar på ostron, Fyllda makaroner med kronärtskocka och tryffel, Pilgrimsmusslor med vit Alba-tryffel, Bresse-kyckling pocherad i urinblåsa från oxe, Citron från Menton och avslutningsvis Kakaobönor från Guatemala. En helt otroligt välsmakande meny som är bland det bästa jag upplevt på mycket länge.

Vad drack vi då till detta? 2011 Chablis 1er Cru ”Butteaux” från Raveneau, 2012 Chassagne-Montrachet 1er Cru ”Chaumées” från Niellon, 2010 Tri de Chavigne från Macon-Pierreclos och huset Guffens-Heynen, 2010 Saint-Joseph från J-L Chave, 2001 Chateau Rieussec från Sauternes och 2004 Rancio från Domaine Danjou Bannessy i Riversaltes. Eric Frechon som är med på veckans bild visade oss stolt sitt kök. Trots att jag nu besökt trestjärniga Epicure vid 5-6 tillfällen så har man aldrig varit bättre.

Nu är det slutjobbat för detta år. Jag har ett möte på måndag med Forsea då det planeras en ny inköpsresa för att fylla på sortimentet ombord av Sydafrikanska viner. Lis är med på årets jul-konsert på onsdag i Maria kyrkan med Helsingborgs Kammarkör. Sen laddar vi inför torsdagens resa till Sydafrika. Jag och Lis flyger ner till Cape Town via Istanbul och landar vid lunchtid på fredag. Frida och hennes pojkvän Dennis anländer ett dygn senare då Frida måste ta hand om sina elever till fredag. Vi får denna julen klara oss utan Markus och hans Sofia då de skall njuta i Mexico med goda vänner.

Vi kommer att bo på Hartenberg Wine Estate likt förra året i deras Eleanor´s cottage. Vi har mycket trevligheter uppbokade och till helgen kommer en liten uppdatering om lite nyheter som skall upplevas.

Hoppas ni får en fin vecka!

Håkan

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.