God Jul från från Sydafrika

På grund av lite strul med internet i vår cottage så har veckans blogg dröjt några dagar och så här i semestertider har jag faktiskt glömt bort att uppdatera min sida med de senaste nyheterna.

Jag och Lis flög ner till Sydafrika i torsdags och vår dotter Frida med sin Dennis i fredags. Det billigaste flygalternativet var Turkish Airlines som vi använt oss av vid flera tillfällen. Bolaget är utmärkt, men enda problemet är att man envisas med att servera full middag 02:20 på natten då alla vill sova på sträckan mellan Istanbul och Cape Town.

Likt förra året bor vi på Hartenberg Wine Estate vid Bottelary Hill i Stellenbosch. Eleanor som givit namnet på vingårdens bästa Chardonnay har också ett litet hus på farmen. Här bor vi och sköter oss själva fram till den 30e december då vi flyger hemåt igen medan dottern stannar till den 2:e.

Här råder rena avkopplingen. Ett vilt djurliv kan jag nämna. Vi har en uggla som bor under taknocken, påfåglar på muren som väcker oss varje morgon vid 5-tiden, bockar, African Ibis, piggsvin samt att det lär finnas rikligt med ormar här.

Trots att det är full aktivitet på Hartenberg ute bland vinfälten så har vinmakaren Carl Schultz tagit semester. Vi besökte honom och hans familj i Kleinmond strax innan Hermanus längs med kusten för några dagar sedan. Carl hade varit ute och fångat crayfish och abalone på morgonen. Enligt regelverket är det bara tillåtet att fånga crayfish som är Sydafrikas motsvarighet till vår hummer under 6 dagar om året. Som tur var inföll en av dessa dagar då vi var på besök. Det blev en väldigt god lunch med specialiteter från havet. Men innan dess hann vi med och titta på pingvinerna och bada i Betty´s Bay. Carl använder detta hus på helgerna som sitt tillflyktsställe och erbjöd oss att låna huset när vi vill. Bäst är i februari och mars då Carl har fullt upp med skörden och klimatet är som bäst.

Som vanligt är det massvis med turister här runt julen. Men vi är förvånade hur lugnt trafiken flyter. Vi har varit ett par gånger redan inne i Cape Town. Både i Waterfront och på stranden i Camps Bay och vi märker inte av denna invasion.

Det som är viktigt är att boka de bättre restaurangerna i god tid i förväg. Eftersom gastronomin står högt i kurs i vår familj så har vi bokat upp en del trevligheter. Vi har redan besökt utsökta Jordan´s, Harbour House i Waterfront, Overture at Hidden Valley, Indochine at Delaire Graff, Paranga i Camps Bay samt igårkväll Haiku inne vid Greenmarket Square i Cape Town. Närmast väntar ikväll Eike inne i Stellenbosch som är Bertus Basaan´s (från Overture) nya skapelse där han tolkar afrikansk gastronomi på sitt sätt med en stor avsmakningsemy.

Imorgon den 25e firar Sydafrikanerna sin jul och den firar vi med Alex Dale med vänner på 96 Winery Road på en långlunch. På torsdag träffar vi vännerna Hilton´s och Ludlam´s på ännu en långlunch på Idiom. På fredag är vi hembjudna till ägarparet på Hartenberg: Tania Mackenzie & James Browne till deras sommarhus i Simon´s Town. Fler inbjudningar har inkommit och tänker jag främst på Charlie & Laura som bor i Hermanus…. Men jag är tveksam till att köra så långt, utan vi tar det säkert lite lugnt här hemma eller på någon närliggande strand.

På söndag blir vi ett gott gäng med svenskar som träffas här på Hartenberg. Vi tänkte starta 11 med ett gott glas innan en skön promenad ut bland vinfälten. Jag har sedan satt upp en provning med de bästa vinerna: Eleanor, Megan, The Stork, Mackenzie samt Gravel Hill innan vi äter en god lunch här på gården. Jag räknar med att vi blir 14 personer.

Annars har det varit lite huvudbry för egen del vad det gäller bränderna i Australien. Min resa dit går den 4 januari och media har verkligen blåst upp problemen. Men jag har fått flera lugnande besked från vänner på plats i Sydney och vi behöver inte ändra om vår route. Ett brev har gått ut till mina 27 inbokade resenärer på denna ”drömresa” downunder.

Jag har även fått klart med två väldigt tunga namn för WineMaker´s Dinner´s på Gastro under våren. Torsdagen den 6 februari kommer Jean-Frédéric Hugel från vinhuset Hugel i Alsace på besök. Han är son till ikonen Etienne Hugel som tragiskt gick bort för några år sedan. Fredagen den 22 maj kommer ägarinnan Virginie Saveyrs från Avignonesi i Montepulciano på besök. Här kommer vi garanterat att få prova deras utsökta 50/50.

Nu kallar familjen på mig att det är frukost ute på altanen. Vi skall göra vårt yttersta för att skapa lite julstämning under denna julafton i Stellenbosch – Sydafrika.

GOD JUL
Önskar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.