Fina dagar i Sydafrika. På lördag väntar nästa resa till Singapore, Australien & Nya Zeeland

Jag är nu på väg hem efter elva mycket fina dagar i Sydafrika. Vädret har inte varit lika stabilt som förra året vilket inneburit att vi inte tillbringat lika mycket tid på någon av våra favoritstränder. Har det varit klarblå himmel och trettio grader varmt så har det blåst storm nere på stranden medan det har varit helt vindstilla på Hartenberg Wine Estate där vi har bott.

Men inget ont som har något gott med sig. Vi har därför tillbringat väldigt mycket tid med våra Sydafrikanska vinvänner. Jag försöker vanligtvis minimera vingårdsbesök under min lediga tid, men denna gång har jag gjort flera nya upptäckter. Några saker som jag tar med mig i bagaget och några som jag avråder vänner från att besöka.

Ett av de besök som tyvärr blev en missräkning var Eike:
Ibland blir det inte som man tänkt sig. Bertus Basson är utan tvekan en av Sydafrikas främsta kockar. Hans restaurang Overture på vingården Hidden Valley har sedan 2004 rankats som en av landets främsta restauranger enligt den mest tillförlitliga guiden EAT OUT. Varje år då jag tar grupper till Sydafrika gästar jag Overture och mina gäster är alltid lyriska. Så sent som förra lördagen var jag där igen och blev återigen överförtjust. Han känsla för matlagning håller högsta internationella klass.

När årets EAT OUT Magazine kom ut för någon månad sedan med sin TOP 10 lista så hade Bertus Basson´s nya skapelse Eike inne i Stellenbosch på Doorp Street placerat sig som sjua i landet. Som trogen följare av Bertus så var det givet att göra en reservation när han nu spänt bågen ytterligare. Jag hade fått veta att konceptet var hans tolkningar på Sydafrikansk mat från sin uppväxt, vilket låter spännande.

Eike ligger på en innergård och vi välkomnas av honom själv. Som gammal god vän fick jag en vänskaplig kram, jag berättade hur överförtjusta vi var på Overture på lördagen och han bjöd på ett glas ”bubbly” rosé från utsökta Le Lude i Franschhoek. Det är en fast meny för 900 Rand p.p. och jag väljer ut tre riktigt trevliga viner: 2017 Alheit Cartology där Chenin Blanc och Sémillon samspelar, följt av Mev.Kirsten Chenin Blanc från mästaren Eben Sadie från 2016. Det röda fick bli en 2016 Stark-Condé ”Three Pines” Cabernet Sauvignon.

Det jag uppskattar mycket i Sydafrika är den fantastiska, entusiastiska, glada och lättsamma servisen från både färgade och svarta. De går in för det jobb de älskar och gör alltid sitt yttersta. Nu hade Bertus tänkt till och kände att han skulle uppgradera servisen genom att bara ha vit personal. I restaurangen var det fem nyutexaminerade, nervösa varelser som var så oerhört tafatta så att ni inte kan begripa det. Varje presentation viskas fram och man begriper inte vad de säger. Här handlar det bara om ”story telling” och man är alldeles för korrekt att det blir tråkigt. Rätternas bakgrund kan man förstå, men när Bertus tolkar på sitt sätt faller allt pladask. Både servisen och maten blir fjantig och när vi lämnar restaurangen kan vi inte komma på någon av 12 serveringar som smakade som vi förväntat oss. Att det efter en från början snabb takt skulle dala gör inte saken bättre. Tyvärr kommer nog inte denna storsatsning att hålla. Mitt råd är att Bertus Basson ändrar riktning fortast möjligt och återgår till den matlagning som han behärskar och som håller högsta nivå.

På Clos Malverne i Devon Valley i Stellenbosch fick vi en femrätters meny med Wine-pairing för 585 Rand (ca. 450 svenska) vilket är rena fynd-stämpeln, även om maten var något stabbig. Är man köttälskare är The Fat Butcher inne i Stellenbosch ett måste. Vi var där med Bruwer Raats som precis blivit utsedd av John Platter guiden som ”Årets vingård” i Sydafrika 2019. Bruwer hade plockat med sig en hel drös med viner och på denna köttkrog tar man ingen kork-avgift för medhavda viner. Annars brukar man betala futtiga 50-100 Rand/flaska i avgift.

Veckans bils får bli på mig och Alex Dale då vi med familj och andra vänner firade jul den 25e på 96 Winery Road. Alex är min äldsta vän här i Sydafrika och vi har nu haft regelbunden kontakt i 20 år. Alex är också importör till Sydafrika av viner från Bourgogne och Rhone. Därför var det ingen överraskning att många av julaftonens viner kom från Frankrike.

Som avslutning igår söndag så hade vi bjudit ett gott gäng vänner från Sverige på en makalös provning med efterföljande lunch här på Hartenberg. Det var Irena & Anders från Stenströms, Gunilla & Bosse Matson, Sussi & Anders från Restaurang Nabo, Kia & Håkan från Öbergs nycklar, Hockeyspelaren från Mif Bosse Svanberg med fru och dotter, Daniel Wessfeldt som b.l.a representerar Sarah Sjöström och stavhopparen Duplantis. (Det var extra kul att Bosse kom dagen efter då mitt Rögle tvålat till Mif med 4-1, vilket Bosse fick höra flera gånger).

Vinmakaren Carl Schultz hade radat upp ett koppel av viner från sin skattkammare av deras prestigeviner: 3 X Eleanor Chardonnay, 2 X The Megan, 3 X The Mackenzie, 2 X The Stork och 4 årgångar av The Gravel Hill Syrah. En fin eftermiddag som uppskattades stort av våra vänner.

Nu är det några dagars uppladdning inför nästa resa på lördag då Singapore, Australien & Nya Zeeland väntar med 27 gäster under dryga tre veckor. En resa som jag ser sååå.. mycket fram emot.

Jag vill passa på och önska alla mina vänner som följer mig på denna sida med ett Gott Nytt År!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.