Hemma efter fin vecka med skidåkning i Cervinia

En härlig vecka i Italienska alperna och byn Cervinia är avslutad. Det blev tre och en halv dags skidåkning och mellan åken avnjöt vi många goda måltider ackompanjerade av några av Italiens bästa viner.
Chalet-Etoile eller Ulla´s som de flesta känner till var vårt lunchställe under våra tre heldagar uppe i backen. Maten, servicen och vinerna håller högsta klass och vårt stambord stod uppdukat varje dag vid halvtvå tiden. Första lunchen i tisdags avnjöt jag deras ”signaturrätt” spagetti Frutti di Mare. Till detta valde vi två Brunello di Montalcino från årgång 2012. Gaja´s Pieve Santa Restituta samt Luce.

I onsdags återvände vi till Ulla´s och det blev en utsökt Osso Bucco till varmrätt. Vi valde två viner från Verona-trakten. Den bästa Valpolicella som produceras från vinhuset Dal Forno samt prestigevinet La Poja från Allegrini.

Åkningen var bra under våra dagar. Mycket snö både i byn och i backen. 8 meter lär ha kommit den senaste månaden och för några veckor sedan var både liftsystemet och byn avstängd. Nu hade all snö lagt sig för vår perfekta åkning. I onsdags skulle vi få resans bästa åkning och vi stod på bra i backen fram till lunchen där jag åt en lysande pasta med musslor, räkor, svamp och tryffel. Vi valde två intressanta, goda viner. Sfursat 5 Stelle från Valtellina i Lombardiet, där nebbiolodruvor fått torka enligt appassimento-metoden. San Leonardo är en utsökt Cabernet/Merlot blandning från Trentino Alto Adige som var helt lysande. Denna sista dag blev vi förärade presenter i form av skarfs samt hemgjord Genepí producerad av sonen i huset ”Kalle”.

Vi bodde alldeles intill liftsystemet på Excelsior Planet. Här ingick en fem-rätters meny varje kväll. Inledningen på veckan var lysande. Tyvärr falnade kokkonsten en aning och man kände att det var lite ”70-80 tals stuk” på rätterna med mycket pynt och lite sting i rätterna. Vinlistan är helt lysande och den förgyllde verkligen våra kvällar.

Vi inledde alltid med något vitt. Och det blev tre lysande vita: Cervaro della Sala från Antinori´s gård i Umbrien. Här samspelar Chardonnay med Grechetto och detta vin utropades till resans bästa vita. Vi provade även Les Crétes ” Cuvée bois från Aosta-dalen. Enligt vår sommelier hade vinet utropats till Italiens bästa vita vin två år i rad. Personligen tyckte jag att denna Chardonnay var något neutral. Nästsista kvällen blev det en butelj av Were Dreams…. Från Jermann uppe i Venezia-Friuli-Guiglia. Riktigt trevlig!

Men fokus var på rött vin och här kommer listan på vad vi avnjöt:2014 Barbera Bricco dell´Uccellone Braida – Piemonte, 2011 Larigi Barbera från Elio Altare i Langhe – Piemonte, 2008 Amarone Della Valpolicella från Roccolo Grassi i Verona, 2012 Chianti Classico Badia a Passignano från Antinori – Toscana, 2010 Mille Una Notte från Donnafugata på Sicilien på Nero d´Avola druvan. 2013 Magari Cá Marcanda från Gaja i Bolgheri, 2006 Solaia från Antinori i Toscana, 2012 Chianti Classico Castello di Brolio Riserva Toscana samt 2013 Tignanello från Antinori – Toscana.

Nu är vi hemma igen efter många fantastiska åk och minnen samt väldigt många garv.

I veckan är det vinkurs med tema Nya Zeeland. På onsdag är det Champions-League i fotboll på TV och Jarl Söderman står som värd för en kväll då vi tar med varsin riktigt god flaska rött som serveras blint. På torsdag håller jag i en provning för en mäklarfirma här i Helsingborg och sen laddar jag inför en skön helg då jag och Lis flyger med 30 resenärer till Sydafrika på söndag. Vi är borta i två hela veckor och till nästa helg kommer ett nytt brev på min hemsida.

Är ni sugna på en liten introduktionskurs i Vinets härliga värld? Och bor i Helsingborgstrakten? Då kan ni anmäla er på hd.se/vinkurs  Jag kör denna kurs i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Jacob Hansens Hus. Det blir fyra träffar på onsdagar en gång i månaden. Tema är: grunderna i vin, vita viner, röda viner samt mina fyra favoritområden. Följande datum träffas vi 19:00 14/3, 18/4, 16/5 samt 13/6.

Som avslutning måste jag berätta om en fantastisk upplevelse igår söndag i Malmö. Jag & Lis samt två vänner var på musicalen Sound of Music på Nöjesteatern. Vår vän Karna Bertilsson spelar en av nunnorna i klostret och ”dansbandsdrottingen” samt ”Let´s dance vinnaren” Elise spelade huvudrollen. En oerhört sevärd föreställning med fantastisk musik, dekor av absolut högsta klass. Ibland är denna härliga musical ganska känslosam med sin skönsång och historia. Detta gjorde att mina ögon blev tårfyllda vid många tillfällen. Gå och se föreställningen! Den går bara ett par helger till.

Ha en riktigt fin vecka
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.