Storstilade viner på ”Champions-Leaguekvällen”… och nu väntar Sydafrika

Strålande viner vid Champios-Leaguekvällen

I veckan som gick hade jag och några vänner en trevlig Champions-Leaguekväll där Jarl Söderman stod som eminent värd. Som vanligt tog var och en med sig var sin butelj av god kvalitet. Dessa röda viner serveras alltid blint utan att göra allt för stor sak av detta ”lilla tävlingsmoment”.

Jarl hade tagit hjälp av Sofiero Slottsrestaurang som gjort lite Mise en place.. Vi inledde med ett glas Taittinger för att rensa smaklökarna till några aptitretare. Därefter en underbar hummersoppa och två utsökta Viognier-viner: 2010 Darioush Viognier från Napa Valley samt 2015 Condrieu ”Breze” från Louis Cheze i Rhonedalen.

Först ut var en mogen och typisk Cabernet Sauvignon från Boekenhoutskloof i Sydafrika. Ljuvliga cedertoner och ett vin med tydlig mognad. Därefter serverades 2005 Chateau Lynch-Bages 5 Cru från Pauillac i Bordeaux. Ett utsökt vin som för tillfället åker lite ”berg- och dalbana” i sin utveckling. Denna kväll var Lynch-Bages tyvärr lite tillknäppt och knuten. Jag hade tagit med en mogen Australiensare som var helt utsökt. 2005 Amon-Ra från Ben Glaetzer i Barossa Valley är en ofiltrerad och smakrik Shiraz i en väldigt tydlig stil. Kvällens vin är bland det bästa jag provat. Och jag har provat vinet 1990 Chateau Haut-Brion 1 Cru Graves säkert 20 gånger. Alltid lika imponerande och kan ett vin bli bättre. Bengt Bengtsson hade generöst tagit med denna raritet. Inköpt 1991 för 350:-/buteljen och idag kostar vinet säkert 15.000:- på auktion. Tack Bengt! Sine Qua Non Syrah från Santa Barbara är utan tvekan en av mina stora favoriter i vinvärlden. Denna 2014 var som vanligt helt sagolik. Bosses Mattor som nyligen är hemkommen från Sydafrika var väldigt exalterad över att få servera ”det bästa” han druckit från Sydafrika. 2014 The Jem från Waterford är väldigt god. Men… stod sig väldigt platt i sammanhanget till käre Bosses sorg.

Nu är jag på väg till Sydafrika med en grupp på 30 personer. Vi lyfter imorgon söndag kväll från Kastrup via Frankfurt direkt till Cape Town med Lufthansa. På måndag morgon väntar vår guide Richard Hilton på flygplatsen. Vi inleder med en sightseeing i den härliga sommarvärmen. Det blir linbanan upp till toppen på Table Mountain innan vi äter en god lunch på Den Anker nere i Waterfront. Vi checkar in på Cape Milner där vi bor under de första fem nätterna. På kvällen börjar vi med en god drink på The Bay Hotel nere i Camps Bay innan vi äter en fisk- och skaldjurs-inpirerad middag med goda viner därtill.

På tisdag blir det en hel dag ner till Cape Peninsula med Cape Point, pingvinerna på Boulders Beach samt en härlig skaldjurslunch på Black Marlin.

Det pratas väldigt mycket om vattenbristen och flera av mina resenärer har varit oroliga. Jag har de senaste veckorna haft daglig kontakt med min guide Richard Hilton. Han säger att man främst uppmanar folk till att inte bevattna sina gräsmattor eller vinfält. Likaså skall man vara sparsam med vattnet när man duschar och tvättar sig. Men som vanligt blir man ganska lite berörd om man bor på ett hotell i en storstad.

På onsdag blir det ett besök i vindistriktet Constantia och här besöker vi både Buitenverwachting och Klein Constantia. Två vingårdar i toppklass och på den senare är min gamle vän Hans Åström chef på vingårdar. Jag kommer att äta middag med Hans på vår lediga kväll på tisdag. Den legendariska krogen La Colombe har öppnat en systerkrog som heter Fox Croft vilken vi skall besöka på lunchen.

På torsdag inleder vi med ett besök på sjukhuset Groote Shuur där Dr. Christiaan Barnard genomförde den första hjärttransplantationen i mitten av 60-talet. Denna dag är i övrigt fri för egna äventyr. Jag räknar med att tillbringa hela dagen på stranden i Cliffton eller Camps Bay med en god lunch på Paranga. På kvällen återsamlas gruppen och vi skall då äta en stor grillad skaldjursplatta.

Fredagen inleds med en trevlig guidning i den botaniska trädgården Kirstenbosch. På eftermiddagen efter en lunch på egen hand i Waterfront åker gruppen över till fängelseön Robben Island där Nelson Mandela satt fängslad under nästan 30 år.

På lördag lämnar vi Cape Town bakom oss för vinäventyr i Stellenbosch.

Jag längtar riktigt rejält efter att få komma iväg på denna resa som jag gjort så många gånger. Resenärerna är väldigt förväntansfulla och ingen kan inte drömma om vad som väntar dem. Sydafrika är helt fantastiskt!

Ha en fin vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.