Australian Open samt underbara dagar på Nya Zeeland

Nu har jag varit på resande fot i närmare tre veckor. När programmet är så fullspäckat som det varit med många upplevelser så går tiden alldeles för fort. För en vecka sedan var jag och min grupp på väg till Melbourne. Här skulle det handla om goda måltider samt tennis.

Efter en sightseeing och pick-nick vid ankomst i lördags checkade vi in på fashionabla Crown Promenade som ligger strategiskt helt rätt. Man går bara rakt över gatan till huvudbyggnaden med sitt Casino och där har vi samtliga toppkrogar som vi skall besöka. Först ut var Spice Temple i ett Chambre Separée. Det serverades Riesling från Jim Barry i Clare Valley eller kall pilsner från Rockpool. Båda dessa drycker skulle klara den kryddstarka maten med briljans. Stämningen var på topp och samtliga trivdes.

I söndags åkte vi en dryg timme österut till Yarra Valley. Yarra Yering är en av de mest prisade vingårdarna och här provade vi säkert 15 viner på förmiddagen. En helt annan stil av viner i jämförelse med kraftpaketen uppe i Barossa Valley och McLaren Vale. När vi kom till deras nästsista vin 2015 Yering Station No. 1 ändrade samtliga sin uppfattning. Detta var ju fantastiskt gott! Vinet har fått 99 poäng av den lokala vingurun James Halliday och några köpte med sig en butelj hem.

Vidare åkte vi till Levantine Hills. En ny bekantskap för min del som skulle visa sig vara en av mina highlights under denna resa. Först och främst väldigt goda viner och sedan en helt sanslös meny med höga smaker. Fem små rätter i ”Family style” som förrätt och därefter tre utsökta huvudrätter serverade mitt på bordet i samma stil. Och desserterna skulle nästan ta priset. Jag förstår varför de privat chartrade helikoptrarna landade utanför vårt fönster med jämna mellanrum. Tillbaka i Melbourne i god tid så åkte vi upp till 88e våningen på Eureka Tower för att njuta av en vidunderlig utsikt. Det var dagen innan Australian Open i tennis och hälften av gruppen tog sig till Rod Laver Arena för att köpa biljetter.

På kvällen var det ledigt och vi var fem som hade bokat ett bord på Dinner at Heston Blumenthal. Denna trestjärniga kock härjar vanligtvis utanför London på sitt trestjärniga ställe: The Fat Duck eller på Mandarin Oriental i centrala London. För ett år sedan hade jag Chef´s Table med några vänner. I år valde vi tre rätters Á La Carte. Den klassiska mandarinen med kycklinglevermousse valde vissa som éntre. Lite tråkigt en grillad ryggbiff som varmrätt och deras underbara, prisade ananasrätt till dessert. Stället är urläckert och servicen fenomenal, men min upplevelse var betydligt större förra året. Mycket beroende på att jag valde något jag kan grilla lika bra där hemma.

Vi hade redan på söndagen köpt biljetter till tennisen på Rod Laver Arena. Jag gick dit redan vid 9-tiden för att slippa de värsta köerna till öppningsmatcherna som satte igång 11:00. Jag bänkade mig på bana 3 eftersom Sydafrikanen Anderson, rankad 20 skulle spela mot en britt. Han fick snöpligt ge sig med 3-2 i set. Jag såg även ryssen Rubelev slå ut spanjoren Ferrer i en fem-setare. Vi var tvungna att lämna just när båda våra svenska hopp skulle börja att lira. Det blev sorti för både Ymer och Johanna Larsson. Så var det slut med det roliga för svensk del. På kvällen åt vi väldigt gott hela gruppen på japanska NOBU. Många av mina gäster sa – Hit hade vi aldrig gått utan dig. Och gud så gott!

Det blev även tennis för min del i tisdags. Det stekande hettan och solen frestade på. Trots skyddsfaktor 50+ som jag för den delen fick av den tvåfaldige guld-medaljören i simning Michael Klim (som har ett eget märke för solskydd). Han beklagade sig över Lars Frölander som snöpligt slog honom med någon hundradel i någon av finalerna. Jag smetade på mig rejält vid flera tillfällen. Men det räckte inte och för andra gången på två veckor hade jag bränt mig igen. Jag kollade kanadensaren Raonic (rankad 18) som även han åkte ut. Tyvärr fick jag lämna tennisen redan 14:30 eftersom vår buss från hotellet skulle lämna 15:30 för flyget till Christ Church på Nya Zeeland. Efter tre timmars flygning och ha vridit fram klockan ytterligare 3 timmar så landade vi vid midnatt.

I onsdags åkte vi norrut med stopp i Waipara Valley och en helt utsökt lunch på Pegasus Bay. Enormt god Riesling och Pinot Noir gjorde mina vänner överlyckliga och stämningen var på topp när vi styrde kursen mot Kaikoura. Det blev faktiskt ett dopp i det något ruffiga havet innan vi åt en god middag.

Tidig väckning och det stod valsafari på programmet. Det stod en varningsskylt att det skulle bli väldigt gungigt ute till sjöss. Några köpte sjösjukepiller som knappt hjälpte. Vi såg en stor val på närmare 15 meter som kom upp alldeles intill vår båt samt sälar och en grupp av delfiner som lekte framför vår farkost. Efter denna dryga tvåtimmars tur åkte vi upp till Marlborough och vingården Allan Scott. Trevliga provning innan vår goda varmrätt serverades. Här fick vi självklart Sauvignon Blanc och Pinot Noir. På eftermiddagen besökte vi min vän Matt Sutherland på Dog Point Winery och klassen skulle stegras mot himmelska höjder. Enormt goda viner. Och jag påtalade att samtliga hans viner är slutsålda på Systembolaget. Positivt att de är så populära men synd att dessa inte går att få tag på för tillfället. Vi bodde sedan två nätter i Blenheim som är något av huvudort i Marlborough-distriktet. Vi skulle på kvällen på resans godaste lamm hos Liz på Arbour.

Sista vin-dagen på sydön var i fredags. Man är ju tvungen att besökta landets viktigaste kvalitetsproducent Cloudy Bay. Man hade radat upp ett koppel av viner som smakade riktigt bra. Men det skulle komma något betydligt bättre om en liten stund på vingården Greywacke. Efter tjugofem års tjänstgöring på Cloudy Bay kände både Ian Sutherland (Dog Point) och Kevin Judd på Greywacke att man ville hitta på något eget. Och båda dessa gårdar är ett par snäpp upp mot Cloudy Bay idag. Vi provade sju olika viner och till vår stora glädje finns dessa att tillgå på systembolaget. Vi åt en god lunch hos Sverige bekantingen Saint-Clair. På kvällen var jag hembjuden till teamet på Dog Point för en trevlig middag. Vi var 8 stycken som njöt av goda viner från Bourgogne samt äldre årgångar av Dog Point till det grillade lammet och oxfilén.

I skrivande stund är det sen eftermiddag här i Wellington och vi ligger 12 timmar före er i tid där hemma. Vi har haft en helt underbar överfart på tre timmar från Picton på sydön till huvudstaden Wellington på nordön. Vi inledde med en fin sightseeing och staden är helt magisk och blev snabbt en ny favorit i gruppen. Här bor vi i två nätter. Ikväll skall vi gå ner till Waterfront och äta fisk- och skaldjur.

Imorgon söndag blir det en sista utflykt till Martinborough. Här väntar Ata Rangi på oss klockan elva för en fin provning. Deras Pinot Noir rankas kanske högst i landet? Vi avnjuter därefter deras viner till en lunch på en närliggande mycket bra krog. Kvällen fri imorgonkväll. Men jag har några ess i rockärmen.

På måndag flyger vi via Auckland till Singapore. Efter att ha vridit tillbaka tiden några timmar så landar vi där vid sju-tiden. Vi har sedan två hela dagar i Singapore med utflykter till b.l.a akvariet på Sentosa Island. Förhoppningsvis är vädret bra så att man kan njuta av Hotel Conrad´s mycket fina pool. Vi flyger hem vid midnatt på onsdagskväll och landar på Kastrup 06:00.

Det skall bli gott att komma hem till familjen och samla samtliga intryck från denna gigantiska resa. Jag har inte mycket inbokat fram till nästa måndag. Det kommer säkert bli TV-tittande från Australien Open mitt i natten när jag inte kan sova. Padeltennis är redan inbokat. Likaså ett möte med HD/Sydsvenskan om ett spännande samarbete.

Resan har flutit på något alldeles fantastiskt och en stor kredit till detta skall min samarbetspartner Tour Pacific ha. Dom är så otroligt proffsiga och förser mig med material som gör det lätt för mig under hela resan. Nu har vi gjort denna resa tre gånger tillsammans med lite små förändringar. Min förhoppning är att det skall bli en ny resa 2020… Jag tror inte jag lyckas ragga ihop 20 nya resenärer på ett år. Det lutar åt Argentina/Chile nästa år vid samma tid.

Nu väntar en kall dusch innan jag skall ut igen i den 30-gradiga värmen

Ha en bra vecka
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.