Dourodalen och Porto har varit fantastiskt

En apéretif och ett skönt dopp i poolen på Quinta do Crasto

Idag är det söndag förmiddag och jag har varit här nere i Portugal i 10 dagar med två olika grupper. Ofta får jag frågan om jag skall välja ETT resmål, vilket väljer jag? Det är väldigt svårt och varje land och distrikt har sin tjusning. Men Dourodalen i kombination med Porto ligger väldigt bra till. Även om man upplevt mycket i livet så blir man förstummad uppe på Vintage House i Pinhão.

Först och främst är det så vidunderligt vackert med vykortliknande vyer vart man än vänder sig. Lugnet och tystnaden är en annan del och sen människorna på plats och deras underbara viner. Ett besök som slår det mesta är heldagen på Quinta do Crasto. Vi boardar vårt skepp vid tiotiden och blir serverade ett svalt vitt vin med lite tilltugg. I lugn fart tar vi oss västerut längs Dourofloden till kajen i närheten av Crasto. Här står en mindre lastbil av äldre årsmodell där vi hoppar upp på flaket och blir skjutsade upp för slänten till vingården. Här välkomnas vi med stor värme och inleder med en rundtur för att gå igenom hela vinprocessen. Sen kommer det som jag längtar efter så länge och har svårt att hålla för mig själv. Den helt fantastiska poolen där mina gäster kan bada och njuta av en apéretif innan lunchen serveras. Jag har bytt ut torskrätten bacalhao mot en rostbiff vid det senaste besöket, vilket uppskattats. Här njuter vi av högklassiga viner fram till fyratiden då båten tar oss tillbaka till vårt hotell. Underbart!

Dourodalen har i år upplevt en rekordtidig skörd. Merparten av druvorna har plockats och jäst färdigt när förra årets skörd startade den 16e september. Detta har gjort att vi kunnat uppleva hela processen på nära håll där vi b.l.a fick trampa lite druvor i förra veckoslutet.

Jag har tidigare nämnt att jag väntat på att man skall deklarera en Vintage Port av årgång 2015 efter alla superlativ om årgången som basunerats ut. Nu har jag fått lite inside. Man var övertygad om att lansera en ”klassisk Vintage” 2015 denna höst. Men när man gjorde fatprovningar i februari av årgång 2016 fann man denna årgång som än mer imponerande. I den gammaldags stelbenta klassningen av Port har man bestämt sig för att aldrig deklarera två Vintage årgångar på raken. Detta har gjort att man med säkerhet inväntar 2016 årgångs storhet. Vi för vänta och se till nästa höst.

I torsdags anlände min andra grupp och vi har haft det lika fint som den första gruppen. Strålande solsken hela tiden med temperaturer på mellan 25 – 32 grader. I eftermiddag flyger vi hem och jag längtar efter min familj, en god bastu och lite motion.

Det kommer att bli vinkurser i början av veckan och jag har härnere redan satt ihop en ny powerpoint med nya bilder och intryck från de senaste tio dygnen.

På onsdag gästar jag Perstorp och ICA-handlarna Ingemar & Jette Larsson i deras fina butik. ICA fyller 100 år och detta härliga par har valt att bjuda in lite kunder till ett par kundkvällar med lite kåseri av mig samt ost- och vinprovning.

Det blir tidig uppstigning på torsdag då Kjell, Karin och Rasmus Jacobsson bjudit in drygt 90 gäster till en ”Charter weekend” på Mallorca och deras hotell Feliz. Det kommer garanterat att bli många galna upptåg den närmaste helgen och jag känner Kjell rätt. Lite ledigt på dagarna för att ha trevligt tillsammans på kvällarna. Man kan även välja mellan yoga, vandring, cykling eller padel turnering. Och inte helt oväntat blir det padel för min del.

Sen är jag bara hemma kort på söndag för att byta resväska då Toscana väntar nästa måndag med 30 nya gäster

Ha en fin vecka
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.