Fina dagar i Cannes.. och nu sätter höstsäsongen igång

Frida njuter av underbara ostron från Gillardeau i Cannes

Det blev fyra underbara dagar med dottern Frida i Cannes på Cote d´Azur. Som jag skrev för en vecka sedan så beslutade vi oss för att fly från det ostabila vädret i Helsingborg och åka ner till den solsäkra Franska Rivieran. Det blev mycket sol och bad ute på bryggan på Cristal Beach Club där vi även intog våra lättsamma luncher med en sval rosé från Cotes de Provence. På kvällarna åt vi gott och en ny bekantskap var Restaurant La Cave som serverade en underbar kalvbräss med murklor enligt franskt klassiskt manér.

Den gastronomiska höjdpunkten var i tisdags på L´Oasis i La Napoule-Mandelieu. Denna två stjärniga krog drivs av familjen Raimbault sedan många år och man håller stilen. Man sitter vackert på innergården och man förstår direkt varför krogen är uppkallad efter denna oas av växter i en lummig miljö. Det blev en femrätters meny bestående av sallad på färsk tryffel och palmhjärta, en variation på pilgrimsmusslor, kalvfilé med halstrad anklever på toppen, ostvagnen (där dessvärre många av ostarna var oxiderade och lite för gamla) samt deras utsökta dessertvagn.

Efter ett glas inledande Champagne hittade jag min ”favorit” 2013 Chablis 1er cru ”Butteaux” från J-F Raveneau till ett vettigt pris. Men vår sommelier ville inte sälja detta vin utan rekommenderade en betydligt dyrare Grand Cru från en sämre producent och en svagare årgång med ursäkten att vinet var alldeles för ungt. Jag frågade undrande varför man hade vinet på vinlistan? när det inte var att rekommendera. Det slutade med att vi tog in mitt val, som var helt ljuvligt. Till varmrätten valde jag en Saint-Joseph 2012 från J-L Chave i Rhone. Ett vin som jag känner väl till. Här tyckte vår sommelier att vi skulle ta den klenare varianten från Pierre Gonon. Jag stod på mig och det blev även här mitt första val och vi blev allt bättre kompisar sommeliern och jag när det visade sig att vi hade många gemensamma bekanta i Rhonedalen. Jag var nöjd med besöket, men känner att man har en bit kvar till trestjärnig nivå.

På bilden ser ni Frida njuter av enligt min mening ”världens bästa ostron” från producenten Gillardeu. Detta fat med skaldjur fick bli avslutningen på en fin vecka innan vi avslutade med en klassisk pizza Reine på La Pizza. Och vilken kvalitetstid för far och dotter.

I veckan sätter allt igång. Jag inleder med vinkurser imorgon måndag i Domsten och på Jacob Hansens hus på tisdag. En del av mina deltagare har hört av sig om önskemål om tema och först ut blir fyra röda viner från Chateauneuf-du-Pape. Det är lika roligt för varje ny säsong att träffa alla dessa härliga människor med sitt brinnande vinintresse.

På fredag ger jag mig iväg på höstens första gruppresa. Vi blir 28 personer som flyger via Lissabon till Porto för att tillbringa fem dagar tillsammans uppe i Dourodalen och Porto. Det blir mina vanliga besök med Quinta do Vallado, Wine & Soul, Dow´s Quinta do Bomfim, Quinta do Crasto, Taylor´s samt Graham´s. På onsdag i nästa vecka flyger denna grupp hem och jag stannar kvar för att möta upp 30 nya gäster för att köra en nerkortad variant torsdag – söndag. Och jag har ingenting emot att dryga ut sommaren med 10 härliga och soliga dagar till.

Hela mitt reseprogram för 2018 är nu upplagt på min hemsida och ni är hjärtligt välkomma att boka er. Jag har känt av vad som efterfrågas och det kommer att bli Australien & Nya Zeeland, Sydafrika (4 platser kvar), två resor till Champagne & Paris där den första resan är fulltecknad, San Francisco & Napa Valley som även den är fullbokad. Sen en fin höst med Dourodalen, Rhonedalen, Rioja & San Sebastian, Ribera del Duero & Madrid samt Bordeaux.

Ha en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.