Nu startar höstsäsongen och jag är på väg till underbara Dourodalen & Porto

Igår kväll hade jag och Lis sommarens sista middag hos oss för sex gäster. Min gamle vän Ulf Wagner från Göteborg hade ett gästspel på Viken tomater där han lagade en fyra-rätters meny. Vi fyllde ut platserna runt bordet med trevliga paren Fransson från Båstad och Alqvist från Helsingborg. På bilden kan ni se vilka trevliga buteljer som vi petade i oss. Kvällens vinnare blev inte helt oväntat en magnum 2001 av Ornellaia från Bolgheri i Toscana, även om Magnus Alqvist röstade på rysaren från Porto.

Porto är jag på väg till imorgon måndag morgon. Jag och mina trettio gäster tar ett ”fakir plan” 06:00 på morgonen via Amsterdam till Porto där vi landar i god tid före lunch. På plats väntar Fernando som jag anlitat som chaufför i säkert femton år. Vi åker lugnt och fint österut längs den vackra Dourofloden med sina terrasserade sluttning.

Vi stoppar till hos eminenta Quinta do Vallado i byn Regua där vi får prova på deras underbara viner till en välsmakande meny. Jag längtar redan till deras grillade baby goat som jag sköljer ner med några av deras kraftfulla röda bordsviner. För att avsluta med deras mandelkaka till 20 years Tawny Port. PÅ eftermiddagen checkar vi in på fashionabla Vintage House där vi bor under tre nätter. Pä kvällen äter vi gemensam middag på deras terrass.

På tisdag inleder vi med ett besök hos vännerna Sandra & Jorge på Wine & Soul. Deras röda vin Pintas tillhör toppen i Portugal och inte att förglömma deras olika portviner. Har vi tur kan vi hoppa ner i deras lagares och trampa årets skörd med våra bara fötter. Vi fortsätter sedan till Dow´s och deras Quinta do Bomfim där vi får en ”Vintage provning” av årgång 2017 som en apéretif före lunchen. Som jag nämde för några veckor sedan på denna sida så har man lanseras två Vintage port två årgångar efter varandra. 2016 & 2017. Detta har inte hänt sedan man startade upp sitt regelverk 1753. Årgången 2017 lär vara lik den legendariska 1945:an.

Onsdagen bjuder på en riktig höjdare då vi med barkbåt åker längs floden mot Porto för ett heldags besök på Quinta do Crasto. Efter sedvanlig rundvandring kopplar vi av en dryg timme vid deras infinity-pool där vi njuter av tilltugg och svalt vitt vin. Sen blir det långlunch på gården innan vi på sena eftermiddagen åker tillbaka till Vintage House. På kvällen blir det en gastronomisk höjdpunkt med stor avsmakningsmeny på Restaurante DOC där mästaren Rui Paula basar i köket.

På torsdag lämnar vi lugnet mot storstadspulsen i Porto. Vi inleder med besök hos anrika Taylor´s där jag kommer att öppna en gammal årgång med tång. Sen blir det god lunch hos favoriten Reitoria innan vi checkar in på Bessa Hotel i stadsdelen Boa Vista. Kvällen är fri i denna underbara stad. Här finns en uppsjö av bra krogar och själv blir det ett besök hos enstjärniga Pedro Lemos i stadsdelen Foz.

Vi avrundar resan med en ”Tawny-provning” hos Graham´s där min vän Euan Mackay leder provningen. Efter ett par goda glas blir det en mycket fin lunch med specialiteten ”Vaca Velha”, vilket är en 15 år gammal mjölkko från Galicien som ger det mest smakrika och välsmakade köttet man kan tänka sig. Jag brukar alltid sedan föreslå en välbehövlig promenad längs kajen i Vila nova de Gaia för att sedan ta linbanan upp på toppen av Eiffel-bron och gå in till gamla stan i Porto. På kvällen blir det skaldjurs odyssé på O Gaveto ute vid kusten i Matosinhos.

Vi flyger hem på lördag strax före lunch och till nästa helg får ni en ny rapport om vad som inte får missas i Dourodalen och den senaste lanseringen av Vintage 2017. För er som är sugna? så kör jag samma resa om exakt ett år och det är i dagsläget enbart 6 platser kvar. En annan resa nästa som det bokats på bra till är Rhonedalen, där jag bara har ett rum kvar att sälja.

Idag väntar bastubad på Pålsjö, packning inför resan och finalspel i padel-SM (där jag inte deltar)

Ha en fin vecka

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.