Trevlig provning av Éxzito 2020, besök på Frantzén *** och nu drar resandet igång

Efter 1 ½ år utan någon sysselsättning alls har det verkligen tagit fart. I skrivande stund denna söndag har jag suttit på kontoret och arbetat vid datorn i sex timmar. Detta för att rensa upp allt innan jag ger mig i väg i natt på min första resa denna höst och resan går till Porto & Dourodalen.

I måndags flög jag ner till Madrid med Lis och därifrån vidare med snabbtåget upp till Valladolid. 21:30 på kvällen träffade vi vännerna Diego och Oscar som bokat bord på Villa Paramesa, som bytt lokal ett stenkast från vårt hotell. Efter lite förrätter avnjöt jag en underbar spädgris. Till detta blev det 2018 Aalto PS från Ribera del Duero. Så vansinnigt gott detta vin är och redan som ungt visar man sin storhet. Väldigt koncentrerat och i dagsläget när vinet är väldigt ungt så är den rostade fatkaraktären markant.

Målet med resan var att prova de olika faten av Éxzito 2020 på Bodegas Pico Cuadro. Man kunde tydligt känna nyansskillnaderna på nya och tre år gamla fat, 225 liters fat mot 400 liters tunnor, rostningsgraderna på faten från medium till lite hårdare rostat, skillnaden på de olika tunnbinderierna Nadalie och Surteq, samt druvkaraktären från de tre kontrakterade druvodlarna. 2020 imponerade stort på mig och vinmakaren Felipe har gjort ett enastående jobb. Årgången är ett mellanting mellan 2015 och 2019 med softade tanniner. Inom kort kommer jag att börja med att marknadsföra dessa fat där vinet är klart för leverans i augusti månad 2022. Men första skall vinet sätta sig och få en önskad karaktär som varit typisk för Éxzito sedan starten 2014.

Innan vi åkte tillbaka till Valladolid så besökte vi Arzuaga och ägaren Nacho Arzuga för en kopp kaffe och jag passade på att boka för hela mitt sällskap i oktober i deras enstjärniga restaurang Taller. Vi åt en god lunch på Vino Tinto som drivs av Oscar Garrote som valt ut ett par fina bitar chuleton som grillades över öppen eld. Denna mjölkko från Galicien som gått på grönbete hela sitt liv är en stor favorit för mig.

Vi återvände till Madrid och åt en mycket trevlig middag på Amazonico, som tillhör samma grupp som TenConTen, QuinTin och El Paraguas.

I torsdags väntade ett nytt gastronomiskt äventyr då jag och några kamrater flög upp till Stockholm för att gästa Frantzén ***. Vännerna var extremt förväntansfulla och jag hade snackat upp krogen rejält. Och vi skulle inte blir besvikna där förväntningarna skulle uppfyllas med råge för Filip, Magnus, Gustav och Staffan.

Restaurangchefen Carl Frosterud och ett par till i personalen välkomnade oss. Vi gick ut hårt med en butelj 2002 Billecart-Salmon ”Nicolas Francois” från Champagne. Aptitretarna var himmelska och det var förvånansvärt många nya kreationer denna lunch. Den lilla krustaden med spindelkrabba och hummer med smak av dillkokta signalkräftor var magisk liksom tartaren på Kobe-biff. Man gullade med oss och bjöd på lite 2002 Gosset ”Celebris” för att vi skulle komma i form.

Vi flyttade ner en våning och showen satte igång med crudo, pilgrimsmussla, blå hummer (som var vinnaren) med kronärtskocka, barguiole, lardo, citrusbladsolja och myoga. Vidare chawanmushi, fjällröding, French toast ”Grand Tradition 2008 med massor av tryffel, vaktel bbq, melonsorbet samt te..mjölk..honung som avslutning. Fullständigt magiskt!

Man fortsatte att skämma bort oss med lite extraviner så att vi kunde jämföra och se vilken som var favoriten. 2019 Riesling kabinett Goldtröpfchen från Julian Haart i Mosel, en intressant och passande saké från Ichiro dewasakura Brewery. 2020 Grüner Veltliner Federspiel från Knoll i Wachau – Österrike. Vi jämförde två olika chardonnay mot varandra: 2016 Corton-Charlemagne Grand Cru från Vincent Girardin i Bourgogne mot 2019 Kistler ”noisetieres”. Till den underbara ”fattiga riddaren” den fullkomligt lysande kombinationen med Rainwater Reserva Madeira från Barbeito. Till vaktel passar Pinot Noir utmärkt och här fick vi chansen att jämföra 2018 Kistler Sonoma Coast med 2014 Charmes-Chambertin Grand Cru från Camus i Bourgogne. Lunchen avslutades med tre söta drycker till de olika desserterna: 2020 Moscato d´Asti från Vignaioli di San Stefano, Frantzén mangopunch samt 2002 Chateau Suduiraut från Sauternes. Frantzén visade än en gång hur förträffliga man är på samtliga positioner i allt från servisen till Björn Frantzén själv. På kvällen knöt vi ihop säcken… med en Biff Rydberg på Riche innan sängen kallade.

Igår lördag var vi på kräftskiva hos Jarl och Lisbeth med lite andra trevliga gäster. Begreppet kräftskiva fick ett nytt ansikte för mig. Efter alla goda kräftor lastade Söderman in ett koppel av helt magiska viner….Krug Grande Cuvée på magnum, 2016 Condrieu ”Bréze” Louis Cheze, 2016 Corton Charlemagne Grand Cru Domaine Antonin Guyon, 2014 Chassagne-Montrachet 1 Cru”Maltroie” Bernard Moreau, 2016 Kongsgaard Chardonnay Napa Valley, 2013 Darioush II från Napa Valley på magnum samt 2015 Kathryn Hall Cabernet Sauvignon från Napa Valley på magnum. Helt sanslöst gott.

Imorgon måndag är det äntligen dags och jag är riktigt taggad inför dubbla resor till Porto & Dourodalen. Det blir först tre nätter i lugnet uppe i Pinhão med besök på Quinta Vallado, Wine & Soul, Dow´s och Quinta do Crasto. Sen från torsdag blir det Porto med fokus på Portvin där vi besöker Graham´s & Taylor´s. Många trevliga krogar är inbokade och på lördag återkommer jag med en rapport om nyheter på den portugisiska vinhimmeln.

Trevlig vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.