Nu väntar en veckas semester i paradiset innan vårens resor sätter igång

En liten vertikalprovning på Penfolds Grange

Veckans bild kommer från en trevlig middag hemma hos mig då jag var gräsänkling förra söndagen. Det var jag och vännerna Martin Hjärtsjö och Peter Wallin som träffades över en god bit mat där var och en tog med sig en riktigt trevlig butelj. Bakgrunden är den att Martin bodde i Melbourne under drygt arton år. Jag besökte honom vid tre tillfällen då hans kunskaper om Australiensiska viner var mycket stora. Vi åkte runt tillsammans och besökte massor av vingårdar och även min kunskap växte. På de två senaste resorna var Peter från WineFinder min reskamrat. Vi brukar träffas, gräva djupt i våra källare och njuta.

Denna kväll provade vi tre årgångar av legendariska Grange från Penfolds.Det var på tidigt 1950-tal som den legendariske vinmakaren Max Schubert valde ut de bästa druvorna för årgången från South Australia och blandade ihop detta mästerverk. Från en början ratades vinet av styrelsemedlemmarna på Penfolds. Men i hemlighet bakom deras ryggar producerade Mr. Schubert detta legendariska vin som han tio år senare skulle presentera för sin styrelse och dessa föll pladask för denna fruktdrivna Shiraz som även under en del årgångar har ett inslag av Cabernet Sauvignon.

Jag minns när jag köpte lådvis av vinet i årgång 1998 för strax över tusenlappen på Systembolaget. Idag kostar dessa viner runt 4.500:-. När jag arrangerar mina resor till Australien & Nya Zeeland (nästa gång den 4 januari 2020) har jag alltid en inbokad kväll på Magill Estate i utkanten av Adelaide där Grange produceras. Vi inleder med en provning ”av det bästa” innan vi sätter oss till bords och avnjuter deras prisbelönta meny. Vid söndagens sammankomst vann 2001:an som ”kvällens vin”. Men vi inledde vår kväll starkt med 1996 Salon Champagne samt 2012 Puligny-Montrachet 1 Cru ”Refers” från Jean-Marc Boillot i Bourgogne.

Ikväll flyger jag, Lis och vännerna Staffan & Charlotte till Maldiverna för en veckas dykning, snorkling och fullständig avkoppling. Jag och Lis var i detta paradis för ett par år sedan och jag lovade mig själv att återvända till Maldiverna varje år så länge jag lever och har råd. Nu har det gått ett par år och jag längtar något så oerhört efter denna totala relaxade tillvaro.

När jag kommer hem om en vecka så har jag ett minst sagt späckat schema fram till sommaren. Eller vad sägs om följande resor? 1. En studieresa till Beirut och Libanon för att utforska deras viner och gastronomi för en tilltänkt gruppresa. 2. Min klassiska Champagneresa i kombination med Paris för 32 gäster. 3. Alsace & Bourgogne i kombination med fantastiska vinbesök och gastronomi för 22 gäster. 4. Beirut igen med familjen under påsken (om det är så bra som alla lovar). 5. Champagne igen med 28 gäster från Värnamo där jag skräddarsytt en resa. 6. 5 dagar i Sydafrika där jag skall köpa in Sydafrikanska viner för Forsea´s räkning (tidigare Scandlines). 7. Min återupptagna resa på kanalerna i Bourgogne som jag döpt till ”På kanelen på kanalen”. 8. En studieresa till Malaga. 9. Ännu en skräddarsydd resa till Champagne med en mindre grupp där resan är en 60-års present.

Som ni ser ett hyfsat späckat schema och då blir det perfekt att ladda batterierna så långt bort man kan komma från vinkällare och ståltankar. Annars i veckan har jag suttit ganska mycket vid datorn och bokat, konfirmerat menyer, besök och rums listor. Och tankarna börjar redan snurra i mitt huvud över kommande resor 2020 där efterfrågan på destination får avgöra.

Jag vill önska er en trevlig helg och en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.