På väg till San Sebastian och besök hos mästaren Martin Berasategui

På lördag blir det ett kärt återbesök hos mästaren Martin Berasategui på hans trestjärniga krog i Lasarte-Oria utanför San Sebastian

Det är dagen efter en helt fantastisk middag hemma hos Pelle & Mette Wahlström i Hofterup. Kokkonst på absolut högsta nivå och ett koppel av viner som saknar motstycke. Vi var fyra par och vi killar får nog kalla oss för ”vinnördar” då vi genom åren gjort allt för komma åt rariteter från alla världens hörn som vi gärna delar med oss av.

Jag och Per Dahlberg är väldigt skolade med franska viner. När vi träffades för fyrtio år sedan var det Bordeaux som gällde under de tre första åren vi provade vin tillsammans. Magnus Juhlin med Italien som sin stora grej besöker landat ett par gånger per år och går igång speciellt på viner från Piemonte. Och Pelle med sina unika amerikanare har genom sin bror Mats kontakter skapat sig en unik källare. Allt som öppnades var helt fantastiskt och våra tankar gick till dessa nyexaminerade sommelierer som ratar dessa viner. Man lär sig att rabbla olika Grand Cru-lägen i Chablis, 1er Cru´s i Bordeaux (utan att ha smakat dem) och fullständigt okända naturvinsproducenter. Denna skara av tatuerade och piercade trendsättare ratar Bordeaux och andra klassiska viner och menar att superviner från USA är för alkoholstarka och det är lättare att gå en genväg och specialisera sig på odrickbara naturviner.

Jag kan förstå problematiken då högklassiga viner handlar om mycket pengar och många av dessa viner är svårfunna. Men att kalla sig för sommelier utan att ha någon som helst bakgrund i en matsal är för mig helt ofattbart. Jag har själv vunnit titlar som Trophée Ruinart (Sveriges bästa sommelier) samt 2:a i Grand Prix Sopexa. Men jag använder mig aldrig av titeln sommelier när jag presenterar mig. En sommelier skall tillbringa merparten av sin arbetstid i en matsal. Jag har arbetat som sommelier på gästspel med storheter som trestjärniga Georges Blanc i Vonnas och Michel Rostaing i Paris med sina två stjärnor. Men idag är jag ingen sommelier. Jag brukar säga att bara för att jag steker ett ägg på morgonen så är jag ingen kock eller bara för att jag klämmer min fru i nacken är jag ingen massör. I Frankrike finns det drygt 3000 sommelierer som med stolthet arbetar på olika restauranger med dekanteringar och rekommendationer av olika drycker till kökschefens anrättningar. Detta kallar jag sommelier. För den delen finns det garanterat över 1000 Munskänkar runt om i landet som lätt skulle klara ett slutprov och kalla sig för sommelier utan att arbeta i en matsal.

Nu är det slut på gnället och jag kommer då till vad Wahlströms så generöst bjöd på: 2008 Diebolt-Vallois ”Fleur du Passion” Champagne, 2016 Que bonito Cacareaba Rioja-blanco, 2009 Coma Blanca Priorat Blanca, 2004 Soldera Brunello di Montalcino, 2000 Chateau L´Evangile Pomerol, 2009 Sine Qua Non The Trill of Stamp Collection Syrah Santa Barbara i magnum, AndreMily No 4, 2003 Taylor´s Vintage Port samt fantastiska 2001 Chateau Suduiraut Sauternes…… Tack för oförglömliga viner och mat.

Semestern fortsätter och vi har fått hem sonen Markus från Stockholm. Vi får hit gäster på tisdag från Porto då Anna & Euan Mackay från Symington´s gästar oss för en god middag. Kul att höra om Vintage Port 2016 som är på gång att lanseras.

Jag har även fått två uppdrag vilken hör till ovanligheten så här i augusti. På tisdag eftermiddag har ett företag en kick-off på Grand Hotell här i Helsingborg och jag skall kåsera lite on Världens vingårdar och presentera fyra viner.

På onsdag har jag fått ett riktigt spännande uppdrag. Strax utanför Råå´s hamn ligger en sextio meters lyxyacht förtöjd och kaptenen Magnus har träffat mig innan. Han hörde av sig och frågade om jag kunde köra en enklare vinutbildning med fokus på mat och dryck i kombination innan ägaren stiger på skeppet i nästa vecka. Så jag blir upphämtad i Råå´s hamn med en mindre båt för att därefter komma med lite kunskap till besättningen.

På torsdag åker hela familjen till San Sebastian för en gastronomisk weekend. Jag och Lis firar trettio årig bröllopsdag den 13e augusti och vi tänkte bjuda med barnen och Markus flickvän Sofia på något riktigt trevligt. Vi har hyrt en lägenhet, centralt beläget bara ett stenkast från gamla stan. Här har jag bokat bord på A Fuego Negro på torsdagskväll och det kommer att bli många nedslag med besök hos b.l.a favoriten Zeruko. Vi kommer att knyta ihop säcken med en avsmakningsmeny på lördag kväll hos Martin Berasategui. Denna trestjärniga mästerkock har enligt TripAdvisors följare utsetts till ”världens främsta kock” och här har jag aldrig blivit besviken. Det skall bli kul att visa upp hans kreationer för min kära familj. Jag kommer att besöka Martin igen i oktober då jag återvänder till San Sebastian med min grupp på resan till Rioja/San Sebastian. Man har plats för 50 gäster… det arbetar 50 i köket och 35 i servicen med b.l.a 3 sommelierer.

Ha en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.