Semestern fortsätter….. och idag är det final i Padel Swedish Open i Båstad.

Fin "frisparksmur" vid Gastronaut-träff

Det är söndag förmiddag och bilen är snart på väg upp till Båstad igen då vi skall titta på padel-tennis i världsklass på Båstad Swedish Open. Till skillnad från tennisen är alla de bästa på plats. Startfältet domineras av Argentinare och Spanjorer som lyft sporten här i Sverige. Det favorittyngda paret Bela / Lima har inte helt oväntat nått finalen då man är världsettor och Bela har varit rankad som etta i världen i 16!! år. Jag kan bara nämna att jag har en väldigt lång bit kvar i mitt spel… men jag skall försöka dra nytta av allt jag sett under veckan då jag dammar av min racket imorgon förmiddag.

På vinfronten hade jag och vännerna i Gastronauterna en riktigt höjdarkväll i onsdags då Jesper Liljegren stod som värd då var och en tog med sig varsin flaska blint. Vi inledde med två buteljer Champagne. Först Vilmart rosé som var god och därefter 2005 Taittinger ”Comtes de Champagne” som var fullständigt lysande som vanligt. Denna Champagne har vuxit fram som en riktig favorit.

I norra Bourgogne skall man hålla sig till Pinot Noir. Domaine Dujac är en av mina stora favoriter i Bourgogne vars flaskor jag fyllde min källare med för 25 år sedan. Idag passar inte vinerna min plånbok och jag får drömma tillbaka till gamla minnen med Bonnes Mares, Clos de la Roche och Clos Saint Denis. Denna kväll serverades deras vita Morey Saint Denis som dessvärre var kvällens enda vin som föll ur ramen. Men det skulle bli betydligt roligare.

2004 Chateau La Mission Haut-Brion & 2003 Chateau Montrose var två riktigt trevliga Bordeauxviner med mognadstoner och elegans även om årgångarna inte är de bästa. Jag tog med mig en mogen ”lätt gissad” Australiensare 2004 Greenock Creek ”Apricot Block ” Shiraz från Barossa Valley. Klassiska toner av eucalyptus, mynta och sötaktig frukt kunde ingen ta fel på att det var ett högklassigt vin från ”Downunder”.

2014 Quinta do Crasto ”Vinha Do Ponte” från Dourodalen i Portugal är alltid en slamkrypare. Vinet är så oerhört gott och storstilat att ingen vågar gissa på Portugal. Men när dessa toppviner allt oftare dyker upp vid våra träffar och vi imponeras, så händer det att någon är på rätt spår. Från grannlandet Spanien kom den lika outstanding 2010an från El Nido i Jumilla. Monastrell och Cabernet Sauvignon samspelar i denna unika blandning som alltid är en vinnare med sin generositet.

I januari åker jag med en grupp till Argentina och Chile under två veckor. I dagsläget har jag 26 bokade på de 28 platserna. Almaviva är enligt min mening Chile´s mest imponerande vingård och jag har precis fått ett mycket mail från exportdirektören Matías att jag och mina vänner är mycket välkomna då vi precis landat i Santiago de Chile från Mendoza i Argentina. Almaviva är ett samarbete mellan familjen Rothschild på Mouton i Bordeaux och Concha y Toro i Chile. Deras viner är helt fantastiska och den nylanserade 2015 fick 100 poäng av Robert Parker. Denna kväll drack vi en ljuvlig 2005a.

Som avslutning på kvällen (inte med på bilden) serverades 2000 Taylor´s Vintage Port till osten och 2004 Chateau d´Yquem från Sauternes till den lätta desserten. En som vanligt fin kväll med vänner då samtliga ansträngt sig för att ta med något gott och intressant.

I veckan som kommer är det lite kul festligheter hos vänner. På måndag skall jag och Lis till Skummeslövstrand hos Kjel och Karin Jacobsson med familjerna Dolk och Liljegren. Det blir garanterat mycket lekar. På onsdag blir det asiatisk middag hemma hos Mats & Camilla Nihlén i Hasslarp då deras f.d grannar från Hong-Kong gästar Sverige. Kul att träffa deras vänner då jag och Lis planerar att följa med Mappe & Camilla till Hong-Kong till våren.

På torsdag är vi självklart på plats på Olympia då ”Granen” gör comeback på våt gröna matta då Norrby gästar HIF i superettan.

Det blir garanterat goda viner och mat hemma hos Pelle & Mette Wahlström på lördag då det blir ännu en riktigt trevlig middag. Annars är det som vanligt lite mailande varje morgon för att säkerställa bokningar och annat trevligt inför mina kommande resor.

Ha en fin vecka

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.