Padelveckan avlöser tennisveckan i Båstad….

Jag, Frida´s kompis Mimmi och Frida tar ett gott glas i Deutz monter inne på Båstad tennis stadium

Det är söndag och final i SkiStar Swedish Open i Båstad och jag har varit på plats under hela veckan. För min del började denna tradition redan våren 1978. Jag skulle precis examineras på restaurangskolan i Helsingborg och hade fått många trevliga jobberbjudanden. Men jag kände att tillbringa en sommar i Båstad lockade mest. Jag fick provjobba en kväll då svenska tennisförbundet hade en bankett. Dagen därpå fick jag min dom från det dåvarande krögarparet Elisabeth & Lars Nilsson och jobbet var klart.

Under en hel sommar delade jag och kompisen från restaurangskolan (”Taddy”) rum i en villa tillsammans med flera andra ungdomar som skulle arbeta på Skansen som idag är mera känd som Sand i Båstad. På den tiden var Båstad fullständigt dött på vintertid men blommande upp under sommaren och speciellt denna sommar 1978 då en viss Björn Borg hade skördat ännu en Wimbledontitel.

Jag spelade själv tennis nästan varje dag och arbetade på kvällarna. Som en löneförmån fick man ett frikort till tennisen och jag satt spikad på havsläktaren under hela veckan och kunde se när Björn Borg höjde singelbucklan. Nu har det gått fyrtio år och jag har försökt under dessa år att parera in tennisveckan. I ärlighetens namn har jag varit mindre road av partajet även om det även hänt mig vid några tillfällen. Jag är i Båstad för tennisen och självklart titta på folk.

I år tycker jag att turneringen hållit en bra klass. Många gnäller på att de stora profilerna saknas. Och självklart hade det varit kul med Federer, Nadal och dom andra killarna men kvalitén på spelet har det inte varit något fel på. Jag har varit bänkad vid 11-tiden varje dag och tagit ett lunch-break för att avnjuta något gott på Sand en Hamnkrogen. Jag har fått med mig dottern upp vid två tillfällen och på bilden har hon med sig sin kompis Mimmi.

Eftersom jag kört bil har det inte varit något drickande för min del med undantag för igår lördag då min fru Lis körde. Då gästade min vän Jean-Marc Lallier Deutz Båstad genom att hålla i två korta provningar. Deutz är det officiella Champagnen under Båstadveckan och man har haft en liten monter bakom baslinjen på den västra läktaren.

Jag valde ”prestige-provningen” av tre viner. 2008 L´Amour de Deutz är helt fantastiskt ljuvlig och detta vin förtydligar verkligen att man skall köpa allt man kommer åt av årgång 2008. Vi fortsatte med för mig en av de godaste rosé-champagnerna 2007 L´Amour de Deutz. 2007 anser många hus vara en svag årgång, men här visar man prov på sin storhet genom ett oerhört elegant utspel. Men så kostar en butelj 2.500:- på Systembolaget. Avslutningsvis 2006 William Deutz som bjuder på mer kraft men fortfarande storstilad elegans.

I den kommande veckan avlöser Padel-veckan tennisen. Man har i år skippat damturneringen till förmån för padel. Man kommer att köra på bana 1 med start på onsdag. Till skillnad från tennisturneringen så är ”de bästa” på plats. Allt från världsettan till de 46 högst rankade i världen på World Padel Tour. Efter en måndag och tisdag med eget spel kommer jag återigen att vara bänkad.

Idag söndag väntar spel för mig mellan 10-12 mot handbollsparet Peter Hildingsson & Lars Ekström. Dom brukar alltid att få storstryk men vill alltid ha revansch. Min partner blir idag fotbollslegenden Erik Edman som med sin känsliga vänsterfot slog inlägget till Henrik Larsson´s språngnick vid EM 2004 på Stadio da Luz i Lissabon då vi slog Bulgarien i öppningsmatchen med 5-0. Så tyvärr får våra motståndare bita i det nylagda gräset igen.

Annars i veckan är det ganska lugnt med lite små tillställningar på kvällarna som hör sommaren till. På onsdag har Gastronauterna ”hela havet stormar” då var och en tar med sig en god flaska till Jesper Liljegren som satt på grillen. Vi belastar inte vår kassa denna kväll utan de 12.000:- som värden har till förfogande till dryckesinköp fryser inne och sparas till höstens Rhoneresa. På lördag blir det konsert i Båstad då GES kommer dit. (Glenmark, Eriksson & Strömstedt)

Jag njuter av semestern i fulla drag. Jag skrev i förra veckans brev att jag bara hade två platser kvar till Sydafrika i slutet av januari 2019 och nu har även dessa platser rykt och nu är även den resan är fulltecknad. Jag räknar med att mitt nya reseprogram för 2019 är klart inom ett par veckor.

Ha en fin vecka

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.