Rapport från Toscana och nu väntar Rioja & San Sebastian

I skrivande stund är det lördag förmiddag och jag sitter på Florens flygplats och väntar på att flyga hem med min grupp. Veckan här i Toscana har varit riktigt bra och vi har haft bra väder under merparten av tiden. Det var bara i onsdags och torsdags det kom lite regnstänk och plockarna ute på vinfälten fick ta en paus. I övrigt är man väldigt positiv över årets skörd och man kan presenterna ännu en god årgång.

Vi inledde i måndags med Castello di Fonterutoli i högsommarvärme, där vi efter rundvandring och provning kunde avnjuta en härlig lunch ute på terrassen på Osteria de Fonterutoli. Till vår stora glädje fick vi veta på Hotel Garden i Siena att man skulle hålla öppet sitt poolområde ytterligare en vecka för vår skull och det blev ett par längder fjärilsim denna första dag.

I tisdags åkte vi en timme söderut till Montalcino där skörden var i full gång. Provningen var riktigt bra med 97 poängaren Brunello di Montalcino ”Tenuta Nuova” 2013 som en fin avslutning. Ingen annan vingård har fått högre poäng för sitt vin under denna utsökta årgång. Giacomo di Neri lovade att komma och hälsa på till våren och köra en WineMakersDinner. Vidare åkte vi till Col d´Orcia där ägaren Francesco Morone Cinzano välkomnade oss. Först en fatprovning av de ofärdiga vinerna från 2018, 2017 och 2016. Man får som bekant inte lansera en Brunello di Montalcino tidigare än fem år efter skörden. Det märkes tydligt att 2017 var en mycket varm och torr årgång då detta vin bjöd på en enorm kärvhet. Som vanligt en uttömmande provning av hela deras sortiment samt en god lunch där jag och mina gäster njöt av deras prestige Brunello ”Poggio Al Vento” av årgång 2012 samt en 1994a med 25 år på nacken som greven grävt fram ur sin privata källare.

Dagen därpå hade vi bara ett besök och det på Félsina i den sydöstra delen av Chianti Classico-distriktet. Här är man som alltid väldigt proffsiga och vi åt en god lunch i deras källare. Att man har mycket vildsvin i Toscana fick vi verkligen bekräftat för oss då det ingick denna vilda gris under varje måltid i olika former, men främst som en ragu på en pasta.

I torsdags tillbringade vi en heldag i Montepulciano. Först med ett besök hos Poliziano där man alltid presenterar sina nylanseringar som kan vara lite svåra att uppskatta då dessa viner behöver tid för att visa sin storhet. Vi skulle stegra oss rejält med besöket hos Avignonesi där mycket handlade om deras söta Vin Santo. Vi fick se deras druvklasar som låg intakta på bambumattor för att koncentreras och torkas till russin samt deras Vinsantaia där 14 årgångar låg på små caratelli-fat för att lagras. Lunchen är alltid helt fantastisk och jag hade valt ut deras bästa viner därtill. Il Marzocco Chardonnay, Grandi Annata Vino Nobile di Montepulciano, 50/50 som man gör i samarbete med Capannelle samt självklart deras unika Vin Santo Occhio de Pernice. Mina nöjda gäster utropade denna måltid till resans bästa efter att även ha smakat på deras grappa.

Vi avslutade med ett ”hemma hos” besök i San Gimignano hos Poderi del Paradaiso. Ljuvliga viner till ett mycket bra pris som gjorde att många lade en beställning som skickades hem. Efter detta besök tillbringade vi ett par timmar i denna så turistiska by med lunch och glass på egen hand.

Vi har varvat med många trevliga måltider och efterspel på en vinbar på Piazza Campo. Denna resa älskar jag att arrangera och nästa gång jag planerar att köra den är 2021.

I helgen är jag gräsänkling då Lis är med Helsingborgs Kammarkör i Albanien på en körresa. Det blir lite pappersarbete, kolla på Rögle på TV, bastubad på Pålsjöbaden samt packa väskan för måndagens nästa resa.

Det är dags för två fantastiska veckor till Rioja & San Sebastian. Eftersom resan är så omåttligt populär har jag dubblerat resan. Först åker jag ner med 30 gäster från måndag till lördag. Denna första grupp flyger hem på lördag förmiddag. Jag stannar kvar i Bilbao och tanken var att Lis skulle flyga ner och göra mig sällskap. Men hon har för mycket på jobbet och har valt att hoppa av. Min vän Tjalle flyger ner istället och vi skall utforska denna läckra stad tillsammans. B.l.a blir det ett besök nästa söndag på den trestjärniga restaurangen Azurmendi som ligger alldeles utanför Bilbao.

Som vanligt på denna resa inleder vi med lite tapas i Bilbao och en titt på Guggenheim muséet innan vi åker söderut till Rioja-distriktet. På eftermiddagen besöker vi vingården Ysios där arkitekten Salvador Calatrava designat detta unika byggnadsverk. Vi bor under de inledande tre nätterna i Logroño.

Under veckan kommer vi att besöka Roda, BaiGorri, Rémirez de Ganuza, Viñedos de Paganos, Sierra Cantabria och många bra restauranger innan vi åker upp till San Sebastian för högklassig gastronomi. Det blir som vanligt en avslutningsmiddag hos Martin Berasategui på fredag kväll. Det kommer en rapport om resan nästa helg.

Vi håller kontakten och ha en fin vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.