Strålande kväll med Gastronauterna och nu väntar Toscana

I veckan hade vi en träff med det gastronomiska sällskapet Gastronauterna där Magnus Alqvist stod som värd. Vi inledde kvällen hemma hos honom på Fågelsångsgatan med Gillardeau-ostron och ett par utsökta buteljer av 2008 Dom Perignon. Denna Champagne är oerhört upphaussad och det kan jag verkligen förstå efter att ha avnjutit denna ljuvliga skumpa. 2008 är där ett enormt drev efter och så fort ett Champagnehus lanserar sin prestige cuvée av årgång 2008 så tar den slut på ett nafs. Många väntar nu b.l.a på Taittinger och Ruinart att dessa båda hus skall släppa sina båda Blanc de Blancs.

Vidare åkte vi till Pålsjö krog där kvällen fortsatte med fler godsaker. Vi åt en underbar ankleverterrin med två olia Sauternes slott från den fantastiska årgången 2001. Efter målfoto vann precis Chateau Suduiraut över Chateau Guiraud. En hummerbisque ledsagades av två vita fransoser. Dessvärre var båda buteljerna från favoriten Chavy-Chouet i Meursault inte bra. En butelj var korkskadad och den andra oxiderad och platt. Men det 100 %-iga Roussanne-vinet från LOU i Crozes-Hermitage var bländande god. Det blev sedan en klassisk oxfilé med två fantastiska röda: 2007 Hermitage från Jean-Louis Chave samt 2001 Chateau Cos d´Estournel. När Magnus är värd är Portvin en självklarhet och vi avslutade kvällen med de båda briljanta Vintage Port 2007 från Quinta do Vesuvio samt legendariska Taylor´s 1994. En utsökt kväll i bästa ”Gastronaut-anda”.

I den kommande veckan väntar nästa vinresa och vi blir ett gott gäng som flyger till Toscana och staden Pisa imorgon måndag. Vi bor som vanligt under hela veckan på Hotel Garden i Siena. Det lär vara mitt uppe i skörden och full fart på vingårdarna. Vi kommer att besöka områdena Chianti Classico, Montalcino, Montepulciano samt San Gimignano. På vingårdarna är man laddad upp till tänderna och dessa besök varvas med väldigt fina långa luncher med massvis med gott i glasen. Till helgen blir det en rapport om senaste nytt i Toscana.

Ha en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.