Rapport från Piemonte, nu startar min vinkurs och 60-års kalas i Palma.

Det tog mig väldigt många år för att lära mig att uppskatta vinerna från Piemonte. Som unga fann jag dem som ”femmans sandpapper” med otrolig strävhet. Och här handlar allting om tid och då kostar det mycket pengar.

En Barolo måste lagras under minst två år på fat och får inte lanseras förrän efter tidigast fyra år efter skörden. Sen väntar minst ytterligare femton till tjugo år innan vinet visar sin storhet. Men med lite modernare tekniker som man möter på många ställen så har vinerna blivit tillgängliga betydligt tidigare. Under veckan i Piemonte har vi provat ett stort antal viner från årgångarna 2012 och 2013 som varit helt ljuvliga.

Vi inledde i måndags med ett mycket trevligt besök i närheten av Asti i byn Rochetta Tanaro där den utsökta Trattoria I Bologna ligger. Raffaella Bologna på vingården Braida hade sett till att vi fick prova hennes viner till vår stora meny. Braida är ”mästaren” på Barberadruvan i Piemonte och mina gäster höll med om att hennes viner var helt fantastiska i fruktdriven stil med avsaknad av tuffa tanniner. Efter lunchen promenerade vi upp för en slänt med vacker utsikt ut över Monte Bruna för att prova deras prisade Bricco dell´Uccellone samt husets fatlagrade grappa. Vi njöt i fulla drag och alkoholhalten på närmare 16 % märktes inte.

Vi bodde under hela veckan på Tota Virginia i Serralunga d´Alba och första kvällen efter en lång dag med tidig morgon intog vi en god middag på hotellet innan det var läggdags. Vi har haft hotellet för oss själva då man bara har tretton rum och vi var tre singlar och tio par på resan.

Ettore Germano är en mycket bra producent och Sergio Germano tog själv hand om vår grupp. Efter intressant rundvandring med beskrivning av de olika jordtyperna i Barolo samt tillverkningsmetoder så fick vi en mycket fin provning av allt från mousserande Alta Langa till vingårdsbetecknad Barolo från 2006. Det är inte omöjligt att Sergio dyker upp på någon vinmiddag framöver och presenterar sina ljuvliga viner.

Osteria Veglio i La Morra är en fantastiskt bra restaurang och här satt vi på deras terrass i tre timmar och njöt av klassiker från Piemonte och väldigt goda viner i glasen. Många utropade lunchen som det godaste på väldigt länge och jag kan bara hålla med. På kvällen hade vi fritt och vi var fyra som återvände till La Morra med taxi för att uppleva Restaurante Bovio. Vacker utsikt ut över dalen och med två underbara pastarätter för min del så mådde man prima. Vi satsade på riktigt bra viner. Vi inledde med en Chardonnay från Aldo Conterno, sen två helt olika typer av Barolo. Mascarello 2013 samt en mogen 2001 från Elio Altare och deras vingårdsbetecknade Arborina.

Tidigare på dagen hade vi även upplevt Mauro Veglio som visade upp sina nylanserade viner från 2015. En mycket prisvärd producent vars viner passar de flestas plånböcker.

Vidare i onsdags så mötte vi upp min vän Paola Broscow på Cantina Communale i La Morra. Paola har varit till mycket stor hjälp för mig vad det gäller bokningar och kontakter vid denna resa. Denna förmiddag presenterade hon vinerna från hennes makes vingård Revello & Figli samt viner från Elio Altare. Tyvärr var Silvia Altare upptagen med plockning av Dolcetto så hon kunde inte närvara. Men Paola är briljant och bjöd på en fin provning där deras utsökta R.G Barolo utmärkte sig tillsammans med min favorit från Altare: Larigi Langhe som är en ytterst trevlig Barbera som saknar motstycke. Vi åt en god lunch i solen på Ristorante More e Macine med goda viner i glasen till traditionella rätter från Piemonte. Dagen avslutades med en middag uppe i byn Serralunga d´Alba på legendariska Centro Storico.

I torsdags avslutade vi provningarna i Barolo med Massolino. Alessandro som jag träffade senast för två år sedan är en fullständigt fantastisk presentatör av Piemonte och Barolo. Ingen lämnas åt slumpen på hans helt fantastiska engelska. Vinerna är välgjorda från Dolcetto till Barolo Rionda och många av mina gäster kommer garanterat att köpa dessa viner på Systembolaget till samma pris som på vingården när de är hemma i Sverige igen.

Eftermiddagen och lunchen var fri i Alba. Vi var fem gastronomiskt intresserade som åt en lunch på trestjärniga Piazza Duomo ***. Jag har varit där tidigare och alltid varit nöjd med vad som presenterats av kökschefen Enrico Crippa. Denna gång inledde man med varianter på sjöborre som med sin beska inte föll oss helt i smaken. Likaså variationerna på rödbeta var lite svajig och detta lunchbesök var lite av berg- & dalbana. Under resans gång skulle rätterna bli bättre och torsken med Karl Johan svamp samt duvan höll högsta klass. Eftersom ”Champagne-experten” Marina Olsson var med på resan så inledde vi med en 2008 Delamotte Blanc de blanc som var ljuvlig. Deras sommelier överraskade oss med en utsökt Semillon från Lazio innan vi provade en dyrgrip från Terlago på Pinot Blanc från Alto Adige. För att knyta ihop säcken blev det två årgångar av ”favoriten” La Spinetta Barbaresco ”Starderi” från 2011 och sanslöst fina 2006. Vi lämnade krogen nöjda, även om jag upplevt Piazza Duomo bättre tidigare.

Just producenten La Spinetta från Barbaresco skulle avsluta våra vinbesök på resan i fredags. Familjen Rivetti är verkligen modernister här i Piemonte och deras dominerande druvsötma och fatkaraktär är mycket välkommen i kombination med de typiska tanninerna.

Efter detta trevliga besök upplevde vi resans höjdpunkt på Ristorante Ciau Tornavento i byn Treiso med sin stjärna. Vid mitt första besök i Piemonte för trettio år sedan besökte jag denna krog som expanderat rejält och fått en enorm kultstatus. Vi inledde med aptitretare på deras terrass i högsommarväder till ett glas Alta Langa. Därefter följde en femrätters meny med passande viner därtill. Detta lyckade besök avslutades i deras vinkällare med en rundvandring. Man har aldrig skådat något liknande. Här finns kollektioner av Ch. D´Yquem, Dom Perignon, Masseto och många andra rariteter där de stora formaten på buteljerna imponerar särskilt. På kvällen avslutade vi med en middag på hotellet som var väldigt välsmakande trots att många av gästerna fortfarande var mätta.

Nu har jag knutit ihop säcken på en väldigt lyckad resa till Piemonte och om drygt ett år kommer jag att köra en ”favorit i repris” på denna resa 12 – 17 oktober. I skrivande stund denna lördag morgon väntar upphämtning med vår buss för färd till Genoa och direktflyg hem med SAS. Det är inte omöjligt att det blir en god bastu direkt vid hemkomst innan jag & Lis skall på middag hos Bosse & Lill i Viken.

Imorgon söndag är det den årliga ”bolldagen” hemma hos Filip Martell. En hel dag då man blir som barn igen med olika bolltävlingar, god mat och dryck. På måndag kommer jag garanterat märka att jag använt muskler som jag inte tidigare trodde fanns i form av en rejäl träningsvärk. Och då mjukar jag upp med en tvåtimmars runda padel-tennis, för det behövs efter denna vecka.

På tisdag sätter min vinkurs igång i Helsingborg på Jacob Hansens hus. Det är närmare trettio personer bokade och jag kan alltid trycka in ytterligare någon om det är någon följare som är sugen. Kursen kommer att ske under åtta tisdagar mellan 18:30 – 20:00 under denna höst.

Gastronauterna har höstens första träff på onsdag kväll då Magnus Alqvist står som värd och bjuder in till en garanterat stor upplevelse med god mat och fina viner. Månadens sedvanliga kväll på Hotellet & Co. äger rum på torsdag i Höganäs och temat till denna fullbokade övning är inte helt oväntat Piemonte. Det blir att spotta denna kväll och köra bilen hem för dagen därpå blir det tidig uppstigning.

På fredag tidig morgon flyger Lis och jag till Palma de Mallorca. Vi är inbjudna till en tvådagars fest för att fira vår vän Pelle Wahlström som fyller 60 år. Vi inleder med en kväll på Hotel Feliz där vi även bor. På lördag är det lite ledigt även om vi erbjudits många trevliga aktiviteter för att på kvällen verkligen fira Pelle med middag på Emilio´s Innobar inne i Palma. Jag tror vi blir närmare fyrtio gäster och det blir garanterat livat när jag läser laguppställningen. På söndag förmiddag flyger vi hemåt igen för att ladda inför min nästkommande resa till Toscana veckan därpå.

Ha en riktigt fin vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.