Sevilla och en utsökt måltid på La Ragazza i Gamla stan

Veckans Blog kommer ut någon dag för sent och detta därför att jag vill få med min hyllade recension över krogen La Ragazza i Gamla stan i Stockholm. Men vi börjar med mina upplevelser i Sevilla i början av förra veckan.

Det var nästan ett år sedan jag var ute och flög senast. Fortfarande gäller strikta restriktioner i Spanien och dagen innan avfärd förra fredagen tog jag en antigentest. Målet med resan var Sveriges match mot Spanien i måndags i fotbolls-EM. Vi var tio grabbar som åkte tillsammans och vi bodde strategiskt mycket bra i Sevilla under tre nätter på ett hotell som låg nära fotbollsarenan samt 20 euro med taxi från stadens centrum med gamla stan.

Första kvällen var vi hembjudna till en i gänget hustrus kusin… som hade lagt ner hela sin själ för att göra oss nöjda. Vi anlände till deras lilla finca och välkomnades med en butelj av den lokala ölen Cruz Campo. Sen blev det en helkväll med kräftor, skinka, ostar och paëlla som mellan rätterna toppades med flamenco-dans. Det blev en sen kväll.

I söndags fick vi en sightseeing till fots inne i gamla stan. Sevilla är Europas varmaste stad och denna helg hade vi en temperatur på strax under fyrtio grader. Det blev ett antal iskalla öl under vår promenad. Så fint det var med en otrolig atmosfär. Tyvärr hann vi inte med en tur med hästdroska då vi tyckte att lunchen som väntade var viktigare. I Sevilla bor det 1,2 miljoner invånare i kommunen därav 700.000 i centrum.

Jag hade pratat mig varm för den utsökta ryggbiffen chuleton från Galicien och här fann jag samma köttstycke från en gammal mjölkko, fast från Andalusien. Detta blev vår varmrätt till lunchen som självklart inleddes med en Sherry Fino Manzanilla från byn Sanlucar de Barrameda. Denna Fino-sherry har en viss havs-sälta då bodegan ligger nära havet och havsvindarnas stänk når vinfaten och bidrar med denna sälta. Vid varje måltid startade vi med ett fat Iberico-skinka och till detta en iskall sherry. Efter ett par buteljer började mina vänner gilla denna speciella, svagt oxiderade dryck som tyvärr få förstår sig på. Som avslutning på resan lovade samtliga mig att man snarast möjligt skall besöka Systembolaget för att köpa en butelj La Guita Manzanilla (1/2 butelj för 59:-!!).

Vid våra måltider fick jag fria händer att välja ut lite goda buteljer som utgjorde en väldigt intressant provning. Denna lunch drack vi 2015 San Vicente – Rioja, 2015 Pago De Los Capellanes Reserva – Ribera Del Duero, 2015 Clio – Jumilla samt 2015 Pintia – Toro. Fyra storslagna spanjorer från olika regioner där mina vänner hade olika favoriter. På vårt hotell hade vi ett fint pool-område som passade utmärkt för vår siesta.

På kvällen hade lyckats med konststycket att genom en kontakt få bord på terrassen på en av Sevilla´s hetaste restauranger: Maria Trifulca. Jag tror aldrig jag suttit bättre med lika fantastisk utsikt. Tyvärr motsvarade inte maten våra högst ställda förväntningar. Vi drack gott med en Cava Millesimé Juve Camps, 2019 Belondrade y Lurton – Rueda samt 2015 Alion – Ribera Del Duero.

På matchdagen i måndags jagade vi först upp en klinik för att ta ett nytt antigentest inför hemresan. Därefter skulle vi äta lunch på Spaniens-/Världens äldsta tapasrestaurang El Rinconcillo. Här avnjöt vi alla tänkbara specialiteter som Ibericoskinka, piementos padron, croquetas, tortilla samt solomillo. Självklart blev det Manzanilla till skinkan och därefter tre nya favoriter: Viña Sastre ”Pago de Santa Cruz – Ribera Del Duero, 2015 Torre Muga – Rioja samt Arzuaga Reserva – Ribera Del Duero. ”Någon” kom på idén med en kupa Carlos I till vår cortado… och uppladdningen var på gång innan matchen.

Vid den öppna platsen Hercules hade samtliga 2.500 svenska fans samlas för att bygga upp stämningen. Underbar kärlek mellan både svenska och spanska supportrar. Guardia civil med sin enorma uppbackning hade en väldigt lugn dag på jobbet.

I Sevilla har man två fotbollslag: Sevilla FC samt Real Betis med varsin hemma-arena. Men man har även en national-arena för landskamper med en kapacitet på 60.000 åskådare. Denna afton var vi 17.000 på plats med covid-avstånd på läktaren. Jag behöver inte gå in på Spaniens totala överkörning av det svenska laget utan vi får verkligen vara nöjda med 1 poäng.

Nytt antigentest på Kastrup och väntan i tjugo minuter på ett negativt svar och därefter var vi välkomna in i Danmark. Men nu när man är färdigvaccinerad blir det betydligt smidigare nästa gång då man enkelt går i fållan med texten Vaccinerade.

Sedan hemkomst har man även tagit bort den obligatoriska ansiktsmasken i Spanien och allting går väldigt positivt framåt och man spår att den 1 juli skall det mesta vara som vanligt igen.

Sonen Markus som var med i Sevilla fyllde år i veckan och Jag och Lis hade bokat in helgen i Stockholm för att hälsa på honom och hans Sofia. I fredags följde vi först Sveriges segermatch mot Slovakien innan vi laddade för kvällens middag som skulle att bli ett minne för livet.

Daniel Crespi är både restauratör, författare och krögare. Han är enormt hyllad för sina krogar Djuret, Pubologi, The Burgundy, Tweed, Flickan och La Ragazza. Markus har pratat sig varm om La Ragazza som han besökte tidigare i år. Eftersom Markus har väldigt bra känsla och koll så var våra förväntningar skyhöga.

Restaurangen ligger runt hörnet från tidigare Leijontornet in på Stora Nygatan 20. Från gatan ser krogen ut som ett litet mysigt hak med väldigt få sittplatser. Det andades kvalitet direkt när en av de sommelier-klädda kyparna visade oss till vårt bord. Här serveras en fast meny på 13 små rätter, där man bara får veta huvudingrediensen. Man föreslår ett par olika vinpaket MEN….. i denna krogkedja har man Stockholms mest fullmatade vinlista där man hittar merparten av världens rariteter i allt från gammal Bordeaux till det häftigaste från Napa Valley. Vi väljer tre buteljer: En 2014 Macon-Clesseé från Comte Lafon. Denna producent gör en av de mest storstilade vita vinerna från Bourgogne i kommunen Meursault och här vill Dominique Lafon visa sin vinmakarkänsla även i Cote Macconais strax norr om Lyon. Vidare en 2016 Patz & Hall Chardonnay Dutton Ransch från Sonoma som bjöd på mer rostade fattoner. Jag kunde inte motstå min favorit (även om den var ung) 2015 Cornas från Auguste Clape i norra Rhone. Alldeles ljuvlig!

Vi fick sedan en gastronomisk utflykt med spännande presentationer som jag sent skall glömma. Jag har aldrig ätit en lika stor meny utan att hitta en enda svacka. Här var exakt varenda rätt så otroligt god. Vi betalade 995:- / kuvert för denna upplevelse och då ingick även lite Champagne, vodka, saké och Madeira som utgjorde optimala kombinationer. Man fick rikligt med caviar till ett par serveringar. Jag skulle kunna beskriva varenda rätt in i minsta detalj och skriva en hel novell om detta. Men nej… Ni måste åka hit när man öppnar upp igen i augusti för detta var en upplevelse. Jag tar till så starka ord som att många rätter inte gjort bort sig på Frantzén med sina tre stjärnor.

Som gammal servitör och krögare kan jag inte låta bli att hylla den så eminenta och pålästa servisen. Många med mig har insett att de flesta ”Essen” i matsalen flyr till Stockholm där nivåskillnaden är skyhögt bättre än på landsbygden… med några undantag i Göteborg och Malmö. På La Ragazza brinner man för sitt matsalsarbete och detta i kombination med fantastisk mat gör krogen till landets mest spännande ”vattenhål”… som jag upplevt.

Man blir erbjuden ”Hedonistskeden” för 300:- extra, vilket jag inte kunde motstå. Här blir det tartar på Waguy med rå vaktel äggula toppad med rikligt med caviar. I ärlighetens namn är de övriga rätterna så imponerande så att inte denna sked sticker ut. Ett stort grattis Daniel Crespi för att han lyckas fullt ut!

Det var fint väder denna helg och på dagarna njöt vi av sol & bad ute på Älgö samt inne vid Gröndal. Markus och Sofia hade slagit knut på sig själva och bjöd på en mycket fin middag hemma i lördags med chark, fisk-och skaldjurssoppa med ugnsbakad rimmad torskrygg, vietnamesiska vårrullar samt hängmörad Entrecote.

I veckan är det EM för hela slanten. Ulf Wahlström har bjudit hem på onsdag för en heldag då Sverige skall möta Polen i en avgörande gruppmatch. Det blir ett väldigt kul gäng med lite sport-ikoner som Roland Andersson och Thomas Sjöberg från MFF och hockey-spelarna Bosse Svanberg (Mattias pappa) och Håkan Åhlund från MIF. Vi startar tidigt för att bygga upp stämningen och samtliga tar med sig varsin god butelj. På fredag firar vi midsommar i Hofterup igen hos Uffe´s bror Pelle och hans Mette. Alltså väldigt mycket skoj.

Annars är det mest glädjande att det verkligen ser ut som att Vi kommer iväg på mina åtta resor denna höst. Dagligen är jag i kontakt med vinproducenter, hotell och restauranger där samtliga väntar på oss med öppna armar.

Ha en fin vecka och heja på Sverige!!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.