Fantastiskt som vanligt i Sydafrika med en helt underbar grupp

Efter en något orolig start på resan har det fungerat som vanligt med fyra dygn i Cape Town. Vi har hunnit med massor och mina gäster är lyriska efter alla upplevelser. Vår vindag i Constantia var en höjdpunkt där först ägaren Lars Maack på Buitenverwachting tog emot oss och berättade om familjens historia hur de kom över gården för ”inga pengar alls”. Vinerna är helt magiska och vi gillade bäst deras ekfatslagrade Sauvignon Blanc som heter Maximus. Men det vin som jag själv samlat på sedan min första resa till Sydafrika 1999 är det röda Christine.

Vidare åkte vi till granngården Klein Constantia där vi tillbringade hela dagen ute bland vinfälten med en kombinerad vin-lunch. Som vanligt har vi alltid några lediga kvällar och mina gäster har varit enormt företagsamma efter att jag skickat ut en ”het lista” över de senaste tillskotten på den gastronomiska himmeln.

Jag besökte själv med min guide Richard Hilton och några vänner Restaurant FYN. Denna nykomling öppnade upp för ett år sedan och ansvarig i matsalen är min gamle vän Jennifer från La Colombe. Här yog man ut svängarna rejält med mycket spännande smaker och kombinationer i sin väl avvägda avsmakningsmeny. Vi drack ett koppel av viner från de båda ”trend-producenterna” Alheit & The Sadie Family där man gjort underverk med sina Chenin Blanc med inslag av andra lite udda druvsorter som sherrydruvan Palomino. Gud så gott.

Men höjdpunkten gastronomiskt sett var utan tvekan The Test Kitchen, som det är smått omöjligt att få ett bord på. Vi välkomnades av Luke Dale Roberts själv och han bjöd på en god flaska Cap Classique från den tidigare vinmakaren John Laubser på Steenberg. Maten höll hög stjärnklass och vi började med ett koppel av aptitretare i ”The Dark Room” innan vi fortsatte vår spektakulära måltid. Även här lika höga smaker och spännande uppläggningar. Vi var oerhört nöjda denna kväll och jag skulle önska att det inte vore så omöjligt att få ett bord här för The Test Kitchen håller högsta världsklass där jag inte får glömma den enormt duktiga servisen.

Vi lämnade underbara Cape Town bakom oss med massor av intryck och kom upp här till Stellenbosch i fredags. Starten kunde inte vara bättre än en provning av ikon-vinerna på Rust En Vrede innan lunchen på utsökta Overture där ägaren Bertus Basaan gav mig sin senaste kokbok som tack för all support genom åren. På kvällen var det dags för min vän/guide Richard Hilton att presentera sina viner på den lokala krogen 96 Winery Road. Två Viognier och två Syrah som min gäster uppskattade mycket. Dessa viner går att köpa ombord på Forsea mellan Helsingborg – Helsingör och många på denna resan kommer att göra ett nedslag ombord på båtarna när de kommer hem.

Vi bor under fem nätter på Spier och här är det inte svårt att trivas. Stora grönområder, spa-avdelning, fint poolområde och ett flertal restauranger. Igår lördag var ännu en höjdare med besök på Hartenberg. Carl Schultz och hans stab tog hand om oss på ett fantastiskt sätt. Först en promenad ut i vinfälten med canapéer under ett träd och tre svala, vita viner med The Eleanor Chardonnay i spetsen. Inne i den svala källaren bjöds vi på deras bästa viner: The Megan, Mackenzie, The Stork & Gravel Hill av årgångarna 2016 och 2015. Vi åt en god lunch i deras berså med ännu mer goda viner med Gravel Hill 2005 som kronan på verket. Mina gäster fick en stor känsla för denna fatastiska vingård.

Nu är vi inne på vecka två och besök är inbokade på vingårdarna Rustenberg, Raats Family Wines och Boekenhoutskloof. Som vanligt varvar vi med goda måltider på b.l.a Delaire Graff, The Vine Bistro där sonsonen till legendariska Mme. Lenquesaing på Chateau Pichon-Lalande presenterar vinerna.

På onsdag blir det safari och vi flyger upp till Hoedspruit och tillbringar två dygn med Big Five. På lördag är jag hemma igen och återkommer med en ny rapport. Under resan har jag lagt upp rikligt med fina bilder från våra upplevelser och det har kommit in ett koppel av bokningar till nästa års resa.

Ha en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.