Lite trög start på resan till Sydafrika

Varför jag inte daterat upp denna sida under helgen beror på att jag har haft en del att pyssla med det två senaste dygnen. Vi var trettio gäster som i lördagskväll flög från Köpenhamn via Frankfurt till Cape Town. Uppe i luften och på väg ner till Frankfurt meddelade piloten att en drönare snurrade i luftrummet och vi kunde inte landa. Vi fick ändra kurs mot Leipzig för att gå ner och tanka. Samtliga passagerare fick lämna flygplanet och stiga på en buss under tankningen. Sen vidare ner mot Frankfurt igen och flygningen tog 40 minuter. Vi hade fått veta att många flyg var drabbade och att vi säkert skulle hinna med vår anslutning till Sydafrika.

När vi landade i Frankfurt hade redan vårt flight taxat ut och det klickade till i våra telefoner att vi var ombokade på tre olika flyg dagen därpå. Vi fick voucher´s och fick tillbringa natten i centrala Frankfurt på hotell.

Igår söndag skulle merparten av gruppen flyga ut samma tid som i lördags d.v.s 22:10. Vi var ganska oroliga då kraftiga stormbyar härjade i hela norra Europa och med 200 inställda flyg från Frankfurt. Men vi kom med och landade idag strax före lunch i en soligt och varmt Cape Town med 26 grader. Gruppen är på bästa humör och väldigt förväntansfulla. Vi inledde med en god lunch på Den Anker nere i Waterfront och nu ikväll väntar cocktails på The Bay Hotel i Camps Bay innan vi avnjuter en fin fisk- och skaldjursmeny på The Bungalow i Camps Bay.

Vi har bara behövt skippa en programpunkt och det är sjukhuset där Dr. Kristiaan Barnard genomförde den första hjärttransplantationen 1967. I övrigt så blir det Constantia imorgon med Buitenverwachting och Klein Constantia med efterföljande lunch. På kvällen har jag bokat in heta FYN, som jag aldrig tidigare besökt men hört mycket gott om.

På onsdag blir det Cape Peninsula-turen med Cape Point, Black Marlin och att bada med pingvinerna. När vi är tillbaka i Cape Town blir det en riktigt fin skaldjursplatta på den gamla favoriten Baia Seafood.

Vår sista dag i Cape Town är på torsdag och då besöker vi Kirstenbosch Botanical Garden där jag tar till hjälp Andrew Jacobs som eminent guide om Sydafrikas flora. Denna dag hoppas jag på riktigt fin väder och en slappedag nere i Camps Bay. Merparten av gruppen åker då över till Robben Island där Nelson Mandela satt fängslad under många år.

The Test Kitchen har under flera år rankats som nummer 1 bland Sydafrikas restauranger. Krögaren Luke Dale Roberts är en god vän till mig sedan tiden då han arbetade på La Colombe. Luke och hans mannar hade dessutom ett gästspel under två kvällar på Hotel Sand i Båstad då jag kåserade om Constantia och Luke serverade en ljuvlig femrätters meny. På den tiden kunde man alltid maila Luke om att få ett bord. Men tiden har förändrats då denna kock blivit fullständigt helgonförklarad. Han har inte längre tid att fixa bord till sina polare utan allt går genom On-Line Booking. Och det är smått omöjligt. Nu har vi genom vänner på resan lyckats med konststycket att få ett bord på torsdag kväll. Detta besök ser jag mycket fram emot. Speciellt som när La Colombe har petat ner The Test Kitchen på 2a platsen i landet och min vän Luke Dale Roberts är garanterat revanchsugen.

På fredag lämnar vi Kapstaden för lugnet i Stellenbosch. Där bor vi under fem nätter på Spier Village och besök på fredag och lördag är bokade på Rust En Vrede, Hartenberg och Hidden Valley.

För er som är sugna på att hänga med nästa år? så kommer jag att dubblera denna resa då resa No. 1 2021 redan är fullbokad.

Till helgen kommer jag med lite nya rapporter

Hälsningar

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.