Hemma igen från Sydafrika… med en liten rapport.

Vi har haft en mycket fin andra vecka i Stellenbosch och på safarin uppe i Hoedspruit på Tshukudu Game Reserve. Nu är samtliga resenärer hemma igen för att smälta alla intryck som kan ta riktigt lång tid. För denna resa ger en massor av intryck.

I Stellenbosch hade vi faktiskt några regndroppar i måndags när vi besökte Bruwer Raats på Raats Family Wines. Vi satt på hans altan och provade igenom hela hans sortiment och mina gäster satt andäktigt och lyssnade på denna legend som specialiserat sig på Chenin Blanc samt Cabernet Franc. Utmärkelserna har duggat tätt för Bruwer den senaste tiden och för mig känner jag en stolthet att han nämner Rögle som ”sitt lag”, eftersom han såg dem i höstas med mig och hans son.

Vidare åkte vi till Rustenberg där man var i full gång med skörden. Murray Barlow välkomnade oss innan han skyndade in i källaren för att ta emot nästa sändning av druvor. Det blev en fin sittande provning med samtliga viner där Five Soldiers Chardonnay och Peter Barlow Cabernet Sauvignon imponerade stort. Lunchen intog vi på fashionabla Delaire Graff och mina gäster ville inte därifrån…..som vanligt kom managern Johann Laubser och hälsade samt erbjöd mig ett rum för övernattning någon gång det passar mig. Rummen kostar 25.000:- natten , men problemet är att det bara finns lediga rum i mitten av juli då temperaturen gått ner till + 5 grader. Så det lär aldrig bli av.

I Franschhoek besöker jag alltid den klart lysande stjärnan Boekenhoutskloof. Frukten kommer sällan från trakten utan hämtas in från andra växtplatser. Vinerna finns för tillfället att tillgå på systembolaget och jag samt några andra beställde några buteljer på deras app, då det är sällsynt att hitta deras prisade viner med undantag för Chocolate Block. Jag hade bytt ut La Petite Ferme mot Le Lude som lunchställe efter två timmars shopping i byn. Stället är vackert, maten är bättre, men… servicen hade jag problem med, utan att gå in på för många detaljer. Detta är ett problem för Franschhoek som ligger 9 mil från Cape Town och jag har fått förklarat för mig att all duktig servis föredrar att jobba i Cape Town. Men krogen får säkert en ny chans på nästa års resa.

På kvällen skulle det bli en något överraskande höjdpunkt. Glenelly köptes upp av legenden Mme. May de Lencquesaing från Chateau Pichon-Lalande i Bordeaux. Gården byggdes upp då denna madame var 78 år gammal och nu är hon en bit över nittio!! Idag är det hennes sonson Nicolas Bureau som driver gården. Vid starten var jag riktigt besviken på vinerna. Men med tiden ha de tagit sig rejält och får de bara lite tid på flaska så smakar det riktigt bra i en ”Bordeaux-stil”. Nicolas presenterade tre viner som en apéretif och stannade kvar och åt en fyra rätters meny med gruppen. Min gamle vän Christophe driver The Vine Bistro på egendomen och gör det med bravur. Vi hade sagt till om inte allt för stora portioner och det hade Christophe lyssnat på. Ljuvlig gazpacho följt av bäckforell från Franschhoek innan en ljuvlig Waguy biff från skuldran serverades till deras May Réserve 2003. En del av mina gäster utropade denna måltid som resans bästa, som vi intog tillsammans.

Vi lämnade Stellenbosch bakom oss och flög upp till Hoedspruit i onsdags förmiddag. På Tshukudu game reserve var man laddade till tänderna. Vi hade här två helt underbara dygn. Husen vi bodde i har renoverats och maten har samma goda klass som tidigare. Men det är för djuren vi är där. Vi fick ”som vanligt” se Big Five förutom leopard. Deras båda Cheetah´s låg bredvid oss vid poolen och slöade efter att ha satt i sig ett zebra-föl dagen innan. Veckans bild kommer på just en av dessa båda katter och många följare på Facebook och Instagram ställde sig frågande om denna cheetah var vid liv? Jag brukar förklara att ”människa” inte stor på deras meny och en cheetah står faktiskt ganska lågt på rankingen där lejon, leoparder, hyenor, vildhundar m.f.l är deras fiender. På vår lodge i sällskap med lite turister känner de sig väldigt trygga och man kan faktiskt klia de båda katterna bakom öronen.

En smidig flygning hem gör att man känner sig oförtjänt fräsch trots att man förflyttat sig längst ner på det södra halvklotet. Nu är det tre padel-tillfällen inbokade under veckan samt något pass på gymmet Aktiverum. Det blir en vinkväll med vänner på Gastro nu på onsdag och på torsdag gästar jag återigen Hotellet & co. i Höganäs då temat för kvällen är Rioja.

I veckan kommer jag att finsnickra på lite vinresor framöver. Delbetalningar skall göras liksom bekräftelser av menyer. Det blir även ett utskick till mitt stora nätverk då jag speciellt skall pusha för dessa båda resor som start på året då vi flyr den bistra vintern för varmare breddgrader på det södra halvklotet.

Ha en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.