Jul och nyår firas i Sydafrika

En god Cap Classique rosé på Waterkloof i Somerset West

Nu räknar jag ner till tisdag då jag och Lis flyger till Sydafrika för att fira jul och nyår. Våra barn Markus och Frida samt Markus flickvän Sofia flyger ner på fredag från Stockholm via Abbis Abeba i Etiopien till Cape Town där jag möter upp på flygplatsen vid lördag lunch.

Vi är så oerhört lyckligt lottade med många nära vänner nere i Sydafrika. Vi bor fram till den 30e på Hartenberg Estate i Stellenbosch. Det är ägarfamiljen som lånat ut Eleanor´s cottage till oss. Carl Schultz som är ansvarig på Hartenberg har lovat att fylla vår villa med lite goda viner. Besöket på Hartenberg har genom åren alltid varit en höjdpunkt på mina resor till Sydafrika. Man anstränger sig alltid för mig och mina gäster och när orderblocket kommer fram efter långlunchen är folk glada i hågen och brukar beställa rejält med viner som proffsigt levereras hemma till dörren. För varje år slår ”min grupp” nya rekord och tidigare i år beställdes det hem viner för över 100.00:- sek. och på bara några timmar beställer vi för mer än vad man säljer på vingården under en hel vecka till förbipasserande turister.

Man har alltid varit förknippad med sina utsökta shirazviner med Gravel Hill och The Stork i spetsen. Men hela paletten i allt från Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot, Grenache, Cabernet Sauvignon fram till Shiraz är underbara. Det kommer garanterat inte att gå någon nöd på oss.

Som vanligt har Richard Hilton varit oerhört behjälplig med att boka upp trevliga krogar etc…. för under denna tid på året är ALLT av klass fullbokat. Några bekanta har slagit en signal till mig för några dagar sedan och frågat om tips.. att hyra en vingård för en familj, fixa ett bord på The Test kitchen och dylikt. Mina bokningar gjordes för åtta månader sedan. Det är så oerhört hett med Cape Town och folk från världens alla hörn vallfärdar hit. Klassen är på topp och deras valuta i botten, vilket gör att man får väldigt mycket för sina svenska pengar.

Det kan låta tråkigt att inte vara spontan. Men man måste vara hyfsat bokad och förberedd när man landar i Cape Town. När vi installerat oss på onsdag eftermiddag på Hartenberg är det på kvällen middag hemma hos Alex Dale. Det var b.l.a Alex som tog mig runt på de bästa krogarna och vingårdarna när jag besökte Sydafrika för första gängen 1999. Han har säkert bjudit in ett koppel av kära sydafrikanska vänner som vill träffas.

På onsdag skall vi åka till Hermanus med vår vän Charlie som köpt ett sommarställe tillsammans med sin familj på detta ställe som har lite mer tempererat vatten. På kvällen blir det middag på Jardine´s i Stellenbosch.

På fredag tror jag det blir en tur till Gordon´s Bay eller Bikini Beach nere vid Strand och Somerset West. Man törstar efter lite solsken och när jag pratade med Richard igår hade man 28 grader och klarblå himmel. På kvällen skall vi ut och äta riktigt gott med Fiona & Richard Hilton på favoriten Indochine på Delaire Graff.

Våra ungdomar landar på lördag eftermiddag och på kvällen är det middag på Jordan´s.

Jag kommer att återkomma nästkommande helg med en liten rapport samt berätta hur vi firar julafton i Sydafrika. från den 30/12 – 4/1 har vi en lägenhet inne i Cape Town. Vissa kanske känner att vi missar den härliga svenska julen med alla traditioner. Men jag skall ärligt erkänna att just i år känns det skönt att få komma bort. För en vecka sedan rev Wahlström´s Bygg upp hela vårt kök. I fredags flytspacklade man och lade in golvvärme. Och så kommer man att hålla på fram till den 5 januari då vi är hemma igen med ett förhoppningsvis nyinstallerat färdigt kök på plats. Just nu är hela bottenvåningen inplastad och vi får diska i handfaten på ovanvåningen. Men livet kan vara värre och detta kommer att bli hur fint som helst.

Vi vet vad vi kommer till i Sydafrika och för oss blir detta en helt fantastisk avkoppling och inga ”måsten”. Vi kommer att ta dagarna som de kommer och förgylla tiden med väldigt trevliga upptäckter och restaurangbesök. För Sofia är det första gången och jag vet att Markus kommer att slå knut på sig själv för att visa vad han själv upplevt vid tidigare besök.

Nu är det padel två dagar i rad och jag skall stänga ner kontoret.

Ha en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.