Efter en vecka i Sydafrika

Relaxad vid Vergelegen Wine Estate i Stellenbosch

Sydafrika under jul och nyår. Ja man kan ha det sämre. Det är inte så att jag inte tycker om julen hemma, men något år emellanåt kan det vara skönt att bara lämna allt bakom sig och slippa tänka på julmaten, julklappar och en massa måsten som hör julen till. Och när man dessutom får med sig barnen hit så umgås vi hela tiden och hittar på många trevliga saker.

Vi bor de första 11 dygnen på Hartenberg Wine Estate. När vi öppnade upp Eleanors cottage så var vårt kylskåp fyllt med godsaker, inte minst goda viner. Ett litet brev med en hälsning från Carl Schultz som är ansvarig på Hartenberg där det stod hur allting fungerade i relaxad sydafrikansk stil. En liten varning bara…. Så här års är det mycket ormar som är aktiva och vi skall speciellt se upp för Cape Cobra och Puffadder. Men efter sju dygn har vi inte stött på några reptiler med undantag för några små ödlor. Vi har isåfall ett större problem med alla fåglar som för ett otroligt liv utanför vårt fönster med start 5 på morgonen. Ett koppel av påfåglar är särskilt störande. Men vad gör det?

Det första dagarna har vi hunnit med att åka runt och datera upp oss på ett koppel av vingårdar som jag inte besökt på flera år. En kär bekantskap är prisade Vergelegen. Här fick jag en fin provning av alla deras toppviner med ”V” som avslutning. Man ursäktade sin uteblivna publicitet med att deras viner sällan visar prov på sin storhet som unga, varför en del glömt bort hur fantastiska de är. Min guide Richard Hilton har hängt på oss och öppnat dörrar med sin kännedom om samtliga nya vingårdar.

Vi har även hunnit med ett koppel av restauranger som uppfyllt våra förväntningar med råge. Terroir på Kleine Zalze var återigen helt lysande och carpaccion på tonfisk till förrätt var som en dröm. Camphors på Vergelegen rankas nummer åtta i Sydafrika enligt tidskriften Eat Out, vilket vi klart kan förstå efter deras utsökta lunch. Indochine uppe på toppen av Delaire Graff är alltid en stor upplevelse med sina orientaliska presentationer. Denna kväll var både Alex Dale & Richard Hilton med med sina respektive. Vi plockade med egna viner, vilket är brukligt här i Sydafrika mot en korkavgift. Dessvärre kom både min Condrieu och Alex Chassagne-Montrachet 1er Cru ”Morgeot” från Ramonet lite till korta till den kryddstarka maten. På Delaire Graff tog vi våra barn dagen efter de hade landat. Det blev som vanligt väldigt mycket fotograferande innan vi satte oss till bords. Laurance Graff har lagt ner enormt mycket krut på denna helt magiska egendom med vidunderlig utsikt. Jordans restaurang var även den helt lysande med asiatisk touch på vissa av rätterna. Självklart drack vi deras underbara Nine Yards Chardonnay.

Jag sitter på vår terrass och knappar på min dator. Familjen sover fortfarande och alla fågelljud gör mig ett fint sällskap. Det är svårt att få en julkänsla när det skall bli närmare 30 grader idag och solen lyser från en klarblå himmel. Igår efter frukost tog vi oss ner till Strand som har en lång kritvit strand och ett tempererat vatten med sina 24 grader. Vi har redan hunnit med några timmar här tidigare under veckan då vi hade riktigt kul i de härliga vågorna. På kvällen igår den 25e var det vår julafton. Vi var på ett Christmas party hos Hilton´s med 30 andra gäster. Det blev lite viner och drinkar under ett par timmar innan gästerna gick hem för att fira jul med sina familjer. Familjen Nilsson stannade kvar på lite lasagne och goda röda viner innan vår Uber smidigt och säkert tog oss tillbaka hem.

Nu när det är dags att släppa ut veckans rapport så gör vi oss fina för att fira sydafrikansk julafton hos Hiltons. Med i bagaget finns tre sorters sill samt en flaska O.P Andersson Aquavit. Känslan av jul infinner sig inte riktigt… men vi njuter i fulla drag. Som julklapp till Richard blir det hans favoritvin. En butelj 2016 Condrieu från Gangloff i norra Rhone.

På min hemsida kan ni läsa att både mina resor till Champagne samt kanalbåtsresan till Bourgogne blivit fulltecknade. Detta innebär att under hela 2019 har jag endast ett fåtal platser kvar till Alsace & Bourgogne samt Toscana. Jag har på sidan uppmanat alla intresserade av kommande resor att komma in med en icke bindande intresseanmälan för 2020.

Jag vill önska alla vänner ett riktigt gott slut på året!
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.