Quoin Rock Gate Restaurant… min största matupplevelse någonsin i Sydafrika

Macaron med rysk caviar var en av 16 rätter på fantastiska Quoin Roch Gate restaurant i Stellenbosch

Jag brukar stolt nämna att jag släppt ut ett antal böcker i samarbete med tre goda vänner. Att boken Provsmakning i Sydafrika för en herrans massa år sedan fick priset ”Best Wine-book in the World from the New World” enligt Gourmand Cookbook World Award gör mig och mina medarbetare extra stolta. Men skall jag vara helt ärlig är det just den boken som idag är mest inaktuell. Man kan fortfarande resa efter de båda Provsmakning-böckerna från Alsace och Toscana där väldigt lite har ändrats. Men här i Sydafrika dyker det ständigt upp nya ställen som placerar sig mycket högt på min lista. Köksmästare från toppkrogar öppnar eget och detta gäller även vinmakare som vill prova sina vingar.
Julhelgen firades hemma hos våra vänner Fiona & Richard Hilton och deras underbara döttrar Rosie och Leila. Först vår julafton med 30 vänner och drinkar. På julafton här den 25e hade man dukat upp lite olika specialiteter och vår familj bidrog med några burkar sill från Abba samt en hela O.P Andersson. Det känns märkligt att sjunga julsånger i kortbyxor och trettio grader, men det var hur trevligt som helst.

Ett antal krogar har testats och först ut var Idiom uppe i bergen bakom Somerset West. Här har familjen Bottega lyckats förträffligt med sina viner. Deras Sangiovese är bland det bästa jag testat utanför Toscana. Servicen på restaurangen är inte den snabbaste. Men när man väl får in maten är man uppe på riktigt höga höjder. Jag utropade deras Tiramisu som den bästa någonsin! Och jag har testat några stycken. Just denna krog inleder jag med efter landning med min grupp i februari och en resa kan inte starta bättre.

Min vän Allan Forrester på anrika 96 Winery Road har bytt kökschef och jag tycker att krogen ryckt upp sig några snäpp. Titta man på priset så är det hälften mot Waterfront inne i Cape Town och riktigt bra. Deras hängmörade oxkött är himmelskt och servicen genuin. Jag förstår att detta är mina vänner Alex & Richard´s stamställe.

Men i lördagskväll skulle jag få vara med om en upplevelse som slår det mesta och kan jämföras med de absolut bästa trestjärniga hemma i Europa. Gate at Quoin Rock Winery heter krogen som slog upp portarna den första december. Ingen jag pratat med hade testat stället och samtliga såg med förväntan fram mot en rapport. Vingården är det flottaste man skådat och här saknas det inte pengar. På hemsidan kunde jag läsa att min vän David Hutton från Rustenberg är ansvarig för vingården. Man kan endast få en 16 rätters avsmakningsmeny för 1.250 RAND där hälften skall betalas in vid bokning. Kökschefen skriver stolt att han arbetat med storheter som Marco Pierre White, Heston Blumenthal, Tomas Keller samt många andra på TOP-50 listan över världens främsta restauranger.

Egentligen skall jag inte berätta om besöket för er som tänker åka hit och testa själv för kvällen är en föreställning med massor av överraskningar. Isåfall kan ni hoppa över detta stycket NU…..
Vi välkomnades med våta servetter och en cocktail i den vackra entrén. Matsalen var sparsmakat, lyxigt inredd med mycket trädetaljer. Man kan välja mellan ett dryckespaket från Quoin Rock, Cocktails till varje rätt eller internationella viner från deras lista. Vi valde viner från gården vilka är sju till antalet. Eftersom det serverades 16 rätter som fick vi ibland samma vin till mer än en rätt. En kub var placerad mitt på bordet och vår eminente kypare ändrade kuben med van hand inför varje rätt där rättens namn stod skrivet som typ: Detta är ingen askkopp. I ett bra tempo kom rätterna in.. askkoppen, ostron, anklever, pilgrimsmusslor, macaron med rysk caviar, blomkål & parmesan, waguybiff som vi grillade på en sten till en Ramen-soppa, Black cod med cocos, vild påfågel + dessert och ost. Jag vill inte gå in allt för mycket i detalj eftersom rätternas presentationer var väldigt invecklade och läckert presenterade. Men allt smakade helt förträffligt och vi pratar här om MAT och inga fjanterier. Som avslutning kom det in en ballong med helium som jag drog i mig och en skrattsalva utbröt när jag skulle komma med en pipig slutkommentar. Ni måste besöka denna krog som utan tvekan är min största matupplevelse i Sydafrika och blir i år bara slagen av Quince i San Francisco samt Martin Berasategui i San Sebastian.

Idag har vi lämnat Hartenberg i Stellenbosch bakom oss. Att få bo här helt gratis är helt fantastiskt generöst. Vid två tillfällen har jag tagit hand om vänner hemma ifrån med provningar. Och samtliga har varit lyriska över deras Riesling, Eleanor Chardonnay, Merlot, Megan GSM samt The Stork Shiraz. Varje morgon har vi tagit en skön promenad på egendomen med sitt rika djurliv. Vi har sett massor av fåglar, piggsvin, hjortar och inte minst påfåglar som vi b.l.a fick som huvudrätt på Gate Quoin Rock. Ägaren James Brown har lånat ut sin pool, bjudit på apéretif samt idag på morgonen kom han med en 2005a Gravel Hill Shiraz och önskade oss tillbaka nästa år.

Nu är det pulsen i Cape Town som gäller fram till fredag då vi flyger hem på kvällen. Det kommer att bli mycket Camps Bay och Clifton Beach. Om en stund kommer Alex Dale hit till vår lägenhet i Bantry Bay för att göra oss sällskap på Haiku. Imorgon är det nyår och ungdomarna skall på fest. Vi tar det själva med ro och drar oss in till Waterfront för lite fyrverkerier. På nyårsdag fyller Lis år och vi har bokat trevliga skaldjursrestaurangen Harbour House i Kalk Bay. Den 2a på onsdag skall vi träffa vännerna Irena & Anders Bengtsson samt Annika & Johan Röstin för en middag på Baia Seafood. Den 3e kommer familjen Hilton till Clifton och äter lunch med oss på The Bungaloww.
Annars tar vi allt i lugn och ro.

Solen är stark och vi njuter i fulla drag av den härliga värmen, bra restauranger och oerhört många goda vänner. Vi är hemma åter i Sverige på lördag sen eftermiddag.

Ha en fin vecka och ett Gott Nytt År!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.