På väg hem från Sydafrika… Intressant möte på onsdag och mycket annat.

Fantastiskt besök hos Hartenberg i Stellenbosch. Här med vinmakaren Carl Schultz samt min guide Richard Hilton

Det har varit en händelserik vecka här i Stellenbosch. Efter ett dygn med regn förra helgen så kom både solen och hettan tillbaka. De senaste dagarna har temperaturen legat på strax under 30 grader och vi har kunnat läsa om köldknäpp och snökaos därhemma. Denna flykt till varmare breddgrader kommer att göra att jag fortsätter med mina resor till Sydafrika även 2019 0ch 2020 då redan mina hotell är uppbokade.

I måndags skulle mina gäster få uppleva en riktig höjdardag. Det är alltid svårt för mig att hålla hemligheten för mig själv om vad som kommer att hända. På programmet stod Hartenberg Wine Estate och på denna lysande vingård har jag speciella relationer med ägarparet och teamet bakom vinerna. Efter en kort introduktion om egendomen hoppade vi upp på en kärra som drogs av en traktor genom deras färgsprakande landskap. Ett rikt djurliv på egendomen gör denna tur extra underhållande. Efter en stund stannar vi till och vinmakaren Carl Schultz leder oss in i en lummig dunge. Här har man dukat upp tre små aptitretare och serverar tre goda, svala vita viner. Deras Eleonor Chardonnay faller samtliga på läppen. Det är skörd och full aktivitet ute på fältet. Vi stannar till och kvinnorna med ansikten täckta av lera som solskydd poserar glatt framför våra i-phones och kameror. Vidare inne i deras svala källare får vi smaka på fyra röda viner. Man har ett nytt prestigevin på GSM-druvorna: Grenache, Syrah och Mourvédre som skall göra vinerna The Stork och Mackenzie sällskap. Ute i trädgården har man dukat upp ett långbord och från en buffé hämtar vi vår perfekt tillagade mat. Bordet fylls på med olika viner och Carl Schultz öppnar även tre buteljer av deras Gravel Hill 2007. Helt underbart och mina vänner beställer hem viner som galna. På kvällen åt vi en middag på Waterkloof i Somerset West där vi imponerades mer av byggnaden och utsikten än deras varmrätt.

I tisdags åkte vi till vackra Rustenberg. Murray Barlow tog emot oss och drog hela historien om hur allt började. Manor House och trädgården plåtades innan vi under en stor ek fick en fin provning. Deras Chardonnay Five Soldiers är bland de bästa i landet. De röda vinerna toppades av Peter Barlow som är deras prisade Cabernet Sauvignon. Den efterföljande lunchen på fashionabla Delaire Graff var helt underbar. Underbar utsikt, mat och service i världsklass gjorde att samtliga var lyriska. Vi drack deras Chenin Blanc Reserve från Swartland samt toppvinet Botsmanskop till varmrätten.

På kvällen skulle jag och Lis återvända till Delaire Graff med Richard Hilton. Vi hade på nåder fått bord på deras restaurang Indochine belägen på toppen av egendomen. Här är det ett mer orientaliskt stuk i köket. Höga smaker på anrättningarna samt väldigt goda viner som White Blend från Delaire Graff och Kershaw Syrah från Elgin till varmrätten.

Sista dagen i Winelands var i Franschhoek. Gruppen fick en dryg timme på sig för shopping när man lugnt strosade genom byn. 11:00 tog Marc Kent emot oss på Boekenhoutskloof. Alltid lika stressa och med många järn i elden visade han oss stolt runt i sin nybyggda underjordiska källare. Här har man inte sparat på krutet och man har hämtat inspiration från världens alla hörn när man byggde ut. Provningen här är alltid väldigt intressant. Man öppnar alltid en tio år gammal butelj för att jämföra med samma vin i en yngre tappning. Semillon, Syrah och Cabernet Sauvignon samt Chokolate Block och deras prestigevin Porcelinberg Syrah från Swartland. Marc Kent berättar alltid om sin förkärlek till Skandinavien och drar gärna upp gången då vi drack kaffe med en viss Henrik Larsson i Helsingborg. Vi avslutade provningen med deras Sauternes-liknande Sémillon som är sent skördad. Efter avslutat besök åt vi en väldigt god lunch på La Petite Ferme.

På kvällen hade vi avslutningsmiddag med gruppen på Tokara. Alex Dale stod som värd för en fantastisk provning till vår utsökta meny. Alex är en fenomenal talare och berättade om sin filosofi ute i vinfältet. Många historier och anekdoter radades upp. Han hade plockat ut viner som sitt privata lager som vi fick smaka. Gamay, Chardonnay, Rennaissance Chenin Blanc, ”Sydafrikas bästa röda vin 2016” Black Rock 2014.

I skrivande stund sitter jag på flygplatsen i Johannesburg och är på väg att flyga hem om någon timme. De senaste två dygnen har vi tillbringat uppe på Tshukudu Game Lodge i Hoedspruit. Det har var många upplevelser under våra game drives. Efter bara tio minuter på första turen fick vi se en flock med lejon som samma morgon klippt en giraffunge. Lite bisarrt… men det är djungelns lag som råder. Det hade tidigare i veckan kommit bra med regn vilket gjort det grönt och frodigt. Vid tidigare torka har djurbesättningen minskat rejält. Säkert 40 bufflar har strukit med. Vi fick se 4 av 5 Big Five. Som vanligt fattades leoparden.

Tshukudu har jag besökt under många år. Jag har tagit med mig hundratals med gäster dit och alla har älskat denna Private Game Reserve. Efter att ägarinnan och en av de båda sönerna omkom i en bilolycka för några år sedan har atmosfären ändrats rejält. Efter ovänskap mellan familjerna har man anlitat externa experter som skall driva Tshukudu vidare. För mig har detta inneburit att jag ständigt blir presenterad inför nya ansikten. Kvalitén har dessvärre försämrats, vilket jag tydligt påpekat vid ett flertal tillfällen. Men mina gäster älskar Tshukudu och kanske är det att jag jämför med hur det var en gång i tiden. ” Det var bättre förr”. Efter denna resan får jag ta mig en funderare. Är det värt att byta Lodge och betala 2.000:- extra/natt p.p.? Jag har begärt in offerter och vi får se hur det slutar. Men jag lämnade återigen Tshukudu med ett stort leende på läpparna och väldigt nöjda gäster.

I veckan blir det vinkurs och jag måste ju köra Sydafrika som tema efter alla nya positiva intryck. På onsdag gästar Åke Nordgren från Stockholm mig. Vi har känt varandra under många år genom sommelleriet. Åke är utan tvekan Sveriges bästa på Saké. Han besöker Japan 2-3 månader per år och är en riktig ”Japan-expert”. Vi har länge pratat om att göra en gastronomisk upplevelseresa tillsammans till Tokyo. Vi skall denna kväll smida planer och sätta ihop en resa till nästa vår. Fortsättning följer i detta ärende. Jag har gjort en resa till Tokyo och Kyoto tidigare och många intresserade har hört av sig med stort intresse.

På torsdag gästar jag återigen Hotellet.com i Höganäs. Marie & Anders Truedsson har fått många rubriker och utnämnande den senaste tiden. Vårt samarbete med kåseri, fyra rätters meny och goda viner har gjort att hela vårsäsongen är fullbokad.

På fredag är det matlagningskurs hos Lagmarks. Vi är ett gammalt gäng som under många år lagade mat tillsammans. Nu plockar jag med lite roliga viner som passar till kvällens meny.

På lördag är det klackarna i taket. Då firar vi Sara Dahlberg på Gastro som fyller 40 år. Världens goaste tjej som är gift med en av mina bästa vänner Per Dahlberg. Och så har dom tre underbara ungar som garanterat skall fira sin mamma på lördag.

Ha en fin vecka
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.