Fantastisk avslutning i Napa Valley med Darioush & Harlan Estate

Lunch på fantastiska Darioush med ägaren Darioush Khaledi

Resan till San Francisco och Napa Valley blev en riktigt stor succé och samtliga 30 resenärer var supernöjda. Det enda man kan klaga på är priserna i USA. Tidigare har jag fyllt min resväska med kläder från Macy´s och andra butiker runt Union Square. Men denna gången blev det bara några par strumpor med hem i bagaget.

Det som chockade mig och mina gäster hela tiden är alla ”extras” som läggs till på räkningen, även om jag känner till det. Det kan vara att man lagt till 300 dollar på notan för lokalhyra?! Man skall ju sitta och äta någonstans? Ett bra exempel var vår sista måltid i tisdagskväll i San Francisco på Slanted Door som för övrigt var en av resan bästa måltider. När jag får ett pris på ca. 3.500 dollar för hela middagen så skall man räkna med att det tillkommer: 716 dollar i tips på 20 %, 300 dollar för att man behövt ta in en extra servis, 143 dollar för S.F Mandates?? Och slutligen 400 dollar i Tax. Alltså över 1.500 dollar på toppen av notan vilket innebär ca. 14.000:- sek. Det är bara att gilla läget.

Allting har fungerat helt suveränt med boende, mat, transporter och världens godaste viner där besöken varit fantastiska. Detta innebär att det är mycket troligt att jag kör om denna resa i april månad 2019. Datum jag jobbar efter är 8 – 18 april. Och då kommer jag att skruva till resan med vissa ändringar. Redan har jag många som mailat mig sitt intresse. Är du intresserad? Skicka ett mail till mig!

Vid förra veckans veckobrev skrev jag att jag och några vänner var på väg till den legendariska trestjärniga krogen The French Laundry i Yountville. Vi anlände en halvtimme tidigt och restaurangchefen välkomnade oss med – Welcome back! Och sabrerade en butelj av husets mousserande vin som görs på Schramsberg. Vi åt deras stora meny med klassikern ”Qysters and pearls” som underbar start. Rätterna var ljuvliga och kom in i ett bra tempo. Jag hade suttit i en timme innan besöket och gått igenom deras högt prissatta vinlista på nätet så att jag var förberedd och hittat lite guldkorn på listan som passade våra plånböcker. Och det blev många godbitar vill jag lova som passade utmärkt till Thomas Keller´s kokkonst. Vi lämnade restaurangen strax före midnatt väldigt nöjda. Men frågar ni mig? Så var Quince i San Francisco dagarna innan strået vassare.

I söndags hade vi en heldag hos fantastiska Darioush. Man hade satt av en rejäl stab för att ta hand om mig och mina gäster. Vid rundturen fick vi prova olika viner och vi fick höra solskenshistorien om hur den persiske Darious Khaledi byggt upp ett koppel av små livsmedelsaffärer i L.A och byggt upp en förmögenhet. Darioush själv satt med och avnjöt det efterföljande lunchen tillsammans med oss. Deras Darioush II var helt otroligt god.

Vi avslutade vår vistelse uppe i Napa Valley i måndags med två väldigt fina besök. Första på Harlan Estate där vi välkomnades med ett glas Krug Grande Cuvée från Champagne. Detta är klass! Vinmakaren Bob Levy var vår värd och tog oss runt i vingården. Alla lyssnade andäktigt till hans berättelser. Avslutningsvis fick vi prova ett glas av 2014. Det var en sakral stämning i min grupp när de svalde detta underbara vin som betingar ett pris på drygt 10.000:-/buteljen. På eftermiddagen besökte vi Hall Winery i deras hypermoderna anläggning. Utsökta viner även här.

Vinerna vi provat under denna resa är bland de godaste i världen. Helt makalöst fina och som vi sade till varandra att man får bara ställa om sig över prisbilden. 100 dollar för en butelj är ingenting. Där börjar vi snacka! Så följ med mig till Napa Valley nästa vår så kan jag lova er fantastiska viner.

Direkt efter landning i torsdags så var det hem och ladda om för en provning för Handelsbanken och några av deras kunder. I fredags var det välbehövlig padeltennis och vinprovning för vännerna i ”Möllan”.

Nu är det lördag och jag laddar inför kvällens sommarpremiär på Sillen & Makrillen. Det är 4e året i rad som jag är med och håller i trådarna samt presenterar kvällens viner. Alltid lapp på luckan och hög stämning. Jag kan lova er som bokat att det blir en toppenkväll.

Sen skall jag packa resväskan inför vårens sista gruppresa. Det blir Champagne igen under nästa vecka. Eftersom det är Kristi himmelfärdsdag på torsdag så är det vissa hus som håller stängt hela veckan. Detta har gjort att jag fått kasta om en del i programmet. Men det kommer som vanligt att bli väldigt bra. Vi kommer att besöka Moët & Chandon, Ruinart, Pommery, Ayala, Bonnaire samt Taittinger. Det blir mycket god mat som toppas med tvåstjärniga Les Crayéres i Reims på torsdag lunch.

På fredag är det efter vår sightseeing en ledig dag och kväll i Paris. Viktigt med lite ledig tid då mina gäster får utforska denna underbara stad på egen hand. Själv har jag två väldigt fina restaurangbesök att se fram emot. Astrance*** och Epicure*** på Hotel Bristol.

När jag landar på lördag sätter det punkt på en väldigt intensiv period med fyra resor på kort tid. Men jag är oerhört glad och tacksam att det fungerat så bra. På kvällen blir det familjemiddag då Markus kommer ner från Stockholm. Jag saknar min familj väldigt mycket när jag är ute och reser.

Ha en fin vecka
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.