En epok i graven i Stellenbosch och en ljuvlig Ornellaia på Tärnö

Trevliga viner på Tärnö

En epok är slut och Bertus Basson lämnar Overture i Stellenbosch. Genom åren då jag arrangerat resor till Sydafrika så inleder vi alltid vistelsen i Stellenbosch efter en vecka i Cape Town med en riktigt fin lunch på Overure at Hidden Valley. Många av mina gäster har tyckt att denna måltid är bland höjdpunkterna av de måltider som ingår i resan.

2007 när Dave Hidden förvärvade Hidden Valley Wine State så byggde man en mycket smakfull restaurang. På den tiden fanns det en kock som stack ut. Med mohikan-frisyr och rejält tatuerad stod den energiska Bertus bland grytorna och styrde och ställde. Snabbt blev restaurangen en av de mest trakterade i hela Sydafrika och en placering på TOP-10 listan i landet. Sen har det gått i en rasande fart och Bertus Basson har öppnat nya vattenhål och synts regelbundet i televisionen. Hans senaste kokbok ligger vackert och pryder sin plats på vårt soffbord, med en personlig dedikation.

Dom nya ägarna på Hidden Valley har inte kommit överens med Bertus och den 30e september lämnar han detta imperium. Men inte helt oväntat så har denna mästerkock ett Ess i rockärmen och flyttar över till Vergenoegd Wine State och öppnar där nytt på Clara´s Barn. Men ni resenärer som är bokade med mig i februari kan vara lugna då jag hade kontakt med Bertus i veckan och flyttade mina båda reservationer. Det händer mycket i Sydafrika.

Fortfarande är det semestertider. Jag har lagt ner lite tid på att få ihop min nya vinresebroschyr för 2023, med gigantisk hjälp av min vän formgivaren Clas Håkansson. Clas har även hjälpt mig med min annons till IN VINO – Munskänken. Min web-kille Jonas Linné kommer även i dagarna att lägga ut de två sista resorna på min hemsida, då jag kommer att köra både Mallorca & Verona. Under veckan skall allt vara klart.

För exakt ett år sedan besökte vi vännerna Anette & Glenn på Tärnö i Blekinge skärgård och igår (läs lördag) var det dags igen för denna höjdpunkt. Som vanligt vansinnigt god mat, båttur till Tjärö och många goda skratt och diskussioner. Glenn har en väldigt bra källare med klar dominans från Piemonte. Vi inledde med en ljuvligt mogen Barbaresco Starderi 2007 från min favorit La Spinetta. Det blev mycket annat gott, men jag måste framhålla dygnets bästa vin. 1995 Ornellaia från Lodovico Antinori.

Vinården ligger i Bolgheri ute vid den Toskanska västkusten. Sassicaia var den första vingården som satte Bolgheri på kartan. 1994 var premiärårgången för Ornellaia och jag har verkligen följt vinerna genom åren. För mig har jag alltid framhållit vinet som det främsta i Bolgheri. Man har haft en något brokig resa med försäljning till Mondavi i Kalifornien som efter en konkurs fick Robert Mondavi släppa vinet till konkurrenten Frescobaldi i Toskana. Vinet med sin ”Bordeaux-blandning” gör aldrig en besviken och kan vid viss ålder förväxlas med en storslagen Bordeaux.

Hur var då Ornellaia med 27 år på nacken? Alldeles ljuvlig med cedertoner, tobak, källare, multna löv och ett brett register av mörka bär. Ett vin som kändes att vara på sin topp, men den skulle säkert orka med att fira sin 30-årsdag.

Hoppas ni får en fin vecka!
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.