Många goda viner i veckan och nu startar jag upp mitt resande

Trevlig lunch på Sletten Kro

Imorgon kör min säsong igång. Det blir tidig uppstigning och flyg via Frankfurt till Porto. Där sammanstrålar jag med trettio gäster. Det blir bussfärd österut, halvvägs mot den spanska gränsen och provning med lunch på Quinta do Vallado. En underbar start på en vecka i Dourodalen.

Därefter checkar vi in på fina Vintage House i Pinhão, där vi bor fram till torsdag. Det blir besök på Wine & Soul, Dow´s Quinta do Bomfim och båttur på floden till Quinta do Crasto. Detta har blivit en av mina favoritresor och mina gäster blir förvånansvärt positiva till hur gott Portvin är och vilka enorma skillnader det är på Tawny, Vintage, Colheita och LBV.

På torsdag lämnar vi lugnet för pulsen inne i Porto med besök på Graham´s & Taylor´s samt ännu mer god mat. Porto är en makalöst trevlig stad med ett enormt utbud på aktiviteter. Vi avrundar veckan med skaldjur i Matosinhos nere vid Atlantkusten. Nästa helg återkommer jag med en rapport och nyheter och om man kommer att lansera en ny Vintage Port.

Jag har annars blivit klar med väldigt mycket i veckan. Min vinbroschyr för 2023 är tryckt, mina samtliga vinresor är nu utlagda på min hemsida, där Mallorca samt Verona är två nya destinationer. Jag har även gjort ett utskick till samtliga förhandsbokade inför 2023, för att säkerställa vilka som skall med. På så sätt vet jag hur många platser jag kan sälja när jag inom kort skickar ut min nya broschyr samt att annonsen i IN VINO – Munskänken publiceras i oktober.

Under den gångna, sista semesterveckan har det blivit ett koppel av väldigt trevliga viner:
1976 Vega Sicilia ”Unico” Ribera del Duero. Detta unika vin har i hundra år rankats som Spaniens största vin. Men under de senaste trettio åren har vinet fått en rejäl konkurrens. Denna kväll visade vinet prov på en enorm elegans utan tillstymmelse till trötthet. Tänk er 46 år på nacken och helt ljuvlig, där mina gäster faktiskt hamnade i Bordeaux. Kanske inte så konstigt då det är ”Bordeaux druvor” som ingår i cuvéen.

1981 Chateau Gruaud-Larose 2 Cru St.-Julien. En riktigt gammal klassiker med stallighet, multna löv, ceder och tydliga animaliska toner. Vinet inköptes på Systembolaget för trettiofem år sedan och jag har lyckats hålla tassarna borta och resultatet är en fulländad storslagen Bordeaux av högsta klass. För mig har jag alltid älskat den något underskattade årgången 1981.

2001 Rust En Vrede Stellenbosch. De allra flesta dricker sina viner alldeles för unga. När jag årligen besöker Rust En Vrede med mina grupper så försöker jag berätta hur deras nylanserade, något grovhuggna viner kommer att utvecklas. Detta tjugotvå år gamla vin var ett lysande exempel på hur ett från början lovande vin blivit helt fantastiskt efter att alla komponenter gift sig i buteljen.

2009 Vice Versa Napa Valley. När jag och Lis firade vår tjugofemåriga bröllopsdag för nio år sedan, så åkte vi till San Francisco och Napa Valley. Vi uppgraderade våra flygbiljetter med poäng och plötsligt fick vi ta med ett extra bagage/person. Jag besökte den välsorterade vinbutiken Dean & Deluca och bad deras sommelier att vilja ut tolv olika viner inom en ganska generös budget och då två buteljer av varje vin. Jag fick med mig två tolvor av viner där etiketten inte sa mig någonting. Jag kände mig som ”kusinen från landet” när experten i butiken samlade ihop lite godsaker. Jag kan lova er att inte ett enda vin har gjort mig besviken och inte Vice Versa heller. Ett helt magiskt vin med hela paletten av solmogen Cabernet Sauvignon i kombination med nyrostad ek i bästa ”nya världen” stil. Gud så gott!

I torsdags firade vi vår vän Ricky Modin med en bättre lunch på Sletten Kro på andra sidan sundet. Ett ljuvligt ställe med kokkonst på hög nivå. Det blev 2013 Pol Roger, 2018 Puligny-Montrachet 1 Cru ”Champ-Canet J-M Boillot, 2019 Kistler Chardonnay ”Les Noisetieres”, 2017 Cote-Rotie Jamet, 2013 Dal Forno Valpolicella Superiore samt 2017 Chateau Guiraud Sauternes. Ett koppel av likvärdiga, storslagna viner.

Men hos Mette & Pelle i Hofterup skulle allt stegras till himmelska nivåer med först och främst en middag med kräftor som start och sedan fortsatte det med läckerheter. Dryckerna gick inte av för hackor: 2012 Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill, 2018 Anderson Valley Estate ”Long Meadow Ranch” Chardonnay, 2012 Pazo de Señorans Seleccion Añada Rías Baixas, 2007 Brunello di Montalcino Poggio di Sotto, 2007 Paul Hobbs Cabernet Sauvignon Kalon Vineyard Napa Valley, Sine Qua Non Syrah och söta 2015 Vin de Constance som avslutning. En helt magisk kväll där jag fick en extra känsla för italienaren, då jag är gammal god vän till Piero Palmucci som startade Poggio di Sotto. Och så ljuvlig efter femton år.

Denna söndag inleds med bastu på Pålsjöbaden. Därefter skall jag på plats se två fotbollsmatcher. Första Hittarps I.K och senare i eftermiddag HIF mot Mjällby. Så skönt det skall bli att komma igång imorgon!

Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.