En fin restaurangupplevelse i Paris……

Lunch på Restaurant La Tour d´Argent i Paris med Magnus, Staffan och Gustav

Det blev en mycket lyckad kort visit i Paris med ”smörrebrödstestarpanelen” i onsdags och torsdags. Vi inledde med en fin lunch på La Tour d´Argent. Många vinentusiaster vallfärdar till denna krog med sin unika vinkällare. Dagen innan vårt besök hade världsmästaren i Sommelerie: Andreas Larsson varit på plats och njutit av rariteter från deras källare med 360.000 buteljer.

 

Vi började med husets egen Champagne 2002 Vieilles Vignes som en utmärkt apéretif. Till de klassiska gäddquenellerna blev det en klassisk Chablis Premier Cru 2002 ”Montee de Tonnerre” från J-F Raveneau. Man har återgått till det urgamla receptet på gäddfärsen och aldrig har dessa smakat bättre. Till ungankan som avlivas genom strypning blev det två olika Rhoneviner: 2007 Saint-Joseph J-L Chave samt 2001 Cornas från Auguste Clape. Till desserten unnade vi oss en helt underbar Chateau Suduiraut 1990 från Sauternes. Vi var väldigt nöjda med besöken och utsikten mot baksidan av kyrkan Notre Dame ser ut som en målning. Vi stannade till på Harry´s Bar vid Operan eftersom Magnus var tvungen att testa deras legendariska Bloody Mary. På kvällen blev det en butelj Condrieu på Willi´s Wine Bar innan vi åt en riktigt klassiskt Brasserie Menu med Gillardeau ostron, 12 sniglar samt kalvnjure med Bearnaisesås innan sängen kallade.

 

I torsdags strosade vi runt i Paris härliga höstväder med klarblå himmel. Vi hade ett bord bokat hos Pierre Gagnaire på Rue Balzac, en tvärgata in från Champs Elysées. Korrekt och trestjärnig service. Men….. maten höll inte måttet denna gång. Vi valde deras avsmakningsmeny med 7 rätter + massa annat extra. Och dessvärre var denna upplevelse väldigt svajig och vi tyckte inte kombinationerna gifte sig riktigt med varandra. Dryckerna överglänste maten med råge. Champagne Henriot Blanc de Blancs, 2015 Condrieu Andre Perret, 2010 Chassagne-Montrachet 1 Cru ”Chenevottes från Pierre Yves-Colin Morey, 2007 Domaine de la Grange des Péres från Languedoc och som avslutning en Sauternes från Chateau Les Justices. På kvällen flög vi hem mätta och belåtna.

 

I den kommande veckan inleder jag med vinkurs. På onsdag är det Champions-League kväll hemma hos ”Bosses Mattor”. Vi blir 6-7 grabbar som tar med varsin högklassig butelj rött som serveras blint. Och övriga skall gissa vad som finns i glasen. Dessa kvällar är alltid en riktig höjdare.

 

På torsdag gästar jag återigen Hotell Köpmansgården i Höganäs. Denna gång är temat viner från trakten kring Verona med Valpolicella, Ripasso, Amarone samt Recioto di Amarone. På fredag eftermiddag håller jag i en liten provning för pensionärsföreningen Möllan här i Laröd. Väldigt tacksamma och underbara människor som verkligen uppskattar att jag ställer upp 1 1/2 timme och kåserar lite till tre olika viner. Till helgen blir det trevlig middag hos Per & Lella på Tunnby gård.

 

Annars har jag lite pyssel med bokningar av vinbesök, restauranger, hotell etc. inför mina kommande resor 2018.

 

Ha en riktigt fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.