Det är inte lätt med blindprovningar..

Underbara viner hemma hos "Bosses mattor" under Champions-Leaguekvällen

Att blindprova vin har blivit allt svårare. När jag inledde mitt vinintresse för 35 år sedan var det mycket enklare. Då var vinerna mer ursprungstypiska och inte designade som idag i en anpassad internationell still. Idag har vinerna blivit mer likriktade även om det aldrig tidigare producerats bättre viner än idag med nya länder som kniper åt sig stora marknadsandelar. I veckan som gick hade vi återigen en träff där man sattes på prov.

Det var Champions-League omgång i fotboll och det har blivit lite av en tradition att vi är ett gäng som samlas över en bit mat. Denna gång var det ”Bosses Mattor” i Viken som stod som värd. Vi välkomnades med en kall pilsner innan en rejäl skål med Kalix löjrom dukades fram till ett glas Belondrade y Lurton från Rueda som välkomstdrink.

Vi var sju inbjudna denna kväll och var och en hade smugit med sig buteljer eller karaffer med något gott att lura sina kompisar med. Eftersom vinerna serverades blint fick jag uppdraget att med van hand portionera ut lagom vin till denna inledande test (mina kompisar brukar hälla alldeles för mycket…). Efter att vi doftat, smackat och analyserat vad som finns i glaset kommer vilda gissningar upp. Man kan ju leka lite detektiv när man vet vad folk har i sina källare eller vilken typ av vin man gillar. Efter denna blindprovning röstar vi om serveringsordning till varmrätten som serveras. Bosse hade denna kväll lagat en utsökt hängmörad Entrecote till en risotto med Karljohansvamp.

Och vad provades?
Bosse hade en 2011 Kapcsandy Family Winery ”Estate Cuvée” från Napa Valley. Ett lite lurigt vin i europeisk stil och inte alls så svulstig som en klassisk ”Napa Cabernet”
Per hade med sig en 2012 Matriach Napa Valley, vilket är vinhuset Bond´s andra vin. Här var många på rätt spår med sin tydlighet med fin Napa-frukt.
Jag hade tagit med ett vin jag aldrig tidigare provat, men köpt för säkert tio år sedan i Toscana. Vinet kom i en snygg trälåda med handskrivet dokument från ägaren att detta verkligen var en limiterad produktion. 2004 Castello Vicchiomaggio FSM Merlot från Toscana. Många utropade vinet som ”kvällens vin” och här var de flesta ”ute och cyklade”. När Bosse dagen därpå googlade på vinet fann han En flaska i London för 550 Pund!!
Jarl kom med en karaff med 2012 Ornellaia från Bolgheri och detta vin skulle behöva ännu mer luft. Gott men lite tillknäppt och knutet idag
2014 Aalto PS hade Clas med sig och återigen visade detta vin sin storhet och många var ganska rätt på vinet denna gång eftersom många är vana vid att dricka Aalto, även om det var första gången för många att testa den unga 2014.
Pelle hade med sig en storstilad jänke i form av 2005 Paul Hobbs Cabernet Sauvignon från Napa. Urtypisk och vansinnigt god där många hade hittat hem.
1990 Chateau Mouton-Rothschild som Bengt hade med sig skulle enligt de flestas mening ”sopa banan” med övriga viner. Gud så gott!! Det är märkligt att med alla godsaker som produceras i alla världens hörn så är en 27 år gammal Bordeaux från ett stort slott och årgång oslagbar.
Vi avslutade med en underbar Catena Zapata från Catena i Mendoza-Argentina som Pelle tagit med. Han var osäker om vinet var korrekt? Men den var helt ljuvlig.
Att matchen sedan mellan Juventus och Barcelona var ett sömnpiller gjorde inget, för vi hade en underbar kväll i goda vänners lag.

Nu är vi snart inne i december och i veckan har jag avslutande kvällar på vinkursen. Förra veckan hade jag plockat med en vertikalprovning av vinet Mauro VS från årgångarna 2001, 2005, 2007 samt 2008. Denna kväll uppskattades mycket av mina ”elever” som tyckte att 2005an var outstanding.

På onsdag är Kaj Nilsson värd för Gastronauterna. Han håller till på Restaurang Sikrot i Ängelholm och jag förväntar mig många riktigt bra röda viner. Kaj är ingen vittvinsdrickare.

På torsdag är det min tur att gräva djupt i källaren då jag, Magnus Alqvist, Magnus Julin och Pelle Wahlström gästar Drottninggatan 35. Jag kommer att servera fyra högklassiga viner från Rhonedalen enligt vännernas önskemål. Vi har tidigare träffats och provat Bordeaux (Magnus A), Napa Valley (Pelle), Italien (Magnus J).

Jag återvänder till Drottninggatan 35 på fredag med 35 gäster då vi har avslutningsmiddag på vinkursen.

På lördag är jag riktigt laddad då vännerna Pelle & Mette tar upp sin gamla tradition med Dansk Julefukost. Det blir en heldag med det bästa av vad som serveras på andra sidan sundet. Denna dag fattas inget vad gäller mat, dryck och gemenskap.

Efter en välbehövlig bastu på söndag morgon på Pålsjöbaden åker jag till Hässleholm där jag håller i en Australien-provning för Munskänkarna.

Sen bär det iväg på en kort tripp till Ribera del Duero och vinet Éxzito.

Ha en fin vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.