På väg till Madrid och Ribera del Duero….. och till helgen väntar London

Underbara Pålsjöbadens bastu

I veckan som gick hade jag avslutande provningar på mina vinkurser och temat var Syrah/Shiraz från olika länder. Det är alltid kul att se hur samma druvsort uppför sig i olika klimat med diverse jordtyper. Att servera vinerna blint innebär alltid ett extra spänningsmoment. Jag hade valt ut en Cote-Rotie från Rhonedalen, The Dead Arm från McLaren Vale i Australien, De Trafford från Stellenbosch samt Lillian från Oregon. Vinnare blev vid den första kvällen blev den helt makalösa 2008 de Trafford från Sydafrika som lyckades perfekt under denna storslagna årgång. Vid den andra kvällen tog Lillian hem segern. Vid dessa provningar står sig allt som oftast fransoserna sig platt. Men som jag brukar säga – När man gör vinet i Cote-Rotie är det inte meningen att man skall dricka den till fruktdrivna viner från ”nya världen” utan bör istället serveras till mat.

I onsdags stod Kaj Nilsson som eminent värd för Gastronauterna. Vi inledde strakt med tre ljuvliga viner från Champagne: 2006 Deutz, 2000 Taittinger Comtes de Champagne samt 2002 Louis Roederer Cristal. Därefter ett par goda vita innan de röda vinerna serverades. Vinnare blev två storstilade Cabernet Sauvignon från Napa Valley och vingårdarna Far Niente och Caymus. Ett koppel av kända Bordeaux slott serverades också. Tyvärr var dessa från den inte så imponerande årgången 2004 och fransmännen kändes lite platta i sammanhanget. Och maten hos Sikrot i Ängelholm var som vanligt lysande.

I veckan hade jag även en bättre middag på Drottninggatan 35 där vi var 4 goda vänner som njöt av fyra 100-poängare från Robert Parker skalan. Temat var Rhonedalen och vi imponerades stort av 2007 samt 2010 Chateauneuf-du-Pape Domaine de la Janasse Vieilles Vignes, 2009 Cornas från Clape samt kvällens vin 2010 l´Hermitage Jean-Louis Chave.

Idag är det söndag och jag är nyss hemkommen från ett härligt bastubad från Pålsjöbaden (bilden). Man börjar repa sig efter gårdagens Julefrukost hos Mette & Pelle Wahlström. Vilken skiva! Öl och snaps som sig bör till de härliga danska kreationerna och helt underbara viner i form av bl.a Deutz, Goldie Chardonnay, Redoma Blanco Reserva, magnum Forman Cabernet Sauvignon, magnum 2009 El Nido, magnum Bond ”Pluribus” samt 2003 Taylors Vintage.

Ikväll gästar jag Munskänkarna i Hässleholm där jag håller i en Australien-afton.

Imorgon bitti (läs måndag) blir jag hämtad 04:00 för att flyga till Madrid. Under tre dagar besöker jag och Lars Alexanderssons våra partners nere i Valladolid. Det blir lite möten med inblandade i både ”utvalda viner” samt Éxzito. Det blir för mig den första smaken av 2017 som nu skall blandas och ligga på fat i drygt 1 ½ år. Denna resa sätter punkt på ett mycket bra år. Av en händelse är det Champions-League match på Stadio Santiago Bernabeau mellan Real Madrid – Dortmund på onsdagskväll. Vi hinner med en god lunch på TenConTen och efter matchen äter vi middag med ägaren till vinbutiken La Vinya i Madrid. På torsdag flyger vi hem och på kvällen har jag en avslutningsmiddag på vinkursen nere på Jacob Hansens Hus.

För att familjen skall få sitt av en höst då jag rest mycket så åker jag, Frida och Lis till London över helgen. Det blir nog lite shopping om jag känner mina töser rätt. Själv ser vi fram emot ett par trevliga restauranger som är bokade. Zuma på fredagskväll, Förhoppningsvis Barrafina i Soho på lördag lunch. På kvällen Peruanska Coya och på söndag Hakkasan.

Ha en fin vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.