Éxzito på Systembolaget !!

2014 lanserades för första gången vinet Éxzito från Ribera del Duero. Det var jag själv tillsammans med några goda vänner i Valladolid som gick samman med att göra ett vin i den stil vi själva älskar. Druvorna köptes in från fyra kontrakterade druvodlare och vinet producerades på Bodegas Pico Cuadro i hjärtat av Ribera del Duero, beläget 20 mil norr om Madrid.

Sedan starten har det endast varit möjligt att köpa ett helt fat, vilket innebär 300 buteljer som levereras två år efter skörden här i Sverige. Min vän Björn Persson på Vinovum har nu köpt in de 600 sista buteljerna av den utmärkta årgången 2018. Dessa buteljer lanseras nu på måndag den 15e mars klockan 10:00 på Systembolagets beställningssortiment. Vinet har artikelnummer 50591 och kostar 339:-/buteljen. Det kommer säkert att bli bra tryck efter vinet, då detta är ett unikt tillfälle att köpa vinet styckevis.

Éxzito 2018 är ett vin med kraft i en fruktdriven stil. 100 % tempranillo med en tydlig fatkaraktär och markerade tanniner vilket gör vinet lagringsdugligt i upp till 15 år. Jag vet många som dricker och älskar vinet redan idag. Medan jag själv föredrar att vinet får vila ytterligare några år i källaren. Man märker tydligt på tidigare årgångar hur vinet utvecklats i positiv riktning.

Beträffande min vän Björn Persson så kan jag berätta att vi har ett spännande vin-projekt på gång. De senaste veckorna har vi träffats för att prova intressanta viner tillsammans. Igår testade vi ett koppel av ”andraviner” från fina slott i Bordeaux från utmärkta årgångarna 2015 & 2016. Viner som kan hamna på runt 249:-/buteljen ut till konsument via Systembolaget. Vi har även på gång med spännande vita spanjorer, en topproducent i Soave + lite andra prisade producenter. Inom kort kommer denna hemsida upp och jag återkommer.

I min hand har jag nu också den utmärkta boken Njuta som handlar om Marmiterna i Helsingborg, gastronomin och måltiden. Denna eminenta förening har jag haft nöjet att få ta med på en gastronomisk resa till San Sebastian för några år sedan. Där besökte vi b.l.a de båda trestjärniga restaurangerna Akélare och Martin Berasategui. Årligen gör föreningen resor och har månadsvis träffar för att laga mat tillsammans. I två år har man arbetat med detta bok-projekt där b.l.a Jag, Tina Nordström, Tareq Taylor, Daniel Berlin och Niklas Ekstedt varit gäst-skribenter. Jag har kåserat kring min första måltid på legendariska La Tour d´Argent samt hur man bygger upp måltiden.

Annars under den gångna veckan har det varit tre bättre måltider då ett koppel av riktigt goda viner konsumerats. Här är några av de godbitar som etsat sig fast på näthinnan: Kongsgaard ”The Judge” Chardonnay från Napa Valley har fått ytterst sällsynta 100 poäng av Robert Parker. Ett massivt och koncentrerat vin med stor smörig elegans… fast väldigt dyrt. Sine Qua Non från Santa Barbara med sina viner på Syrah eller Grenache är mäktiga och också allt som oftast 100 poängare. En magnum av deras Syrah ”Trouver l`arène” var gigantiskt bra. Men samma kväll tog ett annat vin priset: 2016 Colgin IX Estate från Napa Valley. En helt enorm Cabernet Sauvignon från Napa Valley. I onsdags när Patrik ”Bjärred” Andersson var på besök bjöd jag in ytterliga fem kamrater till en bättre vin-middag hemma hos mig. Då drack vi b.l.a 2011 Saint-Joseph ”Ro-Rée” Blanc från Louis Cheze, Dal Forno Valpolicella 2011, Galatrona 2016 från Toscana, 2007 Mauro V.S, Chateau Conseillante 2011 från Pomerol, 2015 Darioush Cabernet Sauvignon från Napa Valley, ”Relic” Shiraz 2004 från Barossa Valley, Clos des Truffiers 2012 från Languedoc samt 1997 Taylors Vintage Port som avslutning.

I skrivande stund är det lördag förmiddag och jag är snart på väg till Aktiverum och min och Lis 12-veckors kurs då vi skall gå ner i vikt, bli starkare och snyggare. Det där med kosten har jag svårast med och enligt mätningarna skulle jag gå ner 16 kilo för att komma till ”idealvikt”. Det blir svårt…. Men jag ligger i och skall gå dit fyra dagar i veckan till min PT. Efter träningen blir det padel-match… vilket är betydligt roligare.

Igårkväll hade vi gäster och träningen känns extra nödvändigt nu när det börjar att rätta till sig. Våra gäster var oerhört törstiga eller vad sägs om viner som La Chouette de Champillon ”Blanc de noirs” Champagne, 1998 Chateau d´Yquem från Sauternes, 2014 Condrieu från Gangloff, 2003 Pavillon Rouge du Chateau Margaux, 2005 ”R” Kilikanoon Shiraz från Barossa Valley, Magnum 2011 Aalto PS från Ribera del Duero samt för säkerhets skull 1994 Graham´s Vintage Port som avslutning.

I veckan som kommer är det väldigt lugnt och i veckokalendern har jag bara bastu, Aktiverum, padel och en ”smörrebrödslunch” hemma hos mig på onsdag inbokad.

Ha en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.