Fantastisk Clos des Goisses provning och nu väntar Karlstad & London i veckan.

Marina Olsson i full färd med att hälla upp 1978an vid vertikalprovningen av Clos des Goisses från vinhuset Philipponnat i Champagne. En helt makalös tillställning och intressant att få prova 28 årgångar

Det har varit mycket Champagne de senaste dagarna. I onsdags höll jag i en bejublad vinmiddag på Restaurang Gastro tillsammans med Sophie Kutten från vinhuset Charles Heidsieck. Stämningen var på topp när glasen fylldes till bredden av dessa ljuvliga Champagner med Blanc des Millenaires från årgångarna 1995 och 2004 på slutet. Nästa Champagne-middag blir fredagen den 23 november då Taittinger gästar Helsingborg.

Igår var en tuff dag då jag deltog i en stor vertikal provning på Café Live i Malmö av prestigevinet Clos des Goisses från vinhuset Philipponnat i Champagne. Det var entusiasten Marina Olsson som efter många år av sparande skrapat ihop 28 årgångar mellan 2009 ner till 1978.

Clos des Goisses är ett vin som producerats sedan 1935 under goda årgångar. Vinet har alltid dominerats av pinot noir med ca. 70 % och resten chardonnay. Genom åren har vinifieringen varierat på grund av de olika källarmästarnas filosofi. Charles Philipponnat som varit ansvarig sedan 1999 var själv med på denna fina provning. Samtliga buteljer var dolda i folie och man visste enbart vilka fyra årgångar som var med i varje ”flight”. Vi var 18 hugade provare runt det vackert dekorerade bordet som andäktigt sniffade, sörplade och spottade under drygt 6 timmars provande. Alla deltagare var väldigt kunniga med ett brett Champagneregister i sin kunskapsbank. Anders Mellden från 2Livets Goda” och en av skribenterna från engelska vintidskriften Decanter var med. Det skulle visa sig att Clos des Goisses behöver ålder och vinerna med några år på nacken fick de högsta poängen på hundra skala. Min favorit var 1983 följt av 1988, 1989, 1990, 1985, 1991, 1998, 2003 samt 1994. Idag isar det lite i tandhalsarna och jag får ta det försiktigt med tandborsten.

I veckan inleder jag med vinkurs och möte med ledningen på Scandlines inför en kommande utbildning för serveringspersonalen i dryckeskunskap. På onsdag sätter jag mig på tåget till Göteborg för byte upp till Karlstad. På kvällen håller jag i en Bordeauxprovning för Munskänkarna.

På torsdag tar jag tåget tillbaka till Skåne och på kvällen gästar jag återigen Höganäs och Hotellet & Co.. Där håller jag i en middag med temat Valpolicella Superiore från områdets främsta producenter. Efter mitt kåseri blir det som vanligt en riktigt fin meny signerad köksmästaren Jörgen.

På fredag åker jag och vännerna Magnus Alqvist & Per Dahlberg över till vår vän Thomas Raber i London. Vi inleder med en trestjärnig lunch hos Alan Ducasse på Dorchester Hotel. Vi bor hemma hos Thomas under dessa två nätter då vi skall utforska lite fräck gastronomi i London där Thomas fått fria händer. Det ryktas om någon fräck Peruansk krog på fredag och på lördag blir det även något spännande. Av en händelse råkar Thomas vara innehavare av tre årskort till Chelsea och på lördag möter man Manchester United på Stamford Bridge 12:30. Riktigt kul! Detta gäng gör årligen en gastronomisk- vinresa till något spännande ställe under vecka 12. Nästa år ryktas det om Beirut och viner från Bekaa-dalen i Libanon.

På söndag flyger vi hem och jag laddar då batterierna för nästkommande veckas gruppresa till Ribera del Duero & Madrid.

Ha en bra vecka
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.