Fantastiskt trevligt i London och nu väntar Ribera del Duero & Madrid.

Fin trestjärnig, prisvärd lunch hos Alain Ducasse på Dorchester Hotel i London

I skrivande stund är klockan 06:00 och det är måndag morgon. Det har varit ett par innehållsrika dagar med vännerna Per, Magnus och Thomas i London. Vi inledde i torsdags med ett studiebesök på trestjärniga Alain Ducasse som kör ”världens mest prisvärda trestjärniga lunch” på Dorchester Hotel på Park Lane i centrala London. För 65 pund får man en tre-rätters meny med två glas vin, vilket för mig är fullständigt oslagbart prismässigt. Denna lunch var vi laddade upp till tänderna och tog en något större meny. Men fortfarande till ett rimligt pris. Ducasse driver drygt 100 restauranger världen över oc h är sällan själv på plats. När vi fick en rundvisning i köket av köksmästaren berättade han att Ducasse tittar in varannan månad. Men med 26 kockar på plats så höll man verkligen stilen.

Lite av målet med resan var att titta på fotboll då Thomas har tre årskort till Chelsea och var på plats för att heja fram Londonlaget mot Manchester United. Den välspelade matchen slutade 2-2 efter en rafflande avslutning med Chelsea kvittering i 96e minuten. Vilken kvalitet på fotboll. Annars besökte vi två Private Club´s där Thomas är medlem. En helt ny värld för mig att betala 35.000:- årligen för att utnyttja deras lokaler med krogar, barer etc… Annabel´s var en stor upplevelse och jag kände mig som ”kusinen från landet”.

Idags bär det iväg till ett nytt resmål. Denna gång är vi 29 personer som flyger ner till Madrid där vi landar vid lunchtid. Vår buss hämtar upp oss och kör oss norrut mot Valladolid. Halvvägs stannar vi till i Segovia för en riktigt bra lunch. Här finns ”griskungen” José Maria med sin restaurang som gjort att spädgrisälskare från hela världen vallfärdar hit. Denne krögare har byggt upp en förmögenhet på att servera spädgrisar i stora mängder vilket givit honom möjligheten att bygga upp den fantastiska bodegan Pago de Carraovejas i Ribera del Duero. Denna enorma vingård med sin superfina restaurang skall vi besöka på torsdag.

När vi avslutat denna långlunch lutar vi oss tillbaka i bussen och åker upp till Valladolid för att checka in på vårt hotell där vi bor under tre nätter. På kvällen skall jag äta middag med mina vänner Oscar Garrote och Diego Gorrosito för att prata lite framtid och det oerhört lyckade projektet Éxzito.

På tisdag åker vi österut längs Duero-floden och inleder med ett besök på Bodegas Garmón som ägs av Mariano Garcia. Mariano är känd från Vega Sicilia, Mauro och Aalto. Detta är hans senaste projekt där första årgången som lanserades var 2014. Vidare åker vi till mångas favorit: Aalto. Deras nya provningsrum är oerhört läckert och vi kommer att få smaka på deras nylanserade viner från 2016 med Aalto PS i spetsen. Efter detta besök åker vi över till klostret Abadia Retuerta för en fin lunch i deras restaurang Le Domaine. Denna kväll återsamlas vi för att äta middag på Oscar Garrote´s krog Vino Tinto. Det blir massa småplock innan hans berömda chuleton dukas fram. Till detta Oscar´s egna viner från Terra d´Uro i Toro.

På onsdag inleder vi med ett besök på Abadia Retuerta som gjort sig kända för sina fantastiska viner på lite mer internationella druvsorter som Cabernet Sauvignon, Syrah och Petit Verdot som är deras flaggskepp. Vidare åker vi till Pico Cuadro där våra fat av Éxzito 2017 ligger och vilar i källaren. Ett fåtal fat är fortfarande till salu av den extremt lilla produktionen av 28 fat totalt. Det blir även provning på den nybuteljerade 2016 och vi tar säkert med oss lite större buteljer till lunchen som vi avnjuter i byn på Posada Acena. Efter denna långlunch med specialitéen dilamm lämnar jag kvällen fri.

Vi checkar ut på torsdag morgon och åker först till Bodegas Emilio Moro. Ett välbekant hus som jag följt och både samlat på under många år. Här har jag beställt en fin provning som toppas med deras Valerramiro. Vi det här laget brukar mina gäster känna en viss hunger och vi fortsätter till fina Pago de Carraovejas. Efter en rundtur och presentation om deras förträfflighet provar vi ett koppel av deras utsökta viner till en stor meny där kökschefen tagit ut svängarna rejält. José Maria förvärvade även Bodegas Ossian från Segovia för ett par år sedan och vi får även prova deras samtliga tre viner: Quintaluna, Ossian samt Ossian Capitel till vår meny. Glada och mätta åtevänder vi till bussen och åker ner till Madrid för incheckning på Dear Hotel. Kvällen fri.

På fredag inleder vi med en 3-timmars sightseeing till fots med vår svenska guide. Tuden avslutas vid Plaza Mayor där vår buss hämtar upp oss för att ta oss till den trendiga krogen TenConTen. Efter denna långlunch tänker ingen på kvällsmat och jag lämnar kvällen fri.

Resan avslutas på lördag då vi flyger hem direkt strax före lunch. På kvällen väntas lugn och ro. Och på söndag blir det fortsatt avkoppling med en skön bastu på Pålsjöbaden dit jag alltid längtar.

Ha en fin vecka
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.