Väldigt härligt i Ribera del Duero & Madrid…….

Fatprovning på vinet Éxzito från 2017 på Bodegas Pico Cuadro i Ribera del Duero

Hemma igen efter en helt fantastiskt lyckad vecka i Valladolid, Ribera del Duero och Madrid. Vi gick ut hårt med en riktigt fin långlunch förra måndagen i Segovia hos krögaren José Maria. Som vanligt klöv han sina spädgrisar med två tallrikar, en teknik som även en av mina gäster fick prova på. Under veckan ökade vi tempot med fina vinbesök och måltider.

Vi har besökt bodegorna Garmón, Aalto, Abadia Retuerta, Pico Cuadro med vinet Éxzito, Emilio Moro samt Pago de Carraovejas. På Abadia Retuerta var man sist in med sina druvor och detta beror på att man använder sig av lite mer sent mognande druvsorter som Cabernet Sauvignon, Syrah och Petit Verdot. Generellt sett är man mycket nöjd med årets skörd och man jämför gärna 2018 med årgångar som 2009 och 2014.

Ofta kan ett besök bli överraskande bra. På denna resan tänker jag främst på besöket hos Emilio Moro. Det visade sig att vår värd Sonia var granne med min vän Oscar Garrote. När alla pusselbitar fallit på plats och många anekdoter och historier från min sida blev Sonia helt vild och korkade upp deras prestigeviner Valerramiro och Sanchomartin utan någon extra kostnad. Att därefter avsluta vistelsen i Ribera del Duero med en långlunch i deras fantastiska restaurang kan inte bli bättre. Någon i gruppen utropade – Den bästa lunchen i mitt liv och denna dagen glömmer jag aldrig!

Ribera del Duero är inget välbesökt område och mina gäster kände att vi fick väldigt fint bemötande då man öppnade upp sina bodegor för oss. Gastronomin är mycket trevlig där jag försöker blanda och ge mellan klassiker som spädgris, dilamm, soppa från Castilla y Léon till lite mer internationella ställen som L´Domaine på Abadia Retuerta, matsalen på Pago de Carraovejas samt TenConTen i Madrid.

Mina gäster är nu hemma med massor av nya kunskaper i bagaget samt mina som vanligt dåliga vitsar som lockade fram många skrattsalvor. Jag älskar mitt arbete att få hålla på med underhållning i kombination med information. Och jag skall inte bli tjatig… men det är alltid oerhört lättarrangerat med så här trevliga gäster där väldigt många är återkommande resenärer. Under 2019 kommer jag att vila denna populära resa till förmån för andra resmål. Men hösten 2020 återvänder jag hit igen.

I veckan som kommer så inleder jag med vinkurser och på onsdag har jag dragit ihop ett vingäng på 15 personer som gästar Gastro. På torsdag är jag gästföreläsare på en Rotary-klubb här i Helsingborg på Grand Hotell och på fredag kör jag en liten provning för pensionärsföreningen Möllan ute i Laröd/Hittarp.

På lördag har min dotter Frida bjudit hem tio kompisar till oss på Rosenvägen. Hennes kära vänner har länge önskat sig lite vinkunskap från mig och jag ställer gärna upp några timmar och förmedlar lite kunskap så att töserna ökar kvalitén på sina viner.

På kvällen blir det 60-årsfest då Clas Håkansson skall firas hemma i sitt och Ullis hus. Det lär bli 35 gäster och jag har lovat att agera toastmaster. Klacke som Clas kallas har varit en ”bästis” i över 30 år och jag skulle kunna skriva en hel bok om våra trevliga upptåg tillsammans. Clas är idag oerhört hyllad för sina fina vintavlor som han ställer ut världen över.

Efter ett hårt tempo den senaste tiden skall det bli oerhört skönt med en relativt lugn vecka med padel och bastubad. Sen har jag bara en gruppresa kvar denna höst och nästkommande vecka väntar Bordeaux med sina fina slott.

Ha en riktigt fin vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.