I veckan väntar fina slottsbesök i Bordeaux

Chateau Smith Haut-Lafitte Grand Cru Classé i Pessac-Léognan

Då var det dags för höstens sista resa och som vanligt avslutar jag med Bordeaux. Distriktet räknas som världens viktigaste vindistrikt och då tänker jag som inspiration för världens vinmakare samt prissättningen av sina kvalitetsviner som gör att många andra vindistrikt hänger på racet. Av mina resor är det just Bordeaux som är lättast att sälja in. Som vinintresserad brukar man säga att Bordeaux är facit och på denna resa får man möjlighet att prova några av världens största viner utan att känna något som helst köptvång.

Vi flyger imorgon måndag ner till Bordeaux via Paris. Vi landar strax innan lunch och åker endast ett par mil söderut till Pessac-Léognan och Graves-distriktet för att äta en god lunch på Sources de Caudalie som tillhör Grand Cru Classéslottet Smith-Haut Lafitte. Jag har som tradition att besöka Domaine de Chevalier och prova deras både vita som röda Grand Cru Classéviner. Denna gång är det sonen i huset Adrien Bernard som leder provningen. Efter detta besök åker vi in till centrala Bordeaux för att checka in på Hotel Majestic. På kvällen äter vi middag på Restaurant Comptoir Cuisine.

På tisdag blir det en heldag i Medoc-distriktet med tre mycket fina slottsbesök. Längst ner i söder blir det först ett stopp på 1 Cru-slottet Chateau Margaux. Vi fortsätter norrut med nästa stopp på 2 Cru-slottet Léoville-Poyferre i Saint-Julien. Här brukar vi prova lite olika årgångar till choklad med olika kakaohalt. Efter provningen brukar man få en känsla av hunger i magen och vi äter en bättre lunch på Café Lavinal i Bages-Villages där slottet Chateau Lynch-Bages ligger. Vi avrundar dagen med ännu ett 2 Cru-slott: Chateau Pichon-Baron Longueville i byn Pauillac. Vi återvänder till Bordeaux stad för att ladda inför kvällens middag på Restaurant Belle Epoque ett stenkast från vårt hotell.

Onsdagen bjuder på viner med sötma i Sauternes ca. 5 mil söderut. Vi inleder med ett besök i de norra delarna av Sauternes-distriktet i byn Barsac på Chateau Coutet. Vi fortsätter till Preignac och Chateau Suduiraut där det brukar vara bra köpläge då man har ett stort sortiment med även lite äldre årgångar. Jag har under åren märkt att det är just Sauternes mina gäster köper med sig hem och vinerna känns verkligen som ”value for money” . Självklart blir det en skiva gåslever till ett glas Sauternes på lunchen på krogen Le Saprien. På kvällen är det fritt för min grupp och vi är några som bokat bord på tvåstjärniga Gordon Ramsay. Förra årets besök på krogen Pressoir d´Argent var utan tvekan ett av årets största matupplevelser. Synd att många har en så dålig bild av denna ”arga” men eminenta kock.

På torsdag åker vi över till den högra stranden till Pomerol och Saint-Emilion med sina lerjordar där Merlot & Cabernet Franc trivs så bra. Vi inleder med Chateau Petit-Village innan vi stegrar oss en aning till Grand Cru Classé-slottet Canon-La-Gaffelière. Vi äter sedan en riktigt bra lunch inne i byn hos min stora favorit Restaurant Le Tertre där min vän Jean-Claude är källarmästare. I byn Saint-Emilion ger jag mina gäster lite fri tid för att strosa omkring. På kvällen är det ledigt i Bordeaux och jag får se vad som dyker upp? Inte helt omöjligt att det blir en kalvnjure på Le Noailles.

Vi knyter ihop säcken på fredag med en fantastiskt fint VIP-besök på Chateau Mouton-Rothschild i deras nybyggda källare. Här får vi lite tid i deras vackra museum med samtliga originaletiketter från Miró, Kandinsky, Chagall, Warhol, Braque, Picasso och många fler. Det blir en provning på tre viner innan vi återvänder till Bordeaux för en god lunch och en fri eftermiddag. På kvällen har vi en avslutningsmiddag på Brasserie Gordon Ramsay. På lördag efter lite inhandling av goda råvaror flyger vi hem via Paris. På kvällen skall jag och Lis på middag till Jarl & Lisbeth.

På söndag väntar avkoppling med bastubad samt sammanställning av en förhoppningsvis riktigt lyckad resa. Som vanligt är det väldigt många återkommande resenärer med på denna resa.

Nu skall det bli riktigt kul att komma ner till Bordeaux igen!

Trevlig vecka

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.