Fantastiska dagar i Sirmione och Verona med operan Turandot

Turandot i Verona

Efter en sträckkörning från Verona till Laröd är jag nu hemma från semestern. För första gången i mitt liv uppskattar jag regn och en svalare temperatur, för det har varit tre veckor med tryckande värme.

Semestern gick in i en slutfas förra helgen med Italien och vännerna Camilla & Mappe samt Charlotte och Staffan. Vi sammanstrålade på hotellet ute på udden i Sirmione. Så vackert och pittoreskt, men jag kan avslöja att vi inte var ensamma i denna välbesökta lilla by vid Garda-sjön. Hettan fortsatte och vi njöt i fulla drag vid poolen samt under måltiderna på kvällarna.

Efter två dygn i Sirmione fortsatte vi någon knapp timme österut till Verona, där vi bodde väldigt bra på nh Collection inne i gamla stan. Här hade vi ett riktigt bra program efter tips från min vän Francesco Allegrini. Vi besökte deras pampiga slott Palazzo Della Torre i onsdags och vi fick först en tur i Valpolicella för att besöka deras odlingar La Grola och den två hektar stora jordlotten La Poja. Där producerar man ett av de största vinerna i Verona på Veronese-Corvina-druvan. Efter rundturen var det uppdukat för en riktigt bra lunch med ett koppel av deras sortiment i allt från deras vita Lugana till Amarone Della Valpolicella Riserva för 320 euro/buteljen. Ett enormt värdskap och jag har försökt att locka hit Francesco igen till Helsingborg under hösten på en WineMakersDinner.

Verona är en fantastisk stad med ett litet centrum. Massor av trevliga barer, caféer och restauranger. Man ser Aperol spritz överallt. Vi hade två helt fantastiska, lokala middagar bokade på Antica Bottega del Vino samt Trattoria Al Pompere. Klassiska starters med mozzarella, solmogna tomater, mortadella, coppa, parmaskinka, speck och annat gott innan pastan med funghi porcini och svart tryffel kommer in. Gud såååå.. gott!

Vi tog ut svängarna med en middag på tvåstjärniga Perbellini, där man sitter i den lilla matsalen och tittar rakt in i köket där Perbellini själv spänner ögonen i både kockarna som gästerna… om de inte äter upp. Här handlar det om italiensk modern kokkonst på högsta nivå med rätter presenterade i små serveringar.

Vi har druckit väldigt gott med fokus på Veneto. En kväll jämförde vi de tre favoriterna Roccolo Grassi, Giuseppe Quintarelli med Dal Forno av deras instegsviner från Valpolicella Superiore. Quintarelli har mest elegans och är sammetslen medan man får ”tugga” i sig Dal Forno som är betydligt mer koncentrerad. För er kännedom kan nämnas att det går åt druvor från 13 vinrankor till en enda flaska. Vi har även provat en del vita viner från Pieropan i Soave, som enligt min mening gör några av de främsta vita vinerna i Italien. 2009 Masi Campolongo della Torbe Amarone della Valpolicella var fenomenal. Vi tog ut svängarna och beställde även in lite godsaker från Toscana som 2018 Badia a Passignano Antinori Chianti Classico, 2017 Tignanello Antinori, Percarlo 2012 på Sangiovese, Paleo Cabernet Franc från Macchiole i Bolgheri.

Höjdpunkten och anledningen till vistelsen i Verona var att vi köpt biljetter till operan i fredags kväll då Turadot spelades. Jag som novis fick reda på att den världsledande sopranen Anna Netrebko spelade rollen som Turandot och hennes make Yusif Eyvazov spelade friaren. Oerhört pampigt och 15.000 åskådare på arenan. Det enda jobbiga var värmen då vi hade lite bättre platser med dress code. Att sitta i långbyxor och skjorta i 36 graders värme var något påfrestande. Jag fick blodad tand för opera och satte igång direkt med att sondera terrängen för en kommande resa.

Nästa år mellan den 12 – 17 juni kommer jag att köra en gastronomisk vinresa med opera som avslutning i Verona. Sista kvällen kommer vi att se Aida och nästa år har operan på arenan 100 års jubileum. Jag tror att platserna på denna resa ryker väldigt snabbt när programmet läggs ut om någon vecka på min hemsida. Fina vinbesök med härliga luncher på vingårdarna samt den helt fantastiska staden Verona med sitt rika utbud.

Nu fortsätter semestern till slutet av månaden. Många av mina resenärer i höst har efterlyst sina slutfakturor och dessa skall jag skicka ut under de närmaste dagarna. Annars hoppas jag kunna njuta av bastun och bryggan på Pålsjö. Padel är redan inbokat idag söndag och imorgon måndag.

Jag vill passa på och önska er en riktigt fin vecka
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.