Första resan i Sydafrika gick galant

Trevligt möte och provning hos min vän Bruwer Raats

Nu är det halvtid mellan resorna här i Sydafrika. Den andra veckan i Stellenbosch flöt på mycket bra. Richard Hilton har som vanligt varit strålande som min partner och guide. I lördags presenterade han sina viner på 96 Winery Road. Ett vin på Viognier och två på Syrah. På tisdag kommer Richard för första gången att plocka sin Chardonnay från Elgin. Han har följt druvorna på nära håll och ser en stor potential i detta nya projekt. Han har alltid något nytt på gång.

I söndags hade vi ett kort besök på förmiddagen hos Bruwer Raats hemma i hans hem. Han har alltid menat att man måste vara fokuserad på ett eller ett par viner och för hans del Chenin Blanc & Cabernet Franc. På hans terrass berättade han med stor passion om den specifika jordtypen som ligger runt hans hus och varför han valt att satsa på just dessa båda druvsorter. Vi avslutade med MR de Compostela…ett vin han gör tillsammans med Sydafrikas första diplomerade vinmakare Mvemwe.

Från Cape Town är vi några som dragit på sig en liten dålig mage och jag skall uppmana nästa grupp med att vara försiktig med att dricka vatten som inte är på butelj med skruvkapsyl. I måndags var det en heldag i Franschhoek med den alldeles briljanta Boekenhoutskloof med sina hyllade viner som Sémillon, Syrah, Cabernet Sauvignon och Chocolate Block innan vi avnjöt en god lunch på La Petite Ferme.

Den sista dagen i civilisationen var i tisdags innan vi flög upp till bushen. Först ett besök hos Murray Barlow på Rustenberg. En oerhört vacker egendom i gammal stil där vi inledde i vineriet. Man hade på morgonen plockat Chardonnay. Sällan har jag skådat så fina, välmående druvor och här behövs inga sorteringsbord. Utan all frukt kan falla ner i pressen. Druvorna höll 220 gram socker/liter och detta ger ett vin på 13,5 %. Provningen under den stora eken var väldigt fin, även om jag upplevde en högre syra än normalt. Det visade sig att 2022 var en ”sval årgång” som gav viner med extra fräschör. Som vanligt var Five Soldiers Chardonnay och Peter Barlow Cabernet Sauvignon de två viner som imponerade mest.

Vi har både gemensamt och med gruppen ätit väldigt bra. Delaire Graff har höjt priserna rejält och det ät tveksamt om det är prisvärt. Vistelsen avslutades på GlenElly där dottersonen Nicolas till legendariska Mme. De May Lencquesaing från Chateau Pichon-Lalande i Bordeaux tog emot och presenterade egendomen. Franske Christophe basade i köket och bjöd på b.l.a en väldigt god springbock.

Vi lämnade Cape Town bakom oss och det hade rullats ut på nyheterna om rejäla regn uppe i Kruger parken. När hela Afrika lider av en enorm torka har Kruger fått så mycket regn att man varit tvungen att stänga ner många Private Game Reserv för att vägarna blivit förstörda. Här gällde det att hitta en lösning så att vi kunde komma ut och se djuren.

The Greater Kruger Park ligger 1 ½ timme från vår lodge Tshukudu. Jag hyrde in fyra jeepar med rangers från Kruger som tog oss in på reservatet under hela torsdagen. I Kruger är det en enda lång asfalterad väg som inte alls påverkats av regnfallen. Vi såg otroligt mycket djur som elefanter, bufflar, giraffer, vildhundar, impala och mycket annat. Fast på ganska långt håll. I Kruger kommer man aldrig riktigt nära djuren och en jeep kör inte in på djuren. En stor upplevelse, men jag saknade närheten till djuren.

På Tshukudu har vi mestadels haft soligt och riktigt fint väder med lite regnstänk då och då. Vid vår sista Game Drive innan hemfärd fastnade vårt ekipage i dyngan och vi fick kalla på hjälp. Jag har precis sagt adjö till min grupp och Jag & Lis sitter nu på flyget ner till Cape Town. Jag har alltid en fin sammanhållning på mina resor och detta var inget undantag då många redan pratar om en reunion i Helsingborg då någon av de vinmakare vi stött på kommer på besök.

Ikväll fredag skall vi ut och äta på nyöppnade Chorus som drivs av mästerkocken Bertus Basson. Krogen ligger på Waterkloof som fått ett ansiktslyft. Det skall bli kul att träffa paren Dale, Hilton och Wagner´s. Sen väntar en ny vecka med någon liten ändring och fler nya krogar att testa på de fria kvällarna.

I dessa tider är det en rejäl utmaning att vara reseledare. Häromdagen fick jag reda på att man idag skulle ha en endagars-strejk på de flesta flygplatser i Tyskland. Nästan hela min grupp skulle ikväll flyga från München till Cape Town och landa 07:30 imorgon bitti. Nu har samtliga blivit omdirigerade med 9 olika flighter och landar vid lika många olika tillfällen under det kommande 24 timmarna. Inte lätt att ha koll på alla tider, transporter och upphämtningar. Så jag har ombett samtliga att ta en taxi alternativt en Uber till hotellet och resan startar 10:00 på söndag.

Det skall bli riktigt kul att få ta hand om dessa nya förväntansfulla gäster och visa upp en del av underbara Sydafrika.

Hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.