En fin vecka i Cape Town och nu har vi landat i Stellenbosch

Provning med Carl Schultz på Hartenberg Wine Estate i Stellenbosch

Nu har vi varit på plats i Sydafrika i en vecka. Allting har gått som smort och mina gäster är lyriska efter allt vi upplevt. Vi har haft en del lediga kvällar i Cape Town, där min ”file” över alla restauranger varit ytterst värdefull. Några har bokat bord på de tre topp-ställens Salsify at The Roundhouse, FYN samt Pier.

Jag kan bara konstatera att kvalitén bara ökar för varje år jag kommer hit. Mästaren Luke Dale Roberts på The Test Kitchen lämnade Cape Town under pandemin, men behöll Salsify. En enorm fullträff med träffsäkra smaker och uppläggningar. FYN är den klart lysande stjärnan efter sin 38e plats i Pellegrino´s lista över Top 100 i världen. Här tog man ut svängarna lite mer, där man kanske skulle bantat ner avsmakningsmenyn något. Pier är systerkrogen till La Colombe. Väldigt bra denna gång också, även om jag kanske hade förväntat mig några nya rätter på menyn. Det var lite same same, men väldigt bra.

Gruppen har haft två glimrande luncher som stått ut på Clara´s Barn samt Beyond, även om övriga gemensamma middagar också varit alldeles utomordentliga. Enda plumpen i protokollet var The Bungalow ( som jag besökt säkert trettio gånger) Denna gång tog det över en timme innan vi fick beställa!? Under tiden fyllde kyparna på rikligt i våra glas, då de har 12 % av försäljningen i lön. Jag kände att personalen ”var höga” och rökt på. Vid samtal med restaurangchefen som var lika påtänd bad jag att få avboka mitt nästa besök och använda min deposition på 22.000:- ZAR till notan denna kväll. Nu är en ny väldigt bra restaurang bokad för min nästa grupp. Man lurar inte Håkan Nilsson!!!

Alla sevärdheter kunde genomföras och det blev även några sköna bad på Camps Bay med efterföljande luncher på Paranga.

I fredags lämnade vi Cape Town och kom upp till hettan i Stellenbosch. Skulpturparken var en höjdare, likaså provningen på Rust En Vrede. Där fick vi denna gång prova något äldre viner, då deras ”Single vineyards” är slutsålda. Men jag vet redan innan resan att Hartenberg skall ta priset. Vilket mottagande! Och man ställer upp på ett fantastiskt sätt. Vi åkte ut på släp efter två traktorer och tittade på odlingarna med allt noggrant beskrivet av Carl Schultz, som är manager och arbetat här i trettio år.

Vid första stoppet fick vi smaka på en Riesling samt två chardonnay, där Eleanor är extra fin. Vidare en provning i deras källare av deras fyra toppviner. The Megan som är en ”Rhone-blend” GSM, där Syrah, Mourvédre och Grenache samspelar. Sen Mackenzie där Cabernet Sauvignon klart dominerar och Carl Schultz hyllade årgång 2017 som den bästa årgången någonsin. Därefter kunde vi jämföra Shiraz/Syrah… först The Stork som är mer fruktdriven i ”nya världenstil”, sen Gravel Hill som drar åt Rhonedalen med tydliga tanniner och lagringsduglighet. Därefter åt vi en långlunch i deras berså och njöt av ännu mer vin. Innan vi lämnade Carl Schultz att komma till Helsingborg under våren på en WineMakersDinner.

Min vän Richard Hilton är en ovärderlig guide. Han bokar och konfirmerar allt. Ikväll skall hela gänget på 96 Winery Road, där Richard skall presentera sina viner till en god meny. Igårkväll träffade jag Ken Forrester på The Wine Glass och han ville att jag skulle komma till honom nästa år med min grupp. Kanske ändrar jag och Richard i programmet och vi får då prova hans enorma Chenin Blanc FMC.

Jag har medvetet lagt in en ganska ledig dag och kväll imorgon. Några skall spela golf, någon är intresserad av museum och en hel del gillar poolen här på Spier. Men vi inleder dagen tillsammans med ett besök hos Bruwer Raats, som fokuserat på Chenin Blanc och Cabernet Franc.

I nästa vecka rullar det på med vingårdsbesök på Rustenberg & Boekenhoutskloof. Trevliga måltider är också inbokade med Delaire Graff, La Petit Ferme och The Vine Bistro som avslutning på tisdag kväll på Glen Elly. Sen fortsätter vi med den sista tredje delen av resan med flyg upp till safarin vid Lower Kruger Park. Jag har fått rapporter om intensiva regn då det kom 100mm i tisdags och alla dammar är överfyllda. Alltså långt ifrån den torka som just nu drabbar Afrika.

Nu laddar jag inför kvällen med min helt underbara grupp
Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.