Landat i Sydafrika

Hela härliga gänget på plats i Cape Town

I fredags när jag vaknade var det ett riktigt ruggigt väder med snöblandat regn i Helsingborg. Några timmar senare skulle jag bli upphämtad för att åka till Kastrup. Jag får nypa mig i ärmen med vetskapen att jag nu skall tillbringa en hel månad i soliga Sydafrika.

Det är söndag morgon och den femte februari. Jag och min grupp landade tidigt igår morse här i Cape Town. Klarblå himmel och vindstilla gjorde att vi kunde ta linbanan upp på toppen av Table Mountain på 1.067 meter. En hisnade vacker utsikt och samtliga började förstå hur mycket vi kommer att uppleva under fjorton dagar tillsammans.

Detta år har jag fått dubblera mina grupper. Den 17e flyger detta gäng hem och den 18e landar 30 nya resenärer. Lufthansa ställde till det med flygtider så att vi fick tidigarelägga resan en dag, vilket ingen hade något emot.

Denna vecka är det fullt fokus på Cape Town med utflykter till Cape Point, botaniska trädgården Kirstenbosch, sjukhuset Groote Schuur där Dr. Kristian Barnard genomförde den första hjärttransplantationen 1967 på Mr. Washkansky, två vinbesök i Constantia på Steenberg och Buitenverwachting, Robben Island och mycket annat kul. På lediga stunder är det fritt val, men många gillar garanterat stranden i Camps Bay, en golfrunda eller vimlet nere i Waterfront.

Som vanligt har jag bokat upp många krogar, både privat och med gruppen och följande vattenhål skall besökas: Den Anker, Paranga, The Bungalow, Belly and the Beast, Beyond, FYN, Baia Seafood och Pier.

Igår kväll inledde jag starkt och tog med paret Nihlén och min guide Richard till Salsify at The Roundhouse ovanför Camps Bay. Camilla har väntar i två år på denna resa, då resan blev inställd 2021 och 2022 fick mina vänner Covid. Det skulle visa sig att restaurangen skulle överträffa sig själv med en kokkonst som Mats liknade med Frantzén i Stockholm. Ja.. så bra var faktiskt besöket, men en prislapp som är 1/6 av Frantzén. Denna uppryckning beror på att ”Sydafrika´s bästa kock” Luke Dale Roberts äger krogen. Efter succéer på La Colombe i Constantia och på The Test Kitchen här i Cape Town mäktade inte denna mästerkock att stå emot krisen p.g.a Covid.

En meny för 1.150 Rand ( 700:-) och då fick vi tre underbara aptitretare, brioche-servering, förrätt, mellanrätt, varmrätt samt två desserter och allt var toppklass. Detta känns ytterst prisvärt. Jag känner för varje gång att Sydafrika bara blir bättre. Nivån på både restauranger och viner är hisnande. Jag glömde nämna vad vi drack till middagen?

Först en mousserande Cap Classique Silverthorne ”The Genie” på syrah, vidare en sémillon 2019 Thornes & Daughters för att avsluta med Taaibosch Crescendo där cabernet franc dominerade. Jag vill önska er en fin vecka!

Bästa hälsningar
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.