Trevligt i Göteborg och Stockholm

Mina goda vänner i härlig stämning på Rondo i Göteborg där det var klackarna i taket med Mama Mia The party

I veckan som gick flög jag upp till Stockholm för att hålla i en Spanien-provning för Munskänkarna i Hammarby Sjöstad. Det var en av mina tidigare resenärer från förra årets resa till Rioja & San Sebastian som lockade upp mig. Jag passade samtidigt på att träffa några gamla sommelier-kompisar. Dessa arbetar idag som nyckelpersoner hos några av landets bättre vinimportörer. Bättre betalt och mer arbete på dagtid än att arbeta på restaurang-golvet.

Intressant att lyssna till hur marknaden ser ut. Alla vet att Bourgogne med sin lilla produktion brottats med problem med frost fyra av de fem senaste åren. Allokeringen har gått ner rejält och priserna har skjutit i höjden. Men får du 60 buteljer i tilldelning av Comtes Lafon från Meursault så är det bara att acceptera din tilldelning, även om priset gått upp med 120 euro/buteljen. När vinet läggs ut ta det slut på nolltid oavsett pris.

På tal om pris så är det inte klokt när man jämför krog-priserna i Stockholm med förra veckans prissättning i Spanien. På en mycket välkänd italiensk restaurang som jag besökte i onsdags hade man Barbaresco från La Spinetta på vinlistan med 6 olika viner från diverse vingårds-lägen. Dessa buteljer kostar en tusenlapp när man köper dem och på krogen tog man ut 5.000:- flaskan!? Som ni förstår valde jag något helt annat. Vem köper dessa buteljer till fullständigt vansinniga priser?

I fredags var vi fyra par som träffades för att laga mat tillsammans. Man serverade ett passande vin till sin rätt och det blev mycket spännande i glasen, där USA var väldigt väl representerat. Jag & Lis fick den enklaste uppgiften med att ta med goda ostar samt dessert. Vi besökte Cecilia Liljedahl i hennes nyöppnade ost-butik i Viken och fyllde påsen med lite godsaker som Delices de Bourgogne, Epoisses, Gorgonzola samt 30 månaders Comte. Till detta en 2011 Graham´s Vintage Port. För mig är just årgången 2011 den årgång som imponerat mest på mig genom mina år i Porto. Jag vet att vinet fortfarande är ungt, men god så gott redan idag.

Dessert är utan tvekan vår svaghet i köket. Hellre lägger jag & Lis krutet på förrätter, mellanrätter eller en varmrätt. Men det blev en god glass, pistasch och färska bär till det goda söta vinet som skulle bli en fin avslutning på kvällen. En Chateau d´Yquem 2001. Utan tvekan en av de mest legendariska årgångarna från detta storstilade slott som aldrig får någon riktig konkurrens från grann-slotten.

I lördags gällde det att vara fräsch, då jag och Lis blev upphämtade av Sara & Per Dahlberg samt Ann & Magnus Alqvist 9 på morgonen. En något försenad 60-årspresent, då jag blev sjuk vid ett inplanerat hummer-safari hösten 2021. Vart skulle mina kompisar ta mig? Jag hade mina gissningar… men tog helt fel. Destinationen var Göteborg och vi checkade in på Jacy´z hotell. Vilket hotell! Jag tror sällan jag bott i ett finare rum. Vidare till Dorsia för en bättre lunch med mycket goda viner därtill som: André Clouet Rosé Champagne. Darioush Chardonnay 2015 från Napa Valley, 2010 Pommard 1 Cru ”Epenots” från Nicolas Rossignol samt 2015 Darioush Cabernet Sauvignon.

Ett glas vin på Wagner´s Bistro innan vi promenerade till vårt hotell för att ladda inför kvällens äventyr: Mama Mia The Party på Rondo. Väldigt fin dekor och en riktigt underhållande kväll med klackarna i taket, där den grekiska maten var alldeles lysande med tanke på att vi var över 500 gäster. Kvällen avslutades med en drink på hotellet innan man sussade gott i den skönaste sängen jag upplevt. Ett stort tack för ett helt oförglömligt dygn.

Imorgon måndag blir det lugnt och lite träning, då jag haft ett uppehåll ett par veckor p.g.a ett sargat och svullet högerknä. Men i måndags fick jag en cortison-spruta i knäleden som gjorde att jag för tillfället känner mig mycket bättre. På tisdag blir det en trevlig middag hemma hos Mette & Pelle Wahlström med de båda paren Nilsson. Alltid lika trevligt. På onsdag har jag en liten vinkväll med några kompisar och öppnar upp lite gått från källaren. På torsdag håller jag i en Champagne-provning på Trolleholms Slott för 40 advokater.

Sen bär det iväg till Sydafrika på fredag. Lufthansa har ändrat sina avgångar vilket innebär att vi flyger ut en dag tidigare än enligt programmet. Det innebär att vi får en extra dag i Cape Town. Men jag återkommer på fredag med en liten rapport om vad vi skall hitta på.

Bästa hälsningar & trevlig vecka
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.