Intressanta dagar i Valladolid & Madrid

Clas Håkansson signerar en butelj till Oscar Garrote av vinet Éxzito 2016 på restaurangen Vino Tinto i Valladolid

Det blev en liten kort trip ner till Valladolid och Madrid i veckan. Målet med resan var att visa upp bodegan Pico Cuadro där vinet Éxzito produceras för min vän Clas Håkansson. Clas har varit en av mina bästa vänner i fyrtio år. När jag startade min restaurang Karl XIV i början av 1987 bad jag reklammannen Clas och pryda väggarna med lite fina vin-motiv. Tidigare hade han mest gjort tavlor med djur som motiv.

I början använde Clas sig av pastell-färger och ni som följt honom genom åren har kunnat se en gigantisk utveckling med många uppdrag för vingårdar och restauranger. Idag har Clas hela världen som sitt arbetsfält, med betoning på Spanien och Dubai.

När projektet med Éxzito såg dagens ljus med årgången 2014 bad jag min vän att göra etiketten, där dalahästen varit ett igenkännande motiv. Det kändes både viktigt och kul att kunna bjuda ner Clas till Spanien och vår vän Magnus Alqvist följde också med.

Vi flög direkt till Madrid. Taxi till snabbtåget på Chaumartin-stationen och vidare i en timme i raketfart upp till Valladolid. Där träffade vi vännerna Oscar och Diego som vi hade en inledande middag med. Självfallet Éxzito 2016 i ett av glasen för att jämföra med både Hacienda Monasterio 2016 Reserva samt en unik butelj av Vega Sicilia Reserva Especial, där tre årgångar samspelar i vinet. Självklart åt vi på Oscar´s krog Vino Tinto där han stolt serverade morcilla, chorizo, provolone samt chuleton från Galicien.

I onsdags besökte vi bodegan Pico Cuadro för att testa både 2021 samt 2022 på fat. 2021 visade prov på sin storhet och vi smakade från ett antal olika fat med diverse rostnings-grader, ålder på faten samt från olika tunnbinderier. Vi blandade också till en ”Final blend” som var alldeles ljuvlig. Detta vin kommer att buteljeras i juni för att sedan skickas till Sverige och de kunder som beställt ett halvt eller helt fat. Enligt vinmakaren Felipe är 2021 det största vin han producerat.

2022 hade precis avslutat den malolaktiska jäsningen och vinet var väldigt tidigt att bedöma. I Bordeaux väntar man alltid till den första veckan i april för att göra en rättvis bedömning. Men man kunde känna en stor potential i den fina frukten med sina markerade tanniner. Efter en långlunch på El Bar med viner som Mauro Godello 2021, Uro Toro 2019, Mauro VS 2016, El Nido Jumilla 2017 samt 2018 Emilio Moro Sanchomartin tog vi farväl till våra vänner och tog tåget till Madrid.

Här bodde vi på Spaniens äldsta hotell: Posada Del Peine ett stenkast från Plaza Mayor. På kvällen blev det en bättre middag på Amazonico i stadsdelen Salamanca. I torsdags strosade vi runt i denna underbara stad innan vi klämde i oss en spädgris på Plaza Mayor med en butelj 2018 Pesquera Reserva.

Nu är man hemma igen i verkligheten. Igår kväll hade vi besök av vännerna Ingalill och Ulf Wagner från Göteborg. Ulf tog som vanligt med sig en god förrätt bestående av råstekta havskräftstjärtar med kaviar från Uruguay och en bryntsmör-majonnäs. Vi avnjöt lite goda viner som Chacra Chardonnay från Patagonien i Argentina. Ett vin som skapats av mästaren i Meursault: Jean-Marc Roulot samt familjen bakom Sassicaia i Toscana.

Jag ville sätta min gamle sommelier-vän på prova och plockade fram ”lite svåra viner”: 2007 Finca El Bosque från Rioja, 2007 Quinta Do Vale Meão från Douro, 2005 Kilikanoon Shiraz ”M” från Barossa Valley. Ikväll lördag skall vi på en gemensam 70-års fest för att fira Börje Iborn.

En ny vecka väntar och årets första uppdrag med en föreläsning om Spaniens vingårdar för 60 Munskänkar i Hammarby Sjöstad på torsdag kväll. Kvällen innan besöker jag och Lis sonen Markus och hans Sofia för en trevlig middag. Lis flyger hem på torsdag och jag dagen därpå. På fredag blir det spännande matlagning med Owe & ”Snulle” Bergman, Camilla & Mats Nihlén samt Milli & Kalle Bengtsson. Varje par skapar en rätt och tar med passande viner.

På lördag har jag fått reda på att det händer en överraskning!? En något försenad 60-års present från några vänner. Det skall bli både spännande och kul.

I veckan kom Munskänkarnas tidskrift IN VINO ut. Jag hade där en halvsidesannons och jag måste erkänna att annonsen betalat sig, då jag fått in ett koppel av bokningar för både 2023 samt 2024.

Jag vill passa på och önska er en trevlig vecka
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.