Härliga minnen med Chateau Haut-Brion…. och nu var det dags igen.

Det är inte varje dag man får möjlighet att prova en 1 Cru från Bordeaux. När jag började få ett vinintresse i början av 1980-talet var dessa 5 klassade slott ingen ovanlighet vid olika provningar. På den tiden kunde man lösa en Margaux, Mouton-Rothschild, Latour, Lafite-Rothschild eller Haut-Brion. Jag minns när jag köpte dessa viner som primeur i årgångarna 1988, 1989 och 1990. Då betalade jag ca. 320:- buteljen hos Sörensens vinhandel i Helleup i Danmark. Idag kostar dessa viner 6-8.000:- buteljen av årgång 2020 som primeur.

Ett av mina största vinminnen i livet var när jag tillsammans med krögaren Ulf Wagner köpte en samling av Chateau Haut-Brion. Vi hade lyckats komma över 34 årgångar från 1914 och framåt. Den tyske vinhandlaren Jan Paulsson var på plats och löste in sig på provningen med att ta med sig två viner från 1964 och 1966 av La Passion Haut-Brion. Det visade sig att en dam ägde en halv hektar på denna egendom. Vanligtvis ingick hennes druvor i Haut-Brion, men man hade kommit på kant med varandra och hon valde att buteljera detta vin under egen etikett från just dessa båda årgångar. Alla de stora årgångarna var med… 45, 49, 55, 59, 61  och jag minns att 1928 fortfarande kändes pigg. 1996 anordnade vi denna provning i källaren Le Bastion´s lokaler i centrala Helsingborg. Jag kan fortfarande känna eftersmaken av dessa ljuvliga viner där varenda butelj var korrekt.

I mina anteckningar kan jag utläsa att varje deltagare betalade 3.100:- för att vara med på provningen och då ingick det även en bättre middag efteråt med passande viner därtill. Denna typ av provning hade varit en omöjlighet idag.

Ett starkt minne var när jag skickade ner en tidningsartikel till Chateau Haut-Brion om den unika provningen. Efter ett par dagar fick jag ett samtal från regissören Jean Delmas som var vinmakare på slottet med en fråga om när han kunde få se mig på en lunch på slottet? – Nästa torsdag! svarade jag och av en händelse hade jag och några kamrater en inbokad resa till Bordeaux sedan tidigare. Dagen därpå ringde ett bud på min dörr med ett paket innehållande en magnum vit Chateau Haut-Brion av årgång 1989. På kortet stod det Välkommen nästa vecka! Buteljen är uppdrucken vid en ”magnum-middag” på Gastro och idag skulle jag garanterat fått 100.000:- på en auktion för denna raritet. Men jag lever fortfarande på detta minne.

Varför nämner jag nu detta? Jo det var faktiskt så att i fredagskväll så blev jag och Lis utbjudna till ett hemligt ställe av fyra par som gav mig denna upplevelse i 60-årspresent. Nihlen´s, Bergman´s, Johansson´s & Nilsson´s hade satt ihop en fantastisk kväll

Middagen var på Sofiero slotts-restaurang och som ett ”mellan vin” hade min gode vän ”Bosses Mattor” tagit med just en 2005 Chateau Haut-Brion. Vinet var ljuvligt och har precis börjat att öppna sig, även om det håller och blir bättre tjugo år framåt i tiden. Vi avnjöt många goda viner till slottets gastronomi, där jag speciellt vill framhäva: 2015 Saint-Aubin 1 Cru ”Remilly” från Hubert Lamy i Bourgogne, 2016 Kistler Chardonnay ”Noisetiers” från Sonoma, en unik Beaujolais från Fleurie och egendomen Chateau des Bachelards & de båda ljuvliga Vintage Port 2016 Taylors samt 2017 Dow´s. Stort tack kära vänner.

Varje dag inkommer det intresseanmälningar eller bokningar till någon av mina vin-resor 2022 och jag väntar nu på att dessa skall läggas ut på min hemsida, då samtliga åtta resor denna höst är fulltecknade. Jag har också ändrat om lite i en del program, då jag fått nys om extra intressanta nya restauranger. Samt att jag betalt lite extra på några vin-besök för att inkludera lite toppviner, som annars inte är tillgängliga för provning.

På måndag har jag vin-kurs i Malmö med tema Portvin. På tisdag håller jag och Lis en trevlig middag med vänner. Sen blir det ett riktigt fint kalas på onsdag då min vän Patrik ”Bjärred” Andersson firar sin 50årsdag på Astoria i Stockholm. Det blir bara grabbar och drygt 40 till antalet. Efter en lång succéartad karriär så vet jag att många gamla lagkamrater från både landslaget och olika klubblag är inbjudna. Patrik är också väldigt aktiv i olika nätverk så det kommer att bli en mycket minnesvärd tillställning med många intressanta gäster.

På fredag skall jag prova lite Gin på Lottenlund Estate i Allerum. Det är vår fjärde träff och deras olika Gin-sorter börjar att sätta sig smakmässigt. På lördag blir det en utflykt till Tärnö i Blekinge skärgård då Anette & Glenn bjudit till kalas.

I övrigt känner jag mig mycket bra i kroppen med fyra X två timmar padel i veckan. Det måste ha med mina två kapslar dagligen av Vitae Pro att göra.

Ha en fin vecka

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.