Nu har Éxzito 2019 kommit hem

I fredags anlände lastbilen med 38 pallar vin från Valladolid till Helsingborg. Det var vår sjätte årgång av vinet Éxzito från Ribera Del Duero. 2019 är ju fortfarande en baby och efter en transport genom Europa skall vinet helst vila i ett par veckor för att kunna bedömas rättvist. Jag ser med spänning fram emot att få sätta korkskruven genom korken, då jag inte haft möjlighet att prova vinet sedan mars månad förra året.

Mellan den 23-25 augusti flyger jag ner till Madrid och vidare till bodegan för att smaka på faten med olika rostningsgrader, tunnbinderier och Tempranillo från tre olika växtplatser av årgång 2020. Efter denna provning återkommer jag med kommentarer hur jag upplever denna nya årgång som är klar att lanseras. Jag har bara fått superlativ från mina vänner på Pico Cuadro.

I veckan har det blivit lite goda buteljer. I onsdags var jag & Lis hembjudna till Annika och Peter Wallin. Peter arbetar som säljare för WineFinder och sköter sin försäljning från Nerja i Spanien där Annika arbetar som mäklare. Vi inledde med en god 2007 Bollinger La Grande Année. 2007 rankas inte som en lika stor årgång som grannårgångarna 2006 och 2008, men just Bollinger är ett av de hus som lyckats förträffligt. Vi avnjöt också ett par äldre årgångar från Rhonedalen: 1999 ”Le Meal” Ermitage från M. Chapoutier som var helt fantastisk. Detta vinhus som radar upp viner med mycket höga poäng kommer vi att besöka under min kommande vinresa till Rhone i september. Där har jag betalt lite extra för att inkludera ett av deras vingårdsbetecknade viner från Hermitage (som Chapoutier gärna stavar utan ett H). 2001 Chateau de Beaucastel ”Hommage A Jacques Perris” är en sanslöst fin Chateauneuf-du-Pape och varje gång jag får smaka på detta unika vin är det ett stort tillfälle för mig. Jag plockade med en god butelj, som var min sista flaska från premiärårgången 2007 från Biserno i Bibbona norr om Bolgheri i Toscana. Detta är Lodovico Antinori´s nya projekt då han valde att sälja Ornellaia för att få nya utmaningar. Ett riktigt stort vin där Merlot dominerar i en fruktdriven stil. Vi ökade lite grann med sötma i glasen då ”Astralis” från Clarendon Hills i McLaren Vale från Australien dök upp. En mycket läcker Shiraz där komponenterna i vinet integrerats på ett lysande sätt.

Det har blivit 4 X 2 timmar padel samt en hel del bastubad i veckan då man nu tillåter 30 gäster på Pålsjöbaden med en tidsbegränsning på tre timmar. I den kommande veckan börjar jag med en vinkväll i Limhamn på måndag kväll. Då jag inte kunde fullfölja vinkursen förra hösten p.g.a pandemin, så skall jag slutföra med de tre återstående gånger med tema Sydafrika, Portvin samt Champagne.

På tisdag är jag laddad inför derbyt mellan HIF och Landskrona BOIS. Som årskortsinnehavare är jag en av närmare 5.000 åskådare som är tillåtet på denna fotbollsfest.

På fredag blir det middag på hemlig ort, då jag i 60-årspresent fick en matupplevelse i present av åtta vänner. Det skall bli riktigt trevligt och spännande. Innan dess hinner vi med en god middag med våra trevliga grannar på gatan.

Clas Håkansson som hjälper mig med att sätta ihop min vinresebroschyr kommer också hit i veckan. Jag har så gott som hela mitt program klart för 2022 och samtliga hotell, som är det viktigaste att få klart, har bekräftat.

Nu har jag myror i benen att det bara är tre veckor fram till att jag återupptar mitt resande.

Hoppas ni får en fin vecka

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.