Hemma från lyckad kanalbåtsresa

Jag befinner mig nu på CDG-flygplatsen i Paris och är på väg hem efter en väldigt trevlig vecka på Canal de Nivernais. Vi var 23 personer fördelade på fyra båtar som körde i fem knops fart genom närmare femtio slussar under den gångna veckan. Varje båt utsåg en skeppare och det föll sig efterhand vem som skulle ansvara för tamparna vid slussningen. Jag blev ansvarig för tampen i aktern.

Det var femton år sedan sist och jag var väldigt förväntansfull. Speciellt som det var jag som lockat resenärerna till denna resa. Min vän Lars Linderot från Poseidon stod som arrangör och gjorde detta med briljans.

Detta är den mest avkopplande resa man kan göra. I sakta fart tar man sig igenom fantastiska böljande landskap och byar där det idag knappt bor någon. Man kör sin egen båt och står för maten själv. På vår båt var vi fem och hushållskassan på vars 100 euro räckte i stort sett under hela veckan. Tre kvällar och en lunch åt vi gemensamt och under tre kvällar höll jag en provning vid kanalen.

I torsdag blev vi upphämtade med en buss som tog oss till Chablis. Först besökte vi William Févre som tidigare kallades för ”mästaren på ek”. Med åren har man bantat ner ekigheten rejält och man producerar de mest finstämda vinerna man kan tänka sig. Här fick vi en stegrande provning på Petit Chablis, Chablis, Premier Cru och upp till Grand Cru. Mina gäster kunde snabbt konstatera är det är ytterst små nyansskillnader och man får betala flera hundralappar extra för en ytterligare dimension i glaset. Vidare promenerade vi genom byn till Domaine Laroche. Här handlade besöket mycket om den långa historien i Chablis med riddaren Saint-Martin som är områdets skyddshelgon. Även här fick vi samma stegrande provning innan det var dags för en god lunch i byn.

Chablis har verkligen kommit i ropet igen. Själv brukar jag beställa in favoriten Raveneau så fort jag ser vinet på en vinlista. Tyvärr har området drabbats oerhört hårt både 2016 & 2017 av frost på våren. Vissa producenter tappade 60-70 % av skörden vid endast en fostnatt. För många är dessa ekonomiska förluster svåra att hämta hem.

Det blev lite inköp av magnumbuteljer till båten och våra gäster fick en fin känsla för området. Nu håller jag på med att planera mitt schema för 2020 och det är inte omöjligt med en ”favorit i repris”, för denna avstressande resa är helt underbar.

Ikväll när jag kommer hem är det WineMakers Dinner på Gastro i Helsingborg. Det är Cru slottet Boyd-Cantenac´s ägare som kommer på besök och presenterar sina högklassiga viner. Men först kommer jag att hinna med en välbehövlig bastu på Pålsjöbaden för att svettas ut alla goda ostar och patéer jag satt i mig under veckan.

På måndag är Mats Nihlén värd på Gastronauterna och han har lovat ett asiatiskt tema. Efter många år som Hong-Kong bo så har ”Mappe” många ess i rockärmen. Skall bli spännande att se hur han matchar sin gastronomi med goda viner.

Det är vinkurs på tisdag och jag tänkte köra Champagne som tema. På torsdag åker jag och Lis på en liten kortare semester under Kristi himmelfärdshelgen ner till vännerna Kia & Jan Johansson i Nerja i Spanien. Det skall bli riktigt skönt med avkoppling och sommarvärme. Vi packar ner våra padel-rack och Janne har utlovat några lektioner med en proffsig tränare. Jag har hört så mycket gott om Nerja och längtar verkligen dit.

Inom kort skall jag vara klar med mitt reseprogram för 2020. 99 % är klart och det är bara några små detaljer som skall finslipas innan jag rullar ut alla resor på denna hemsida samt nytryckta broschyrer.

Nu skall det bli otroligt skönt att få komma hem till min underbara, förstående familj!

Ha en fin vecka!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.