Mycket lyckad inköpsresa för Forsea i Sydafrika. Nu är jag ”På kanelen på kanalen” i Frankrike

Vanligtvis brukar jag besöka Sydafrika under deras sommartid. Oftast i början på det nya året då vädret är som stabilast och bäst. Det är första gången jag besökt landet under deras höst då färgerna på vinfälten är vidunderligt vackra med sina höstfärger. På denna resa var det ingen som helst avkoppling som lite relax vid poolen eller vid någon av Cape Town´s närliggande stränder. Nu var det hårt arbete med provningar och vingårdsbesök från morgon till kväll.

Med en ny ledning på företaget Forsea (tidigare Scandlines) har man tagit nya grepp får att få igång en extra kommers i deras restauranger och Tax-Free butiker. Sydafrika är i fokus och man öronmärker varje butelj genom att man skänker 7 Rand/butelj (ca. 5:-sek.) till ett skolprojekt utanför Cape Town. Genom att deras färjor är batteridrivna har man ett tydligt miljötänk och man är noggranna med att de vingårdar vi köper in viner från har en tydlig värdegrund.

Valet av vingårdar har inte varit lätt eftersom listan av favoriter kan göras hur lång som helst. Det viktigaste är att få en bra spridning på olika druvsorter och viner i olika prislägen. Från Alex Dale´s vingård The Winery of Good Hope valde vi en serie av välgjorda viner gjorda från fem olika druvsorter som kommer att landa på strax under hundralappen.

I Constantia med sina svalkande vindar från False Bay hittade vi ett koppel av riktigt trevliga Sauvignon Blancviner samt rosé från gårdarna Buitenverwachting och Klein Constantia. På Hartenberg hittade vi en stor bredd i allt från Riesling, Chardonnay, Cabernet Sauvignon till prestigevinerna The Stork, The Eleanor, The McKenzie samt The Megan. Idiom är en vingård som verkligen tar ut svängarna och med familjen Bottega´s bakgrund i Italien så köptes spännande viner in från välgjorda Sangiovese till utsökt Cape Blend där många druvsorter samspelar. Självklart måste vi gynna Sverige-bekantingen och min guide Richard Hilton med hans båda toppviner på Viognier samt Syrah. Vi träffade även legenden Kevin Arnold på Waterford. Denna oerhört sympatiska vinmakare från Rust En Vrede och skapare av den Merlot som Nelson Mandela drack då han mottog Nobels Fredspris 1994 bjöd både på sig själv som sina utsökta viner. Vi kryddade portföljen med lite utsökta ”Reserv-viner” från Chamonix i Franschhoek.

Nu är närmare 20.000 buteljer beställda och kommer att fraktas hem med båt under nästa vecka. Enligt planerna så kommer dessa viner att vara tillgängliga till midsommar. Men jag återkommer till er när allt är på plats. Innan lanseringen kommer jag att hålla i åtta utbildningstillfällen för personalen ombord på båtarna.

I skrivande stund är det söndag eftermiddag och jag är med 23 gäster på en kanalbåtsresa på Canal Nivernais. Denna resa i samarbete med Poseidon Yachts och Lars Linderot gjorde jag första gången för tjugo år sedan. Senast resan genomfördes var för femton år sedan och resan som går under namnet ”På kanelen på kanalen” blev snabbt fullbokad.

Efter flyg till Paris väntade en buss på oss och tog oss smidigt till vår bas. Här gick vi igenom båtarnas funktion och provkörde lite. Detta är ingen resa då man sitter och blir körd utan man är aktiv vid samtliga 49 slussar som vi kommer att passera under veckan. Vi är fyra båtar och varje farkost inhandlade egen skaffning igår, där vår båt glömde att köpa på oss grönsaker. Men viner glömde vi inte och idag satte vi i oss en magnum Chablis Premier Cru ”Fourchaume” 2010 från Jean-Marc Brocard som var helt underbar till osta och grillad merguez-korv med fransk senap.

Vi inledde igårkväll en tvåstjärnig middag på La Cote Saint-Jacques i byn Joigny. Jag har besökt krogen tidigare då man hade tre stjärnor och pappan i huset basade vid grytorna. Vi blev serverade en mycket god fem rätters meny med ett vinpaket därtill. Jag brukar vara rädd att beställa vinpaket då jag flera gånger känt mig lurad med för lite i glasen. Så blev det även denna kväll då vi fick 8 cl. vin till varje rätt, vilket är alldeles på tok för lite. Jag fick beställa in lite extra buteljer till osten som plåster på såren. Annars var det tyvärr inga roliga viner och dessa matchade verkligen inte maten. Enkel Bourgogne Aligoté, En oxiderad chardonnay från Jura som kändes smått defekt. En ung 2017 Aloxe-Corton från en naturvinsproducent (som jag avskyr). Innan det repade sig med en god Bordeaux och en ljuvlig Gewurztraminer från Domaine Ostertag. Sammantaget tyckte vi att maten var bra men vinerna höll inte måttet.

Vi kommer att åka österut under veckan i ett avkopplande tempo. Samtliga gäster trivs som fisken… och på torsdag gör vi en avstickare med buss till Chablis där vi skall på två vingårdsbesök. Först William Févre och därefter Domaine Laroche.
På lördag flyger vi hem och på kvällen direkt efter landning väntar slottsägaren från Cru-slottet Boyd-Cantenac i Margaux på mig för en WineMakersDinner på Gastro. Denna kväll sätter ”nästan” punkt på denna vår med ett ständigt resande. Det känns lite som semester att hålla sig på hemmaplan och få rå om Lis.

För er som bryr sig om mitt dåliga vänsterknä kan jag berätta att ortopeden Fredrik Nykvist i Malmö inte direkt uppmuntrade mig till operation. Hans tips av att gå ner lite i vikt och börja träna på Arena Fysio för att få upp en balans i kroppen, vilket känns väldigt klokt. Skulle smärtan bli värre till hösten får man väl överväga ännu en gång.

Nu kallar man på mig och en ny sluss väntar på att öppnas…. Skål från Canal Nivernais!
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.