I veckan väntar besök hos krögaren Daniel Berlin **

Det förra veckobrevet på denna vinblogg handlade mycket om Portvin och i synnerhet Vintage Port. Då i skrivande stund var exportchefen Euan Mackay och hans hustru Anna på intåg till oss här i Laröd för en god middag. Veckans bild visar vilka trevliga viner som konsumerades. Euan kunde verkligen bekräfta att den nylanserade 2017 Vintage Port är exceptionell och när jag ställde frågan vilka viner som var hans favoriter så var svaret ganska trevande… men han markerade speciellt när han beskrev de båda vinerna Graham´s och Quinta do Vesuvio. Om tre veckor är jag på plats och får då möjlighet att bilda mig en egen uppfattning.

I den kommande veckan är det väldigt lugnt. Jag brukar sitta på kontoret någon timme varje morgon och skicka iväg några mail med bekräftelser eller bokningar. Till min stora glädje kommer det in i stort sett en ny bokning av vinresa 2020 nästan varje dag och resorna har redan fyllts på väldigt bra. Australien/Nya Zeeland, Sydafrika, Rioja/San Sebastian och Bordeaux är redan fulltecknade.

På onsdag har vi en träff i Gastronauterna hemma hos Clas Håkansson. Det är den årliga sommarträffen som vi kallar ”hela havet stormar”. Detta innebär att Clas lagar något enkelt som vi pyntar för och var och en tar med en riktigt god flaska rött som serveras blint. Vid denna kväll fryser vinbudgeten inne med sina 12.000:- och dessa pengar sparas på kassören Kaj´s konto för en framtida gastronomisk studieresa i vinets tecken.

På fredag blir det en utflykt ner till Malmö för att träffa vännerna ”Maggan” och Thomas. Vidare tar vi oss till den gastronomiska metropolen Skåne Tranås där Daniel Berlin basar i köket. Daniel har jag känt sedan många år och tiden då han huserade bland grytorna på Gastro här i Helsingborg. Daniel flyttade sedan till Malmö och Torso Twisted innan föräldrarna 2010 hade rustat upp legendariska Brummers krog för att den talangfulle Daniel skulle öppna eget. 2016 fick han sin första stjärna i Guide Michelin och idag kan han stoltsera med två stjärnor. Men många som besökt krogen är eniga om att Daniel är värd tre stjärnor och det hade han säkert fått om krogen legat i Frankrike. Även om stjärnorna har stor betydelse så vet jag att Daniel är speciellt stolt över att vara på 93e plats på ”The Wold´s 50 Best Restaurants” lista. Det skall bli oerhört kul att besöka denna fenomenala matlagare och en rapport lär komma om en vecka.

Vädret fortsätter att vara lite svajigt med mycket moln, regn och åska. Måste erkänna att det rycker lite i ”res-tarmen” och blickarna riktas söderut i mina tankar när jag har all tid i världen. Men Lis har för mycket att göra på sin redovisningsfirma och kan inte komma iväg. Och i ärlighetens namn är det inte helt fel att vara hemma och koppla av. Sonen Markus är på besök och nu väntar en skön bastu på Pålsjöbaden.

Hoppas ni får en fin vecka

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.