Mästerligt hos Daniel Berlin och nu börjar säsongen att dra igång

Det verkar som att hösten har kommit för att stanna och under augusti månad har det varit mest regn och rusk. Då får man trösta sig med en bättre lunch likt den jag fick uppleva igår på Österlen hos Daniel Berlin med sina två stjärnor i guide Michelin.

Jag och Lis blev upphämtade på Malmö centralstation av vännerna Maggan & Tomas och efter deras många gastronomiska turer fick vi veta att det minsann var Maggan´s tur att köra. Färden till Skåne Tranås tog knappt en timme då vi valde att köra på lite småvägar för att komma in bakvägen. Daniels pappa mötte upp i entrén och visade oss stolt deras trädgårdsodlingar på baksidan av restaurangen. Denna dag hade samtliga bönder valt att gödsla och släppt ut all grisskit på fälten vilket gjorde att vi raskt intog vårt bord på krogen och stängde alla fönster.

Rebecka var huvudansvarig denna lunch för vårt bord och jag som gammal restauratör satt och njöt av hennes passion och gastronomiska entusiasm då hon med inlevelse berättade om var enda liten ingrediens i varje rätt och exakt vilken tillverkningsmetod man använt sig av. Hennes vinkunskap är enorm och självmant valde hon att ändra på ett par av våra vinbeställningar för att det skulle matcha deras kreationer på bästa sätt. Och alla kombinationer var en fullträff.

I dessa tider är det stor brist på duktig servis. En god vän som varit lärare på en restaurangskola har beklagat sig över den låga nivån på eleverna där kunskapstörsten är som bortblåst. Efter tre år av gedigen utbildning väljer man att arbeta på den lokala pizzerian istället för att söka sig till något mer utmanande. Rebecka är ett levande bevis på raka motsatsen då hon lämnade Stockholm för Skåne Tranås.

Vi valde att starta med en utsökt 2006 Montagne Grand Cru Champagne från kultförklarade vinhuset Béréche. Till detta kom det in sju serveringar av olika aptitretare  som man kallade: sockermajs, maranägg, miri miri tomat, Linderöds fett, jäst pannkaka samt fågellever. Vi kände redan tidigt att denna lunch skulle bli ett minne för livet. Vilken kreativitet i köket och vilka oanade spännande kombinationer och då tänker jag först på tre varianter på majs.

Jag valde sedan en Patz & Hall ”Dutton Ranch” Chardonnay från USA. Rebecka menade att vinet var underbart men skulle bli en fullständig krock till makrillen med strandväxter, bondböna, tång och dill och serverade oss ett glas av en ungdomlig Mosel 2018 i ”kabinett-stil”. Man skall veta att menyn är en överraskning och tacksamt mottog vi denna trevliga gest samtidigt som vi blev uppgraderade med vingåden ”Hyde Vineyard” av årgång 2014. Lunchen fortsatte sedan med tre delikata rätter från havet och vi tittade på varandra och undrade om mat kan smaka bättre?

Till lammrätten valde vi en god Brunello di Montalcino från Pian dell´Orino av årgång 2010 som jag väl känner till. Här tyckte Rebecka att vi skulle prova en 2012a från den mindre producenten Torre. Efter att ha smakat på det underbara vinet accepterade vi hennes mycket bra förslag. Lammet kom från en närliggande gård och man får veta allt om skostorlek på bonden och hela deras släkthistoria. Hos Daniel Berlin är samtliga medarbetare oerhört pålästa och lammet var kanske det bästa någonsin.

På slutet serverades den kanske mest briljanta rätten under hela besöket: Rödbeta ”rotisserie”, kalvsvansfett, svarta vinbär & nakenkorn?? Hur får Daniel Berlin ihop dessa ingredienser till ett så fullständigt perfekt äktenskap. Här visar denna mästare ännu en gång under denna lunch hur fantastisk matlagare han är.

Efter en god dessert lämnade vi krogen Daniel Berlin mycket nöjda. Med ett koppel av referenser från gastronomiska tempel detta år i främst Frankrike kan jag bara intyga att denna påg överträffar samtliga treor jag besökt. Daniel Berlin är absolut tvåstjärnig och jag skulle inte bli förvånad om man lägger till ytterligare en stjärna till nästa år.

Nu tillbaka till verkligheten och lite om vad som händer under den kommande veckan. Först skall jag genomlida lite smärta. Jag skall besöka Olympia och se mitt kära HIF som tar emot IFK Göteborg på måndag. Efter matchen mot Hammarby är mina förhoppningar mycket små. Men som rödblå får man aldrig tappa hoppet.

På onsdag har jag en liten vinkväll med några vänner på Gastro. På torsdag är det säsongsstart för mina vinövningar ute på Hotellet & Co. i Höganäs. Det blir som vanligt lite föredrag och därefter sju viner till en fyrarätters meny på temat Nya Zeeland. På fredag är vi några vänner som skall genomföra en present på Sletten Kro i Danmark där paret Mia & Johan Nordqvist skall få njuta av en god meny tillsammans med oss.

Sen väntar förhoppningsvis lite högsommarvärme igen. Likt förra året skall vi tillbringa fyra nätter på Cote d´Azur med Clas & Ullis i Cannes. Vi får låna en lägenhet alldeles vid strandkanten och vi kommer bara att njuta och koppla av.

För er som är sugna på en trevlig middag med vinprovning? Då släpper man denna helg biljetterna till vinkvällen ombord på Forsea onsdagen den 11 september då vinmakaren Carl Schultz på vingården Hartenberg i Stellenbosch gästar Helsingborg. Det blir provning, buffé och massor av goda viner. Boka på Forsea direkt!

Ha en fin vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.