Många goda viner

En fin frisparksmur hos familjen Bengtsson i Strandbaden

Det har varit fullt upp i veckan som gick. Det började i tisdags då jag flög upp till Stockholm för att medverka på ett Bourgogne-event på Operaterrassen. Min gode vän Michel Jamais höll i två föreläsningar med tillhörande provningar. Först ”27 anledningar till att älska Macon-viner” där vi fick prova viner från lite mindre kända byar som Macon-Chardonnay, Macon-Pierreclos, Macon-Lugny, Macon-Verzé samt Macon-La Roche Vineuse. En intressant provning och alltid kul att lyssna till duktige Michel.

I övrigt så var det ett trettiotal Bourgogne-producenter på plats för att visa sina viner. Tyvärr väldigt ointressanta vinhus, där jag endast fann kooperativet La Chablisienne som intressant. På eftermiddagen höll Michel Jamais i sitt andra föredrag som denna gång handlade om ”terroiren” i Petit Chablis versus Chablis. På kvällen åt jag middag tillsammans med Lis, Markus och Kajsa Ernst på Daniel Crespi´s Vingården i Gamla stan. En alldeles lysande restaurangupplevelse och folk vallfärdar till Crespi´s krogar p.g.a den omfattande vinlistan. Men glöm för guds skull inte den fenomenala kokkonsten.

I torsdags höll jag i en Alsace-provning på Culise för sextio gäster där Bella i köket lagat upp klassiska rätter från området som ankleverterrin, sparris, regnbågsforell med Riesling-sås samt en inbakad Munster-ost. Jag hade valt ut sex passande viner från olika druvsorter till denna meny. Nu satsar vi på fler vin-kvällar med tema till hösten.

I fredags fick vi besök från Stockholm då Helene & Anders Rüster gästade mig och Lis. Jag och Anders är gamla kompisar från Sommelier-tiden i början av 90-talet då jag vann Trophée Ruinart 1992 och Anders blev tvåa. Året därpå vann Anders Grand Prix Sopexa och jag blev tvåa. Det blev en mycket trevlig kväll med dumplings, sparris, crab-legs från spindelkrabba, grillad oxfilé samt ostar. Det blev lite gott i glasen också och vi inledde med en 2017 Mémoire de Vignes Champagne Blanc de noirs från Michel Arnould. Ett av de viner från Champagne som Richard Juhlin skriver om i sin bok under rubriken: Viner man måste prova innan man dör. Till sparrisen blev det en utsökt 2019 Riesling Grand Cru ”Sommerberg-Vanne” från Albert Boxler. Till skaldjuret förflyttade vi oss till Bourgogne och jag älskar årgången 2017. Det blev en Chassagne-Montrachet 1 Cru ”Les Embrazées” från Vincent Morey.

Jag hade plockat fram ett par utsökta Syrah-viner, men Anders påtalade att vinerna från norra Rhone inte är hans favoriter och jag gjorde det lite svårt för honom och Anders fick blind-prova nästa vin: 2004 Castello dei Rampolla ”d´Alceo” från Toscana där Cabernet Sauvignon samspelar med Petit Verdot. En omöjlighet att gissa rätt på denna Super Tuscan som såg betydligt yngre ut i färgen. Vi fortsatte med samma år och en 2004 Finca El Bosque från Rioja. Detta mastodont-vin dricker folk alldeles för tidigt och på krogarna i Spanien serveras idag årgångar som 2019 och 2020, vilket är synd. Även detta vin var svårt att gissa.

Anders arbetade under 18 år hos landets första vin-importör Hjo-Grosshandel och vi pratade mycket om ”den gamla goda tiden” då Hjo hade en rik portfölj med världens bästa viner. B.l.a Portviner från Symington och vi avslutade den trevliga kvällen med 2011 Vintage Port från Graham´s.

Men vinerna skulle bli minst lika goda när jag och Lis var bjudna till Strandbaden igår till Karin och Bengt Bengtsson. Man hade tagit in hela staben från Trädgården på Skäret med Kalle Bengtsson i spetsen. En helt vansinnigt god meny med det bästa av allt som ostron, tonfisk, caviar, havskräfta, piggvar, vår-kyckling, lamm och dessert. Till detta helt otroliga viner, som ni ser på bilden.

2008 Taittinger Comtes de Champagne: Min stora favorit med sin druviga och vinösa stil. 2008an är legendarisk och den börjar så smått att visa sin storhet. Vilken start på kvällen!
2016 Chablis 1er Cru Foret från Domaine Francois Raveneau kom därefter och detta är ett av mina vita favoritviner. Varje gång jag får avnjuta ett vin från mästaren Raveneau är det ett stort ögonblick. Balansen i vinet med sin uttrycksfulla mineralitet är fantastisk.
2015 Riesling Cuvée Théo från Domaine Weinbach är detta vinhus torraste Riesling och har vinet fått som i detta fall nio år på nacken så är det en ljuvlig Riesling.
Bengtsson´s är galna och det kom sedan in en 2019 Corton Charlemagne Grand Cru från Louis Latour. Så balanserat och finstämd med väl avvägd fatkaraktär. Men inte nog med detta!? Hur skulle man kunna trumfa detta? Jo med en vit Hermitage Le Méal 2012 från Chapoutier. Ojojoj så gott.

Viner skall oftast ha lite ålder och 2007 Chateau de Beaucastel från Chateauneuf-du-Pape var oerhört god och balanserad med ett mjukt och behagligt utspel. 1994 Chateau Mouton-Rothschild är inte den största årgången i Bordeaux, men Mouton gör aldrig något dåligt. En explosiv doft med fat, vanilj och svarta vinbär i typisk stil för slottet. Kanske saknades lite fyllighet om man skall vara lite kritiskt. Kvällen avslutades på bästa sätt med en 2015 Chateau Suduiraut från Sauternes. En stor kväll att minnas väldigt länge och maten skall vi inte snacka om.

Nu väntar en ny vecka med ett par uppdrag och provningar. På onsdag är Jesper Liljegren värd för Gastronauterna och vi skall hålla till på hans krog Bara Vara. På fredag skall jag hjälpa Mat-Tina igen med lite stödundervisning. Till helgen blir det två riktigt trevliga middagar hemma hos Jan-Per & Lotta på fredag i Viken och hos Pelle & Mette på lördag i Hofterup.

Nu är båda mina resor till Sydafrika i februari fulltecknade till nästa år. Jag håller nu som bäst på att spika programmet för 2025.

Vi håller kontakten
Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.