Nu är samtliga mina vinresor inställda denna höst och framflyttade ett år i tiden

 

Jag har under sommaren kunnat rapportera om nya bakslag där jag fått ta beslut om att ställa in resor och flytta dessa till nästa år. Tidigt i förra veckan tog jag beslutet att även ställa in min Bordeauxresa i slutet av oktober. Jag tog kontakt med några av slotten där jag har inbokade besök. Man berättade att man endast hade ett fåtal besökare och då mestadels landsmän. Strikta restriktioner var tillämpade med maximalt tio besökare åt gången och man var tvungen att bära munskydd. Man berättade att läget inte var det bästa för att marknadsföra sina viner och distriktet Bordeaux. Slottet Chateau Pichon-Baron i Pauillac meddelade att man har stängt resten av året och kommer att genomgå omfattande renoveringar. Man förstod mitt beslut helt och hållet och detta delar man med samtliga av mina resenärer som fick beskedet och valde att hänga med nästa år istället. På samtliga slott välkomnade man mig och min grupp nästa år om man fått bukt på pandemin.

Just Bordeaux har jag känt vara extra viktig att genomföra då resan är fulltecknad detta år och även 2021. Jag känner att detta exklusiva vindistrikt är svårt att dubblera då jag har full respekt för slott som Chateau Margaux, Chateau Mouton-Rothschild och några till där jag inte vill trötta ut vårt fina förhållande, då man är ytterst restriktiv med besökare. Men jag berättade om min hopplösa situation och att jag skulle behöva dubblera resan nästa år då Bordeaux är världens hetaste vindistrikt att besöka. Till min stora glädje fick jag en enormt positiv respons där man välkomnade mig och mina gäster vid två tillfällen nästa höst.

Detta innebär att jag nu har klart hur nästa år kommer att se ut om världen är som vanligt igen. Jag kommer inte att vara hemma i Helsingborg så särskilt mycket, utan vara på resande fot under långa perioder. Men jag känner att jag måste göra mitt yttersta för att komma tillbaka efter ett tappat år. Så här kommer säsongen att se ut 2021 med tre dubbleringar av resor: 30/8 – 4/9 Dourodalen, 6 – 11/9 Dourodalen, 13 – 18/9 Rhonedalen, 27/9 – 2/10 Rioja & San Sebastian, 4 – 9/10 Ribera Del Duero & Madrid, 11 – 16/10 Rioja & San Sebastian, 25 – 30/10 Bordeaux samt 1 – 6/11 Bordeaux.

Under våren kommer jag att köra 6 – 19/2 Sydafrika, 20/2 – 6/3 Sydafrika, 12 – 17/4 Champagne & Paris samt 18 – 23/4 Beirut & Libanon. Skulle läget lugna ner sig kan det bli ytterligare någon trevlig resa, typ till Bourgogne under våren och på senhösten satsar jag på en långresa till Australien & Nya Zeeland.

Mina båda vinkurser är i gång både här i Helsingborg och i Limhamn. Nästa vecka har jag blockat i boken sedan länge för att kanske göra någon egen resa. Om det blir av kan ni läsa om det på denna blogg nästa helg.

Annars tänkte jag att ”veckans bild” får komma från en fantastisk middag i fredags hos familjen Wahlström´s i Hofterup där man bjöd på många unika viner i kombination med gastronomi på hög nivå. Till pastan blev det två av Toskana´s främsta viner: prestigevinet Cerratalto från Montalcino och det förnämliga vinhuset Casanova di Neri av årgång 2006. Casanova di Neri är en av 250 vingårdar i Montalcino som producerar en Brunello på druvan sangiovese. När man följer vinkritikernas bedömningar så ligger alltid deras viner i toppen, senast 2015. Under unika år lanserar man detta kraftpaket som gör att samlare vallfärdar till vingården för att komma över ett par buteljer. Druvorna kommer från en enskild vingård och kännetecknet för vinet är den sällsynta koncentrationen där man tar ut ett mycket lågt skördeuttag. Ornellaia är för mig det största vinet i Bolgheri när vi pratar om en Bordeaux blend och 2007:an smakar helt fantastiskt idag med begynnande cedertoner. Varje gång man får prova detta vin som skapades av Lodovico Antinori så är det ett stort tillfälle.

Sen har min vän Pelle en helt magisk källare med det bästa från USA, som jag verkligen älskar. När jag och de övriga gästerna i fredags fick frågan vad vi var sugna på ? så var svaret enkelt….USA!  Sine Qua Non Grenache Dark Blossom från Santa Barbara är ett av landets mest unika viner där man är tacksam för sin blygsamma allokering varje år på någon enstaka butelj av deras syrah eller grenache. Här pratar vi om koncentration i kombination med sötaktig frukt. Caymus har jag besökt ett flertal gånger i hjärtat av Napa Valley och deras cabernet sauvignon älskar jag. När man får tillfälle att smaka på deras Special Selection är man uppe på väldigt höga höjder. Min gamle vän Denis Malbec som tyvärr inte lever längre tog mig och min grupp till Blankiet Estate för några år sedan. Ett exklusivt vinhus med en produktion i liten skala. Deras viner är helt makalösa och får man prova deras toppårgång 2007 är man i himlen. Darioush är en nära bekantskap och vinhuset har besökt mig för WineMakers Dinner på Gastro. Deras vingård i Napa är helt fantastisk i persisk stil och med färgsprakande vackra etiketter för sitt toppvin Darioush II. Även detta underbara vin slank ner denna kväll innan vi avslutade med en  underbar Sauternes från Chateau Rieussec 2010 som avslutning. Denna kväll med goda vänner lever man länge på.

Det blir padel varannan dag och vi får nu hitta en ersättare till vår spelare Daniel Ahlberg som trillade oturligt i onsdags och bröt vänster underarm på två ställen. I fredags opererades vår vän och blir borta ett tag. Vattnet är ljuvligt på Pålsjöbaden där jag fortsätter att avnjuta min dagliga bastu. Jag vill passa på och önska er en trevlig vecka!

Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.